11/04/2013
Για τους εχθρούς και τις ασθένειες της αμυγδαλιάς, ενημερώνουν τους καλλιεργητές, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου.ΕΥΡΥΤΟΜΟ
Ξεκίνησε από τις 10 Απριλίου η έξοδος του ευρυτόμου στις πρώιμες περιοχές του Ν. Μαγνησίας (όπως Νέα Αγχίαλος, Μικροθήβες, Διμήνι, Μελισιάτικα και Σέσκλο) ενώ για τις όψιμες περιοχές (όπως Κανάλια, Ριζόμυλο, Στεφανοβίκειο) αναμένεται μία εβδομάδα αργότερα, επισημαίνουν οι γεωπόνοι του Κέντρου ύστερα από παρατηρήσεις σε εντομολογικούς κλωβούς υπαίθρου.
Σημειώνεται επίσης ότι για το Νομό Λάρισας και στις περιοχές Συκούριο, Κυψελοχώρι, Καλοχώρι, η έξοδος του ευρυτόμου ξεκίνησε σήμερα στις 11 Απριλίου.
Το ευρύτομο (μοιάζει με μαύρο φτερωτό μυρμήγκι και έχει μία γενεά το έτος) αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό της αμυγδαλιάς καθώς μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απώλεια της παραγωγής. Διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα στα προσβεβλημένα αμύγδαλα, που συνήθως παραμένουν μουμιοποιημένα στο δέντρο.
Για την ορθολογική αντιμετώπισή του συνιστάται στους καλλιεργητές να συλλέγουν προσβεβλημένους καρπούς και να τους τοποθετούν σε μεγάλα διαφανή βάζα (τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται καθημερινά), το στόμιο των οποίων να καλύπτεται από τουλουπάνι.
Το βάζο με τα προσβεβλημένα αμύγδαλα θα πρέπει να διατηρείται κάτω από φυσικές συνθήκες (π.χ. κρεμασμένο από ένα δέντρο). Έναρξη των ψεκασμών να γίνει αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα ακμαία μέσα στο βάζο, τονίζουν οι ειδικοί.
Επανάληψη των ψεκασμών ανά 7-8 ημέρες μέχρι την σκλήρυνση του ενδοκαρπίου.
Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται κατά τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας, δηλαδή ώρες με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και την υψηλότερη θερμοκρασία διότι τότε έχουμε το μεγαλύτερο πληθυσμό ακμαίων έξω.
Κατάλληλα φυτοπροσταστευτικά: deltametrin ή άλλα επιτρεπόμενα για την αμυγδαλιά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
ΡΥΓΧΙΤΗΣ
Πρόκειται για ένα μικρό γαλαζοπράσινο ρυγχίτη μήκους μικρότερου από ένα εκατοστό που εμφανίζεται τον μήνα Απρίλιο με Μάιο και καταστρέφει και κατατρώγει τους νεαρούς βλαστούς, τους οφθαλμούς της αμυγδαλιάς αλλά και τα φύλλα από την επάνω επιφάνεια.
Το ισχυρό τίναγμα των δέντρων ή των κλάδων, όπως τονίζουν οι ειδικοί, αποκαλύπτει την παρουσία του εντόμου.
Καταπολεμείται με συλλογή και καταστροφή των εντόμων καθώς και με ψεκασμούς με ισχυρά εντομοκτόνα, κατά τις πρωινές ώρες που τα έντομα είναι ναρκωμένα.
Μόνο στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου συνιστώνται ψεκασμοί με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα.
ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ
Είναι τα διάφορα χελωνάκια, που προσβάλλουν βλαστούς – κλάδους – κλαδίσκους αλλά και τον κορμό.
Κάτω από το κηρώδες περικάλυμμα τους απομυζούν τους χυμούς της αμυγδαλιάς αδυνατίζοντας έτσι τα δέντρα.
Όταν ο πληθυσμός του εντόμου είναι έντονος, μπορεί να ξεραθούν κλάδοι και κλαδίσκοι ενώ το δέντρο εξασθενίζει και μειώνεται η παραγωγή του.
Όπως επισημαίνουν οι γεωπόνοι, διαπιστώθηκαν κοκκοειδή σποραδικά και κατά τόπους στο Νομό Μαγνησίας (Κανάλια) και Λάρισας (Συκούρειο, Όσα).
Στις καλλιέργειες όπου διαπιστωθούν κοκκοειδή, συνιστάται καταπολέμηση με θερινά λάδια ή άλλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε προνύμφες 1ου και 2ου σταδίου.
ΚΑΠΝΩΔΗΣ
Σποραδικά και κατά τόπους, στους Νομούς Μαγνησίας (Ν. Αγχίαλο, Κανάλια, Σέσκλο) και Λάρισας (Συκούρειο, Καλαμάκι, Δομένικο) όπου καλλιεργείται η αμυγδαλιά, διαπιστώθηκε η ύπαρξη του καπνώδη, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Πρόκειται για ένα μεγάλο μαύρο σκαθάρι με λευκή απόχρωση στη ράχη του. Τα τέλεια έντομα δραστηριοποιούνται την άνοιξη και τρέφονται από το φύλλωμα των δέντρων. Ωριμάζουν αναπαραγωγικά τον Μάιο, και εναποθέτουν τα αυγά τους ένα ένα ή σε ομάδες κυρίως στο έδαφος και κοντά στο λαιμό του δέντρου ή σε ρωγμές του φλοιού στη βάση του κορμού. Η νεαρή προνύμφη μπαίνει στο λαιμό ή στη βάση μίας ρίζας και ανοίγει στοά. Το δέντρο εξασθενίζει σιγά σιγά και ξηραίνεται. Τα ξηρικά και εξασθενημένα δέντρα έχουν μεγαλύτερη ευπάθεια στον καπνώδη.
Όπως τονίζουν οι γεωπόνοι, η καταπολέμηση του καπνώδη γίνεται με την εμφάνιση των ακμαίων τον Μάιο όταν βγουν τα έντομα για να εναποθέσουν τα αυγά τους, με ψεκασμούς των κλάδων και του κορμού με ισχυρά επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα, καθώς και με τοποθέτηση στο έδαφος γύρω από τον κορμό σε απόσταση 50 εκατοστών, σκόνης διαλύματος ισχυρού εντομοκτόνου.
ΣΚΟΛΥΤΕΣ
Είναι μικρού μεγέθους έντομα τα οποία δημιουργούν μικρές τρύπες στον κορμό και στους κλάδους της αμυγδαλιάς ιδιαίτερα στα εξασθενημένα δέντρα, προκαλώντας έτσι το θάνατό τους.
Τα έντομα έχουν δύο γενεές το χρόνο. H πρώτη από μέσα Σεπτεμβρίου έως μέσα Οκτωβρίου και η δεύτερη από μέσα Απριλίου έως αρχές Ιουνίου.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, διαπιστώθηκαν σκολύτες σποραδικά και κατά τόπους στους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας και στις περιοχές όπου καλλιεργείται η αμυγδαλιά.
Συνιστάται κάθε μέτρο που διατηρεί τα δέντρα σε καλή κατάσταση βλάστησης, όπως είναι η κατάλληλη λίπανση, άρδευση και κλάδευση (αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά των μισόξερων και προσβεβλημένων βλαστών ή κλάδων, καθώς και ολόκληρων ξερών δένδρων).
Μόνο όταν διαπιστωθούν τα ακμαία έντομα στους βλαστούς και κλάδους των δέντρων, συνιστάται η καταπολέμηση με εντομοκτόνα επαφής μεγάλης διάρκειας και επιτρεπόμενα για να σκοτωθούν τα ενήλικα έντομα πριν μπουν μέσα στο φυτό, τονίζουν οι γεωπόνοι.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, τη συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.Πηγή: www.agronews.gr