Τα πάντα για την αγγουριά (everything about cucumber)

22-06-2013

Το αγγούρι,  μαζί με το κολοκύθι, το πεπόνι και την κολοκύθα, ανήκει στην  οικογένεια Cucurbitaceae και μαζί μ’ αυτά τα είδη ανήκει στην ομάδα των λαχανικών που γνωρίζουμε ως κολοκυνθοειδή (κολοκυνθώδη) ή αναρριχητικά φυτά.  Η οικογένεια αυτή (γνωστή και ως κολοκύθες) αποτελείται από 96 γένη, εκ των οποίων τρία μόνο τυγχάνουν εμπορικής εκμετάλλευσης.
 
Η αγγουριά (Cucumis sativus) προήλθε από την περιοχή μεταξύ Κόλπου της Βεγγάλης και Ιμαλαϊων, όπου φύεται το είδος Cucumis hardwickii, και υπάρχουν αποδείξεις για την καλλιέργειά της στη δυτική Ασία εδώ και 3.000 χρόνια. Από την Ινδία έφτασε μέχρι την Ελλάδα και την Ιταλία, όπου οι Ρωμαίοι την αγάπησαν ιδιαίτερα, και αργότερα πέρασε στην Κίνα. Οι Ρωμαίοι κατά πάσα πιθανότητα τη μετέφεραν στα άλλα μέρη της Ευρώπης, ενώ αναφορές στην καλλιέργειά της εμφανίζονται τον 9ο αι. στη Γαλλία, το 14ο αι. στην Αγγλία και στα μέσα του 16ου αι. στη Βόρειο Αμερική.
 
Μορφολογία
Bιολογία και Μορφολογία :
Η αγγουριά είναι φυτό φυλλώδες, μονοετές, με ζυγό αριθμό χρωμοσωμάτων, και συγκεκριμένα με 14 χρωμοσώματα. Μπορεί να χαρακτηριστεί παραγωγή των θερμών εποχών, αφού  η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι γύρω στους  25 °C και η  ελάχιστη στους 15 °C, δηλ. δεν ανέχεται καθόλου το κρύο. Η έκθεση σε ψυχρές καιρικές συνθήκες θα επιβραδύνει την ανάπτυξή του, ακόμα και σε περίπτωση που η θερμοκρασία δε φτάσει σε επίπεδο πάγου. Αντίθετα, οι πολύ υψηλες θερμοκρασίες προκαλούν ανεπαρκή παραγωγή  γύρης.
Οι αγγουριές καλλιεργούνται κυρίως για τον καρπό τους, που προέρχεται από ένα μόνο ωάριο, το οποίο περιέχει πολλά σπόρια. Υπάρχουν μέρη του κόσμου όπου και τα άνθη και τα φύλλα κάποιων ειδών χρησιμοποιούνται στη διατροφή.
 
Η αγγουριά έχει σχετικά αδύναμο ριζικό σύστημα. Πολλές ρίζες-τροφοδότες εκτείνονται πλευρικά, περί τα 20 εκ. στα ανώτερα στρώματα του εδάφους. Το εκτός εδάφους τμήμα του φυτού είναι τραχύ, πρηνές και με μεγάλα φύλλα. Κορμός, μίσχος και φύλλα είναι δασύτριχα και σπειροειδή. Η αναρρίχηση αρχίζει μετά την εμφάνιση του δεύτερου ή του τρίτου πραγματικού φύλλου. Στο στάδιο αυτό αρχίζουν να σχηματίζονται κλαδιά ενώ λίγο αργότερα εμφανίζονται και τα άνθη. Αρσενικά και θηλυκά άνθη βρίσκονται στο ίδιο φυτό (ερμαφρόδιτο). Τα ερμαφρόδιτα φυτά πρώτα εμφανίζουν δέσμη πέντε αρσενικών ανθέων στους κόμβους του φύλλου ή στον κυρίως μίσχο. Στη συνέχεια το φυτό παράγει τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά άνθη. Οι περισσότερες σύγχρονες ποικιλίες έχουν μόνο θηλυκά άνθη (γυναικοειδή φυτά) και οι καρποί τους προκύπτουν από παρθενογένεση χωρίς επικονίαση, και δεν έχουν σπόρους. Αν κατά τύχη επικονιαστούν, οι καρποί των φυτών αυτών μπορεί να παραμορφωθούν μεγεθυνόμενοι στη συγκεκριμένη περιοχή. Τα γυναικοειδή υβρίδια χρησιμοποιούνται ευρύτατα επειδή γενικά είναι πιο πρώιμα και πιο παραγωγικά.
 
O όρος «μόνο θηλυκά» δεν είναι απόλυτα σωστός, δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση το 5% των ανθέων είναι αρσενικά. Στα ευαίσθητα γυναικοειδή φυτώρια, η παραγωγή αρσενικών ανθέων ενισχύεται από τις μεγάλες ημέρες, την υψηλή θερμοκρασία και το έντονο φως των αρχών του καλοκαιριού. Η παραγωγή αρσενικών αυξάνεται και με την υψηλή καρποφορία και άλλες πιέσεις που ασκούνται πάνω στο φυτό. Αντίθετα, η παραγωγή θηλυκών ανθέων ενισχύεται από τις μικρές ημέρες, τη χαμηλή θερμοκρασία και το χαμηλό φως του φθινοπώρου. Η ανάπτυξη του καρπού μέχρι την ωρίμανση δε διαρκεί παρά δύο με τρεις εβδομάδες. Κάποιες ποικιλίες θέλουν πρώιμη συγκομιδή, όπως π.χ. τα αγγουράκια για τουρσί, ενώ άλλες συλλέγονται μετά την ολοκλήρωση της κατά μέγεθος ανάπτυξης, και χρησιμοποιούνται σε φέτες, για σαλάτες. Τα αγγουράκια για τουρσί είναι συνήθως με στρογγυλεμένες άκρες, ανοιχτοπράσινα και καλυμμένα με αραιά ή πυκνά μαυριδερά αγκαθάκια.
 
Τα αγγούρια σαλάτας είναι συνήθως μακριά, σκουροπράσινα, με ομαλή και γυαλιστερή επιφάνεια, υπάρχουν όμως και ποικιλίες αγκαθωτές. Οι καρποί τρώγονται κυρίως φρέσκοι σαν σνακ, σε σαλάτα ή σε τουρσί. Θερμιδικά το αγγούρι έχει μικρή αξία. Περιέχει κάπου 97% νερό. Το ενεργειακό του δυναμικό είναι πολύ χαμηλό, περίπου 52kJ/100 γραμμάρια φρέσκου αγγουριού. Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης Α απομακρύνεται με το ξεφλούδισμα ενώ η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι μέτρια, δηλ. ένα μετρίου μεγέθους αγγούρι μπορεί να ικανοποιήσει το 13 % και 27 % των ημερήσιων αναγκών μας στις δυο προαναφερθείσες βιταμίνες αντίστοιχα. Τα αγγούρια είναι δροσιστικά και αναζωογονητικά αλλά όχι αποδεκτά για όλους τους ανθρώπους.
 
Ποικιλίες:
Από τη γενετική σκοπιά, οι υπάρχουσες ποικιλίες αγγουριού είναι είτε κλασσικές που επιτυγχάνονται με κλασσική γονιμοποίηση, είτε F1 υβρίδια που αποκτούνται από ειδικές διασταυρώσεις μέσω σταυρωτής γονιμοποίησης. Στην περίπτωση αυτή, όλα τα φυτά που προέρχονται από την ίδια σταυρωτή γονιμοποίηση, είναι γενετικά ομοειδή. Το πλεονέκτημα των υβριδίων  F είναι το λεγόμενο αποτέλεσμα ετέρωσης, δηλαδή ότι το υβρίδιο είναι πολύ υψηλότερης αξίας, από την άποψη της παραχθησόμενης ποσότητας και ποιότητας σε σχέση με τους γεννήτορές του. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα για κάθε γενιά σπόρων, πρέπει και οι εκάστοτε πρόγονοι του υβριδίου να γονιμοποιούνται σταυρωτά (δεν είναι δυνατό να καλλιεργηθούν φυτά της γενιάς F1, γιατί στη γενιά F2 τα χαρακτηριστικά των φυτών θα απομονώνονταν γενετικά). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα υβρίδια F1 είναι ακριβότερα, αλλά λόγω των χαρακτηριστικών τους επικρατούν στην ταξινόμηση. Οι ποικιλίες και τα υβρίδια αναπαράγονται με σκοπό την αντίσταση σε κάποιες ασθένειες και ζιζάνια, και την εξαφάνιση της πικρής γεύσης.
 
 
 
Φυσιολογικές δυσλειτουργίες
Φυσιολογική πτώση ανθέων
Κύκλος: απουσία γονιμοποίησης αν χρειάζεται, έλλειψη αζώτου, υπερβολικά μεγάλος αριθμός καρπών στο φυτό.
 
Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Αυτή η διαταραχή είναι μάλλον συχνή, και φυσικά ελαττώνει την ποσότητα της παραγωγής.
 
Συμπτώματα και διαταραχές:
 
Νεαροί καρποί κιτρινίζουν και πέφτουν.
 
 
 
Αντιμετώπιση:
-         ισορροπημένη θρέψη,
-         τακτική συλλογή,
-         παρουσία γονιμοποιητών, αν χρειάζεται,
 
Πικρή γεύση
Αιτία: μεγάλες αλλαγές στην υγρασία και μεγάλη διαφορά μεταξύ ημερήσιας και νυχτερινής θερμοκρασίας.
 Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Αυτή η διαταραχή υπήρξε συχνότατη στο παρελθόν, αλλά εφόσον δεν είναι ορατή, οι καρποί διοχετεύονται κανονικά στην αγορά.
 Συμπτώματα και διαταραχές:
Η σάρκα του καρπού είναι πικρή, μη βρώσιμη.
 Αντιμετώπιση:
-         οι νέες ποικιλίες δεν σχηματίζουν τις φυσαλίδες που ευθύνονται για την πικρή γεύση,
-         αποφυγή διακυμάνσεων στην υγρασία.
 
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ- ΙΟΙ
ZYMV- Kιτρινο Μωσαικό
Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV)
 Φάσμα προσβαλλομένων:
Το φάσμα προσβαλλομένων απ’ αυτό τον ιό δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστό. Κάποια ζιζάνια (chickweed)λειτουργούν ως χειμέριοι ξενιστές του ιού αλλά το φάσμα των προσβαλλομένων δεν είναι πολύ ευρύ, ενώ συμπεριλαμβάνει κυρίους τα κολοκυνθοειδή.
Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Όμως ο ιός είναι πολύ σημαντικός σε κάποιες περιοχές όμως Τσεχίας, κυρίως στη νότια Μοραβία. Η παραγωγή επηρεάζεται σοβαρά και επιπλέον οι καρποί γίνονται δύσμορφοι και δεν έχουν εμπορική αξία.
Συμπτώματα και διαταραχές:
Τα φύλλα των προσβεβλημένων φυτών  είναι κίτρινα με μωσαϊκό και δυσμορφίες. Οι καρποί είναι στραβοί και παραμορφωμένοι. Τόσο η ανάπτυξη όσο και η παραγωγή των προσβεβλημένων φυτών, μειώνονται αισθητά. Τα πρώτα συμπτώματα του μωσαϊκού ενδέχεται να συγχέονται με τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός μωσαϊκού όμως αγγουριάς αλλά όμως ο ιός δεν προκαλεί δυσμορφία ούτε στα φύλλα ούτε στον καρπό.
 
 
 
Κύκλος ασθένειας:
Ο ZYMV μεταβιβάζεται από αρκετά είδη ψείρας (ψείρα του πράσινου ροδάκινου, ψείρα βαμβακιού κλπ.) όχι εξακολουθητικά. Η κύρια πηγή μόλυνσης στην αρχή όμως περιόδου είναι πιθανώς κάποια διαχειμάζοντα ζιζάνια όμως το chickweed. Η πιθανότητα όμως μετάδοσης μέσω σπόρων, δεν έχει ακόμα αποδειχτεί. Αργότερα ο ιός διαχέεται σε όλη την παραγωγή, από φυτό σε φυτό.
 Αντιμετώπιση:
Δεν υπάρχει ουσιαστικά αποτελεσματική μέθοδος, όμως κάποια μέτρα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση όμως μόλυνσης:
-         εξάλειψη των διαχειμαζόντων ζιζανίων στην περιοχή όμως καλλιέργειας
-         εξάλειψη των ψειρών,
-         απομάκρυνση των πρώιμα προσβεβλημένων φυτών,
-         προστατευτικό κάλυμμα από γυαλιστερό πλαστικό φύλλο που προστατεύει από όμως ψείρες, είναι όμως συνήθως ακριβό,
-         προστασία με φύτεμα υψηλών φυτών που δε μπορούν να λειτουργήσουν ως ξενιστές, γύρω από την καλλιέργεια (π.χ. καλαμπόκι)
-         η εφαρμογή μεταλλικών ελαίων αποδείχτηκε αποτελεσματική ενάντια στην μετάδοση μη επίμονων ιών, είναι όμως δαπανηρή και το αποτέλεσμα διαρκεί μόνο για λίγες μέρες.
 
 

 
CMV, WMV- Μωσαϊκό
 
     
Cucumber mosaic virus (CMV) and Watermelon mosaic virus (WMV)
Φάσμα προσβαλλομένων:
Ο CMV έχει ευρύτατο φάσμα προσβαλλομένων ειδών, περιλαμβανόμενων ζιζανίων και καλλωπιστικών φυτών. Για τον ιό αυτό κάποια ζιζάνια λειτουργούν ως ξενιστές για το χειμώνα αλλά το φάσμα των ξενιστών του δεν είναι πολύ μεγάλο.
Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Αμφότεροι οι ιοί είναι πολύ διαδεδομένοι στην Ευρώπη και μπορούν να εμφανιστούν οποτεδήποτε στις καλλιέργειες αγγουριού, χωρίς να επιφέρουν όμως σημαντικές απώλειες.
 Συμπτώματα και διαταραχές:
Τα φύλλα των προσβεβλημένων φυτών κηλιδώνονται. Στην περίπτωση του WMV οι δυσμορφίες των φύλλων, ο νανισμός και η κηλίδωση των φυτών ενδέχεται να εμφανιστούν ως συμπτώματα καθώς και η παραμόρφωση και η δυσμορφία στους καρπούς που έχουν μειωμένο μέγεθος. Τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα της παραγωγής των προσβεβλημένων φυτών, ενδέχεται να ελαττωθούν. Τα συμπτώματα του WMVμπορεί να συγχέονται μ’ εκείνα του ZYMV. Μόνο εξειδικευμένα εργαστήρια είναι σε θέση να κάνουν τη διάκριση μεταξύ των δύο ιών.
 Κύκλος ασθένειας:
Και οι δύο ιοί μεταδίδονται με τις ψείρες (ψείρα του πράσινου ροδάκινου, ψείρα βαμβακιού κλπ.) όχι εξακολουθητικά. Διάφορα ζιζάνια και πολυετή καλλωπιστικά φυτά λειτουργούν ως ξενιστές για το χειμώνα και πηγές μετάδοσης. Αργότερα οι ψείρες μεταφέρουν τους ιούς από φυτό σε φυτό σε όλη την καλλιέργεια.
 Αντιμετώπιση:
-         αποφυγή καλλιέργειας κοντά σε πολυετή καλλωπιστικά,
-         εξάλειψη ψείρας και ζιζανίων, 
-         ποικιλίες ανθεκτικές σε CMV,
-         ξερίζωμα των πρώιμα προσβεβλημένων φυτών,
-         προστατευτικό κάλυμμα από γυαλιστερό πλαστικό φύλλο που προστατεύει από τις ψείρες, είναι όμως συνήθως ακριβό,
-         προστασία με φύτεμα υψηλών φυτών που δε μπορούν να λειτουργήσουν ως ξενιστές, γύρω από την καλλιέργεια (π.χ. καλαμπόκι)
-         η εφαρμογή μεταλλικών ελαίων αποδείχτηκε αποτελεσματική ενάντια στη μετάδοση μη επίμονων ιών, είναι όμως δαπανηρή και το αποτέλεσμα διαρκεί μόνο για λίγες μέρες
 
 
 
Παθολογία βακτήρια
Γωνιώδης κηλίδωση των κολοκυνθοειδών
Προκαλών οργανισμός:  Pseudomonas syringae pv. lachrymans
Φάσμα προσβαλλομένων:
 Όλα τα καλλιεργούμενα είδη της οικογένειας των κολοκυνθοειδών μπορούν να μολυνθούν, αλλά το αγγούρι είναι πιθανώς το βαρύτερα προσβαλλόμενο.
Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, η ασθένεια μπορεί να είναι σοβαρή, αν και εμφανίζεται σποραδικά.
Συμπτώματα και διαταραχές:
Τα συμπτώματα εμφανίζονται στα φύλλα με τη μορφή γωνιωδών κηλίδων που ορίζονται από τα νεύρα. Οι κηλίδες είναι σπογγοειδείς με πιθανή παρουσία πυκνών σταγόνων λάσπης στην αρχή και αργότερα νέκρωση. Τέλος, το κέντρο των κηλίδων διαλύεται δίνοντας στα φύλλα εμφάνιση ράκους. Η μόλυνση των μίσχων και των καρπών εξελίσσεται σε κηλίδες που αργότερα καλύπτονται από λευκή κρούστα. Οι πρώιμα προσβεβλημένοι καρποί μπορεί  να  παραμορφωθούν. Πάνω τους αναπτύσσεται δευτερεύουσα σήψη.
Μερικές φορές τα πρώιμα συμπτώματα στα φύλλα ενδέχεται να συγχέονται με την χνουδωτή μούχλα, σ’ αυτή την περίπτωση όμως οι κηλίδες είναι κίτρινες χωρίς σταγόνες λάσπης, ενώ μπορεί να εμφανιστεί γκριζόμαυρος όγκος στη χαμηλότερη πλευρά της κηλίδας και αργότερα ο νεκρωμένος ιστός να πέσει.
Κύκλος ασθένειας:
Το κατεστραμμένο φυτό δύναται να μολύνει μέχρι και σε δύο χρόνια, γιατί φέρει ακόμα και σπόρους της νόσου. Ο μόνος όμως τρόπος να κολλήσει ένα άλλο φυτό, είναι η πρόκληση τραύματος. Τα βακτήρια διαχέονται εύκολα με θερμό, υγρό καιρό, με βροχή και άνεμο και με το άγγιγμα των φυτών στη διάρκεια της καλλιέργειας, της συγκομιδής κλπ. Η ιδανική θερμοκρασία για την εξέλιξη της ασθένειας κυμαίνεται μεταξύ 24 – 28 °C. Αντίθετα, δύο εβδομάδες ξηρών καιρικών συνθηκών είναι σε θέση να σταματήσουν τη μόλυνση. Υπερβολικές δόσεις αζώτου καθιστούν τα φυτά περισσότερο ευάλωτα στη μόλυνση.
 Αντιμετώπιση:
Πρέπει να εφαρμοστεί ένα περίπλοκο σύστημα μέτρων ελέγχου:
-         οι καρποί από τους οποίους θα κρατήσουμε σπόρους, πρέπει να προέρχονται από υγιή φυτά μόνο,
-         απολύμανση των σπόρων με υποχλωρίδιο του ασβεστίου ή υδροχλωρικό οξύ,
-         εναλλαγή καλλιεργειών,
-         ανθεκτικές ποικιλίες,
-         ισορροπημένη λίπανση,
-         ει δυνατό, αποφυγή ποτίσματος από ψηλά,
-         απομάκρυνση των μολυσμένων φυτών,
-         αποφυγή αγγίγματος των φυτών όταν είναι υγρά (μεταφύτευση, καλλιέργεια, κλάδεμα, συλλογή),
-         αν εμφανίστηκε στον αγρό βακτηριακή νέκρωση, οργώνουμε επιμελώς κάτω από τα υπολείμματα των φυτών, για να επιταχύνουμε την αποσύνθεση,
-         αρκετά βοηθά και η χρήση μυκητοκτόνων χαλκού.
 
Ενεργό συστατικό
Μυκητοκτόνο
Δόση/ha,συγκέντρωση
Τελευταία εφαρμογή προ συλλογής (ημέρες)
υδροξείδιο χαλκού
Champion WP 50
5 kg
3
οξυχλωρίδιο χαλκού
Kuprikol 50
5 kg
3
 
 
Παθολογια Μυκητες
Χνουδωτή μούχλα
Προκαλών οργανισμός: Pseudoperonospora cubensis
Φάσμα προσβαλλομένων:
Προσβάλλει τόσο το πεπόνι όσο και το αγγούρι, το τελευταίο όμως βαρύτερα.
Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Η χνουδωτή μούχλα είναι διαδεδομένη στην Ευρώπη. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 του περασμένου αιώνα, υπήρξε η πλέον καταστροφική νόσος του αγγουριού στην Τσεχία. Κάτω από ευνοϊκές συνθήκες μια πρώιμη μόλυνση, είναι δυνατό να καταστρέψει όλη τη σοδειά.
Συμπτώματα και διαταραχές:
 
Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται με τη μορφή αρκετών κίτρινων γωνιωδών κηλίδων μεταξύ νεύρων στα φύλλα. Ένας λεπτός, γκριζόμαυρος όγκος κονιδιοφόρων αναπτύσσεται στο κάτω μέρος των κηλίδων όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (υγρασία).
 
 
Αργότερα, ο αριθμός των κηλίδων αυξάνεται και αρχίζουν να νεκρώνονται. Όταν προσβληθεί περίπου το μισό φύλλο, τότε νεκρώνεται ολόκληρο το φύλλο και οι άκρες του γυρίζουν προς τα πάνω. Η σοβαρότατη φυλλόρροια αποδεκατίζει την παραγωγή. Τα νεαρότερα φύλλα (προτού αποκτήσουν περίπου τη μισή από την τελική τους επιφάνεια), κοτσάνια και καρποί, δεν προσβάλλονται.
 
 
 
Υπάρχει περίπτωση τα πρώιμα συμπτώματα να συγχέονται μ’ εκείνα του μωσαϊκού, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση οι κίτρινες κηλίδες δεν περιορίζονται μεταξύ των νεύρων και ο γκριζόμαυρος όγκος δεν εμφανίζεται στην κάτω πλευρά των κηλίδων. Επιπλέον, το μωσαϊκό αρχίζει να εμφανίζεται στα νεαρότερα φύλλα.
 
 
 
 
 
 
Κύκλος ασθένειας:
Ο μύκητας διαχειμάζει στη λεκάνη της Μεσογείου τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε ζιζάνια του είδους των κολοκυνθοειδών και η μόλυνση διασπείρεται σταδιακά στη διάρκεια του καλοκαιριού από τον άνεμο και τον αέρα προς τα Βορειοδυτικά. Τα αρχικώς προσβεβλημένα φύλλα λειτουργούν ως πηγή μόλυνσης για τα γειτονικά τους φύλλα και φυτά. Μέσα σε μία καλλιέργεια, τα σπόρια διασκορπίζονται από τον άνεμο και τις σταγόνες του νερού στη διάρκεια της βροχής, ή με το πότισμα από επάνω. Ο υγρός και σχετικά ζεστός καιρός ευνοεί την ανάπτυξη της ασθένειας. Η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 18 και 23 °C. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, ο κύκλος της ζωής θα διαρκέσει μόνο  3 – 4 ημέρες, και τα απροστάτευτα φυτά θα καταστραφούν σχεδόν ολοσχερώς μέσα σε ελάχιστες μέρες. Αυτός ο μύκητας ανέχεται χωρίς να χάσει τη ζωντάνια του,θερμοκρασίες ακόμα και πάνω από τους  30 °C.
Αντιμετώπιση:
Δεν υπάρχει μέθοδος αντιμετώπισης με επιτυχία 100%, αλλά οι απώλειες μπορούν να περιοριστούν μ’ ένα συνδυασμό από:
-         ανθεκτικές ποικιλίες
-         πρώιμη σπορά,
-         ει δυνατό, αποφυγή ποτίσματος από επάνω, ή τουλάχιστον πότισμα νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ (επιμήκυνση περιόδου υγρασίας),
-         τακτική εφαρμογή μυκητοκτόνου αν ο καιρός ευνοεί την ανάπτυξη της νόσου.
 Ενεργό συστατικό
Μυκητοκτόνο
Δόση/ha,συγκέντρωση
Τελευταία εφαρμογή προ συλλογής (ημέρες)
dimethomorf + mancozeb
Acrobat MZ
2,5 kg
0,25 %
7
fosetyl-Al
Aliette
0,2 %
3
chlorothalonil
Bravo 500
2,5 l
3/7αγγουράκια/αγγούρια
chlorothalonil
Bravo 75 WG
1,5 – 2 kg
3/7αγγουράκια/αγγούρια
cymoxanil + oxychlorid-Cu
Curzate K
3 kg
0,3 %
3
mancozeb
Dithane DG, Dithane MN 45, Novozir MN 80
0,3 %
8
hydroxid-Cu
Champion WP 50
5 kg
3
oxychlorid-Cu
Kuprikol 50
5 kg
3
fosetyl-Al + mancozeb
Mikal M
0,3 %
8
propamocarb
Previcur 607 SL
4 l
3
propamocarb + mancozeb
Previcur 607 SL + Novozir MN 80
4 l + 0,2 %
8
metalaxyl-M + mancozeb
Ridomil Gold MZ 68 WP
2,5 kg
0,25 %
3
metalaxyl-M + oxychlorid-Cu
Ridomil Gold Plus 42,5 WP
3,5 – 4 kg
0,35 – 0,4 %
3
metalaxyl + oxychlorid-Cu
Ridomil Plus 48 WP
2,5 kg
0,25 %
3
Σημειώσεις:
Για κάποιες ποικιλίες αγγουριού, ο χαλκός μπορεί να είναι φυτοτοξικός.
Να αλλάζετε μυκητοκτόνα στη διάρκεια της περιόδου για να εμποδιστεί η επιλογή ανθεκτικών πληθυσμών μυκήτων
 
 
Σάπισμα φυτών-ριζοκτονία
 
     
Προκαλών οργανισμός: διάφορα είδη  Pythium, Rhizoctonia, Fusarium, Aphanomyces, και άλλοι μύκητες.
 Φάσμα προσβαλλομένων:
Όλα αυτά τα είδη είναι μάλλον πολυφάγα – με κάποιες εξαιρέσεις, όλα τα λαχανικά, όλα τα καλλωπιστικά φυτά, τα ζαχαρότευτλα και κάποια ζιζάνια μπορούν να λειτουργήσουν ως ξενιστές.
 Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Η νόσος εμφανίζεται όπου καλλιεργούνται λαχανικά ή ζαχαρότευτλα, η πρόκληση όμως σημαντικής ζημίας απαιτεί ευνοϊκές συνθήκες. Για τα αγγούρια ίσως θα πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτωρίων στις πρώιμες καλλιέργειες ή μετά από την άμεση σπορά στο έδαφος αν ο καιρός είναι κρύος και βροχερός.
 Συμπτώματα και διαταραχές:
Τα τυπικά συμπτώματα είναι το μαλάκωμα και σκούρο χρώμα του υποκοτυλίου και των ριζικών ιστών των εμφανιζομένων φυτών. Το προσβεβλημένο φυτό είτε καταρρέει ξαφνικά ή σταδιακά κιτρινίζει και σ’ αυτή την περίπτωση η ανάπτυξη τόσο του φυτού όσο και του ριζικού συστήματος είναι πολύ πενιχρή. Οι επιθέσεις που γίνονται πριν την εμφάνιση, κάνουν σκούρους τους ιστούς και το φυτό δεν βλασταίνει. Μπορεί οι ιστοί να καλυφθούν από μυκηλιακό όγκο διαφορετικού χρώματος.
Τα συμπτώματα που προκαλούνται από όλες αυτές τις παθήσεις είναι παρόμοια μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τη δυσκολία διάκρισης.
 Κύκλος ασθένειας:
Οι ασθένειες αυτές αναπτύσσονται είτε εντός του εδάφους (Pythium, Rhizoctonia, Fusarium, Aphanomyces)είτε εντός του σπόρου (Colletotrichum). Εκείνες που έχουν αναπτυχθεί στο χώμα μολύνουν τις ρίζες και τη βάση του μίσχου και επιβιώνουν στο χώμα με τη μορφή ζυγωτών, σκληρωτίων, χλαμυδοσπόρων ή σαν σαπρόφυτα στα υπολείμματα του φυτού, ενώ εκείνες που αναπτύσσονται στο σπόρο μπορούν να προσβάλουν όλα τα επιφανειακά μέρη του φυτού και επιβιώνει σε σπόρους ή σε υπολείμματα φυτών όπως το μυκήλιο και τα κονίδια. Λόγω του ευρέος φάσματος παθογενειών, η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί κάτω από διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας εδάφους. Κακή εδαφική δομή, όξινη αντίδραση, κακή θρέψη καθώς και πλεόνασμα αζώτου και χαμηλή ένταση φωτός μαζί με την υψηλή θερμοκρασία, είναι παράγοντες που δημιουργούν προδιάθεση.
 Αντιμετώπιση:
-         υψηλής ποιότητας σπόρος,
-         αποστείρωση εδάφους (μόνο για μεταφυτεύσεις), καλή δομή και ισορροπημένο  pH,
-         σωστή καλλιεργητική πρακτική: σωστή απόσταση μεταξύ φυτών, ισορροπημένη λίπανση, συσχετισμός μεταξύ θερμοκρασίας και έντασης φωτός (αποφυγή μεγάλων θερμοκρασιών αν το φως είναι χαμηλό),  πότισμα με τρόπο που να επιτρέπει στις επιφάνειες του φυτού να στεγνώσουν γρήγορα,
-         εφαρμογή μυκητοκτόνων.
Για την αποκατάσταση του εδάφους:
Ενεργό συστατικό
Μυκητοκτόνο
Δόση,συγκέντρωση
 εφαρμογή
dasomet
Basamid
60 g/m2
200 g/m3
απολύμανση εδάφους πριν τη σπορά
captan
Captan 50 WP
30 g/m2
800 g/m3
απολύμανση εδάφους πριν τη σπορά
benomyl
Fundazol 50 WP
0,1 %
πότισμα των φυντανιών
captan
Merpan 50 WP
30 g/m2
800 g/m3
απολύμανση εδάφους πριν τη σπορά
captan
Merpan 80 WG
20 g/m2
500 g/m3
απολύμανση εδάφους πριν τη σπορά
Για τους σπόρους:
 
Ενεργό συστατικό
Μυκητοκτόνο
Δόση
captan
Captan 50 WP
5 g/kg
captan
Merpan 50 WP
5 g/kg
Pythium oligandrum
Polyversum
5 g/kg
metalaxyl + mancozeb
Ridomil MZ 72 WP
2 g/kg
 
Κονιώδης μούχλα(περονόσπορος)
Προκαλών οργανισμός: Erisyphe cichoraceum, Sphaerotheca fuliginea
Φάσμα προσβαλλομένων:
Η Erisyphe cichoraceum είναι νόσος πολυφάγος αλλά υπάρχουν κάποια είδη της που ειδικεύονται σε συγκεκριμένα είδη καλλιεργειών.
Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Οι υπαίθριες αγγουριές μπορούν να υποστούν βαριά μόλυνση στη διάρκεια μερικών ετών αλλά οι απώλειες στην παραγωγή δεν είναι τόσο σημαντικές.
Συμπτώματα και διαταραχές:
Τα τυπικά συμπτώματα αναπτύσσονται με τη μορφή λευκού κονιώδους επιθέματος τόσο στην επάνω όσο και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων,  τα οποία αργότερα κιτρινίζουν και ξεραίνονται. Ενδέχεται να προσβληθούν και οι μίσχοι αλλά οι καρποί δεν βλάπτονται.
 Κύκλος ασθένειας:
Η Erisyphe cichoraceum κυριαρχεί στην Τσεχία (95% των προσβολών). Ο μύκητας διαχειμάζει στα ζιζάνια και τα κονίδιά της εύκολα μεταφέρονται σε μεγάλη απόσταση με τον αέρα. Ο πιθανός ρόλος της κλειστοθεσίας στη συντήρηση δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα. Η εναλλαγή θερμών και ξηρών περιόδων με ελαφρές βροχοπτώσεις ή νυχτερινή πάχνη είναι συνθήκες ευνοϊκότατες για τη διασπορά της ασθένειας αλλά και οι άλλες συνθήκες δεν την περιορίζουν γιατί η μούχλα δε χρειάζεται πραγματικό νερό στα φύλλα και αναπτύσσεται σε ευρύτατο φάσμα θερμοκρασιών, από 10 – 35 °C.
 Αντιμετώπιση:
-         ανθεκτικές ποικιλίες,
-         μυκητοκτόνα.
Ενεργό συστατικό
Μυκητοκτόνο
Δόση/ha,συγκέντρωση
Τελευταία εφαρμογή προ συλλογής (ημέρες)
milk albumine + casein + lecithine
Bioan
0,5 – 5 %
0
soya lecithine
Bioblat mehltaumittel
0,9 –1,8 l
0,15 %
3
rape oil
Biool
5 %
0
oil + lecithine
Bioton
3 %
0
dinocap
Karathane LC
0,3 l
0,06 %
7
sulphur
Kumulus WG,           Thiovit, Thiovit Jet
2 kg
0,3 %
3
fenarimole
Rubigan 12 EC,
0,2 l
4
sulphur
Sulikol K
3 kg
0,5 %
3
 
 
Ανθράκωση
Προκαλών οργανισμός: Colletotrichum orbiculare
Φάσμα προσβαλλομένων:
Όλα τα καλλιεργούμενα είδη του γένους των κολοκυνθοειδών (αγγούρι, πεπόνι, γλυκοκολοκύθα) είναι δυνατό να προσβληθούν.
Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Η Anthracnose εμφανίζεται τώρα κυρίως σε πεπόνια και γλυκοκολοκύθες, ενώ μικρή σημασία έχει για την αγγουριά.
Συμπτώματα και διαταραχές:
Στην αρχή εμφανίζονται ανοιχτόχρωμες κηλίδες στα φύλλα, που μεγαλώνουν όμως ταχύτατα, ενώνονται και μετά νεκρώνονται. Οι νεκρωθέντες ιστοί πέφτουν. Στη διάρκεια των περιόδων υγρασίας πάνω στις κηλίδες εμφανίζονται ροζ κονίδια. Παρόμοιες κηλίδες βλέπουμε και στους μίσχους. Στους καρπούς εμφανίζονται υγρές, βαθουλωτές κηλίδες που μεγαλώνουν  ακόμα και ύστερα από τη συγκομιδή.
 
Κύκλος ασθένειας:Ο μύκητας διαχειμάζει σε κατεστραμμένα φυτά και σπόρους. Στην καλλιέργεια μεταφέρεται από σταγόνες νερού, έντομα, και στη διάρκεια της καλλιέργειας αν είναι υψηλή η υγρασία του αέρα και ο καιρός βροχερός.
 Αντιμετώπιση:
-         εναλλαγή καλλιεργειών
-         απολύμανση σπόρων,
-         ισορροπημένη θρέψη.
 
Εχθροί
 
Αφιδες πράσινου ροδάκινου (Myzus persicae) και άλλα είδη.
Φάσμα προσβαλλομένων:
Η  M. persicae προσβάλει ευρύ φάσμα καλλιεργειών: πατάτα, ζαχαρότευτλο, πολλά είδη καλλωπιστικών και λαχανικών.
Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Η M. persicae είναι ευρύτατα διαδεδομένη στα θερμοκήπια και στους ανοιχτούς αγρούς. Ελάχιστη σημασία έχουν οι προσβολές απευθείας στα φυτά, αλλά αυτό το είδος μεταφέρει κάπου 200 ιούς φυτών μεταξύ των οποίων σημαντικότεροι για την αγγουριά είναι οι  ZYMV, CMV και WMV.
Συμπτώματα:
Η M. persicae εμφανίζεται συνήθως μεμονωμένη και δεν σχηματίζει αποικίες στις αγγουριές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συμπτώματα που προκαλεί η απομύζηση δεν είναι ορατά στα φυτά της αγγουριάς.
Περιγραφή του ζωυφίου:  
Η άπτερη  M. persicae φτάνει τα  2 χιλ.σε μήκος κι έχει χρώμα ανοιχτοπράσινο ή κιτρινοκόκκινο. Το είδος που έχει φτερά  είναι κάπως μακρύτερο (3 χιλ.) με θώρακα μαύρο σε κάποια τμήματα και μαύρες βούλες στο πίσω μέρος.
Κύκλος ζωής:
Η M. persicae συνήθως διαχειμάζει με μορφή αυτού σε χειμερινούς ξενιστές (ροδάκινο) αλλά βρίσκεται και στα θερμοκήπια με τη μορφή νύμφης ή ενήλικης που δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Η εκκόλαψη γίνεται από τα αυγά των άπτερων. Ύστερα από αρκετές γενιές σε χειμερινό ξενιστή, αρχίζουν και γεννιούνται ψείρες με φτερά που μετακινούνται προς τους θερινούς ξενιστές (πατάτα, ζαχαροκάλαμο, λαχανικά, καλλωπιστικά κ.α.). Στη διάρκεια του καλοκαιριού αυτή η ψείρα αναπαράγεται με παρθενογένεση. Στο τέλος του καλοκαιριού γυρίζει στους χειμερινούς ξενιστές και ύστερα από το ζευγάρωμα εναποθέτει τα αυγά της σ’ αυτούς.
 
Αντιμετώπιση:
Πολλά εντομοκτόνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της  M. persicae, όμως πρέπει να σημειώσουμε πως η μεταφορά ιού στην αγγουριά σχεδόν δεν επηρεάζεται, λόγω της μη σταθερής τους χρήσης. Αντίθετα, η εφαρμογή κάποιων οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων μπορεί ακόμα και να ενισχύσει τη μεταβίβαση γιατί οι ψείρες απομυζούν δοκιμαστικά περισσότερες φορές. Επειδή δεν υπάρχει άμεση βλάβη στα φυτά της αγγουριάς από τις ψείρες, κατά κανόνα είναι αντιοικονομική η χρήση εντομοκτόνων. Μόνη εξαίρεση μπορεί να είναι η μεταφύτευση σε θερμοκήπια.
 
 
Ακαρεα(Tetranychus  urticae)
Φάσμα προσβαλλομένων:
Το αραχνίδιο είναι εξαιρετικά πολυφάγο έντομο που μολύνει τα καλλωπιστικά, το λυκίσκο, κάποια λαχανικά κλπ.  
Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Το αραχνίδιο είναι σημαντικό για την αγγουριά του θερμοκηπίου κυρίως, ενώ σε εξωτερικές συνθήκες τουλάχιστον στην Τσεχία δεν προκαλεί ουσιαστική ζημιά.
Συμπτώματα:
Τα πρώτα συμπτώματα αναπτύσσονται με τη μορφή μικρών (1 χιλ. ή μικρότερων) κίτρινων κηλίδων στα φύλλα. Τα βαρέως προσβληθέντα φύλλα κιτρινίζουν, νεκρώνονται και καλύπτονται από πολύ λεπτό ιστό, με αραχνίδια. Τα σοβαρά προσβεβλημένα φυτά παθαίνουν νανισμό και τα άνθη ξεραίνονται.
 
 
 
Περιγραφή του ζωυφίου:
Τα αραχνίδια είναι πολύ μικρά (μήκος 0,4 – 0,6 χιλ.), κίτρινα, πράσινα ή κοκκινωπά, με σχήμα ωοειδές. Οι κάμπιες έχουν τρία ή τέσσερα ζεύγη πορτοκαλί πόδια και έξι σειρές βλεφάρων στην πλάτη τους. Τα αυγά τους είναι πολύ μικρά, σφαιρικά, με λωρίδες και λαμπερά. Ενήλικα και ανήλικα αραχνίδια έχουν στο στόμα τους όργανα για δάγκωμα και απομύζηση.
 
 
Κύκλος ζωής:
Το θηλυκό διαχειμάζει έξω, ενώ στα θερμοκήπια τα αραχνίδια αναπτύσσονται διαρκώς χωρίς διαχείμαση. Όλα τα στάδια καταστρέφουν τα φύλλα απομυζώντας τα από κάτω, όπου αφήνουν και τα αυγά τους. Ο κύκλος ζωής του είναι μάλλον περίπλοκος, αφού έχει 7 στάδια από τα οποία σε κάποια μόνο μπορεί να κινείται. Σε υψηλές θερμοκρασίες (25 -30 °C) η εξέλιξη από αυγό σε ενήλικο επιτυγχάνεται σε μόλις  8 -10μέρες. Έτσι, σε διάρκεια ενός έτους αναπτύσσονται αρκετές γενιές (7 – 9 έξω, πάνω από 20 στα θερμοκήπια). Η αύξηση του πληθυσμού υποστηρίζεται από τη ζέστη και την ξηρασία.
 Αντιμετώπιση:
-         υπάρχουν ανθεκτικές ποικιλίες,
-         οι ποικιλίες που δεν πικρίζουν είναι πιο ευάλωτες,
-         διατηρήστε υψηλή υγρασία στον αέρα με συχνό πότισμα,
-         συνήθως δε χρειάζεται εφαρμογή αραχνοκτόνων σε υπαίθριες καλλιέργειες Χρησιμοποιήστε τα μόνο αν είναι όντως δικαιολογημένο (έντονος παρασιτισμός, ξηρός και ζεστός καιρός, εξάπλωση πληθυσμού), διαφορετικά θα καταστρέψετε και τους φυσικούς εχθρούς του αραχνιδίου (αρπακτικά αραχνίδια, αρπακτικά θυσανόπτερα,  κοριοί-πειρατές).
 
Ενεργό συστατικό
Εντομοκτόνο
Δόση/ha,συγκέντρωση
Τελευταία εφαρμογή προ συλλογής (ημέρες)
abamectine
Vertimec 1,8 EC
0,36 l;
0,06 %
7
acrinathrine
Rufast 15 EC
0,2 l;
0,03 %
7
diafenthiurone
Pegassus 250 SC
0,7 l;
0,12 %
7
oil
Biool
30 l;
5 %
0
propargite
Omite 570 EW
0,3 l;
0,05 %
5
propargite
Omite 30 W
0,6 kg;
0,1 %
5
 
 
 
Κάμπια σπόρου καλαμποκιού (Phorbia florilega, synonymum Delia florilega)
Φάσμα προσβαλλομένων:
Το φάσμα των προσβαλλομένων είναι μάλλον ευρύ και περιλαμβάνει την τομάτα, το ραπανάκι, τα φασόλια, τα μπιζέλια, το μαρούλι και πολλά άλλα φυτά.
Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Η αγγουριά μπορεί να μολυνθεί από την κάμπια σε κάποιες περιοχές αλλά οι απώλειες συνήθως δεν είναι σημαντικές στις μεγάλες καλλιέργειες.
Συμπτώματα:
Οπές, σήραγγες και κατώτερη σήψη στις κοτυληδόνες και την κορυφή των φυτών. Τα σοβαρά προσβεβλημένα φυτά παθαίνουν νανισμό ή καταστρέφονται πλήρως. Τα πρώιμα προσβληθέντα φυτά δεν αναπτύσσονται.
Περιγραφή του ζωυφίου:
Η κάμπια του σπόρου καλαμποκιού είναι παρόμοια με την κοινή μύγα, με μήκος περίπου 4-6 χιλ., χρώμα γκρι με καφέ πόδια. Τα αυγά της είναι λαμπερά λευκά, περίπου 1 χιλ. σε μήκος και με διάμετρο 0,3 χιλ.  Η νύμφη έχει μήκος 6-8 εκ., κάπως άσπρη, χωρίς πόδια και χωρίς ορατή κεφαλή. Το κουκούλι της χρυσαλίδας έχει μήκος 4-5 χιλ. και είναι καφέ.
Κύκλος ζωής:
Το κουκούλι είναι ο χώρος όπου διαχειμάζει. Οι ενήλικες εκκολάπτονται στο τέλος Απρίλη/αρχές Μάη. Αφήνουν τα αυγά τους κοντά στους φυτεμένους σπόρους ή νεαρά φυτά Οι κάμπιες δημιουργούν σήραγγες στις κοτυληδόνες ή στην κορυφή του φυτού. Οι πλήρως ανεπτυγμένες κάμπιες περνούν από στάδιο χρυσαλίδας μέσα στο έδαφος. Η κάμπια του σπόρου καλαμποκιού έχει τρεις γενιές σε διάρκεια ενός έτους.
 Αντιμετώπιση:
               - η πρόσφατη (3 εβδομάδες και λιγότερο) άροση και το ανακάτεμα των υπολειμμάτων από προηγούμενες καλλιέργειες αυξάνει τον κίνδυνο επίθεσης,
               - τα πρώιμα φυτεμένα φυτά μολύνονται συχνότερα,
               - αποφυγή σποράς σε κρύο και υγρό χώμα,
               - θεραπεία σπόρων
Τεχνολογία φυτοπροστασίας και αναπτυξιακές φάσεις της αγγουριάς
Μήνες
Ιαν.
Φεβ.
Μαρ
Απρ.
Μάιος
Ιούνιος
Ιούλιος
Αυγ
Σεπτ.
Οκτ
Νοεμr
Δεκ.
Δεκαήμερα
1.2.3.
1.2.3.
1.2.3.
1.2.3.
1.2.3.
1.2.3.
1.2.3.
1.2.3.
1.2.3.
1.2.3.
1.2.3.
1.2.3.
Αναπτυξιακές φάσεις
Σπόρος
* * *
* * *
* * *
* * *
*
.
.
.
.
.
.
,
Σπορά
.
,
,
*
* * *
.
.
.
.
.
.
.
Αναπαραγωγή
.
.
,
,
* * *
,
.
.
,
.
.
.
Εμφάνιση
.
.
.
,
* * *
.
.
.
.
.
.
.
(Μεταφύτευση)
.
.
.
,
* *
.
.
.
.
.
.
.
Διακλάδωση
.
.
.
.
.
* * *
,
* * *
.
.
.
.
Άνθιση
.
.
.
.
,
* * *
* * *
* * *
.
.
.
.
Συλλογή
,
,
,
.
*
* * *
* * *
*
,
,
,
,
Προτεινόμενες θεραπείες
Αριθμός θεραπείας
,
,
.
 
3
 
 
 
,
,
,
,
Σημαντικότερες ασθένειες
Ιός κίτρινου μωσαϊκού κολοκυθιάς
.
.
.
,
,
.
* * *
* * *
,
,
.
.
Χνουδωτή μούχλα
.
.
.
.
.
.
* * *
* * *
*
.
.
.
Κονιώδης μούχλα
.
.
.
.
,
,
* * *
* * *
*
.
.
.
Σημαντικότεροι βλαβεροί ζωικοί παράγοντες
 
,
,
,
.
.
.
.
.
,
,
,
,
Ζιζάνια
T1 Τύπος
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
.
.
.
T2 Τύπος
.
*
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
.
.
.
T3 Τύπος
.
.
.
* * *
* * *
* * *
* * *
.
.
.
.
.
T4 Τύπος
.
.
.
.
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* *
.
.
G1 Τύπος
.
.
.
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
.
.
.
.
G3 Τύπος
.
.
.
.
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* *
.
.
 
Eπεξήγηση της ταξινόμησης ζιζανίων:
'T' σημαίνει Θηρόφυτα (μονοετή)
  • T1: Εμφανίζονται το φθινόπωρο, διαχειμάζουν και αναπτύσσουν τα αναπαραγωγικά τους όργανα στις αρχές της άνοιξης (π.χ. Stellaria media)
  • T2: Αυτό το ζιζάνιο εμφανίζεται το φθινόπωρο (κυρίως) ή καμιά φορά την άνοιξη (π.χ. Galium aparine)
  • T3:  Εμφανίζεται την άνοιξη και αναπτύσσει το σπόρο του στις αρχές του καλοκαιριού. (π.χ. Avena fatua)
  • T4: Εμφανίζεται την άνοιξη ή στην αρχή του καλοκαιριού και ο κύκλος της ζωής του ολοκληρώνεται στο τέλος του καλοκαιριού(π.χ. Amaranthus retroflexus)
 'G' means Γεώφυτα (πολυετή, που διαχειμάζουν μέσα στο έδαφος)
  • G1: ρίζωμα (π.χ. Agropyron repens)
  • G2: κόνδυλοι, ριζώματα (π.χ. Mentha arvensis)
  • G3: ρίζες για αναπαραγωγή και διαχείμανση, που αναπτύσσονται κυρίως οριζόντια (π.χ. Convolvulus arvensis)
  • G4: βολβοί, κορμοί (π.χ. Colchicum autumnale)
 
MORPHOLOGY
Cucumber is a herbaceous annual diploid plant with 14 chromosomes. It can be characterized as warm-season vegetable crop with an optimum temperature for growth about 25 °C and minimum around 15 °C that is extremely intolerant of cold weather. Exposure to cool conditions will slow growth even if temperatures remain above freezing. On the contrary, very high temperature cause poorer germination of pollen. Cucumbers are grown mainly for their fruits, which are derived from a single ovary containing many ovules or seeds. In some parts of the world, flowers and leaves of some species are also used for food.
Cucumbers have relatively weak root system. Many feeder roots spread laterally in upper (20 cm) layer of soil. Above-ground part of the plant is coarse, prostrate and vining. Stems, petioles and leaves are hairy to spinny. At leaf axils unbranched tendrils develop. Vining begins after development of second or third true leaf. At this stage plant also starts to form branches and little bit later flowers also appear. Male and female flowers are on the same plant (monoecious plant). Monoecious cultivars first produce clusters of five male flowers at the leaf nodes on the main stem. Subsequently, the plant produces both male and female flowers. Most of modern varieties have female flowers only (gynoecious plant, all female flowers) and their fruits develop parthenocarpically without pollination and are seedless. If pollinated accidentally, fruit of these cultivars may be deformed by greater growth in the pollinated area. Gynoecious hybrids are widely used because they are generally earlier and more productive. The term all-female is somewhat of a misnomer, however, as 5 percent of the flowers are male under most conditions. In sensitive gynoecious cultivars, production of male flowers is promoted by the long days, high temperatures and high light of early summer. Production of male flowers also increases with high fruit load and other stresses on the plant. Production of female flowers is promoted by the short days, low temperatures and low light conditions of fall. Development of a fruit to the stage of consuming maturity can take two to three weeks only. Fruits of some varieties are harvested very early (gherkins) and are used for pickling. Fruits of other varieties are harvested after having finished their growth and are usually used for salads (slicing). Pickling cucumbers are usually blunt, sometimes angular, light green, warty, and covered by sparse rough or dense fine black spines. Slicing cucumbers are usually long, dark green, smooth and glossy but warty and spinny varieties also exist. Fruits are mainly eaten fresh as snack, as a part of salads or pickled. Nutritionally, cucumber has rather low value. It contents about 97 % of water. Energy content is very low, about 52 kJ/100 g of fresh matter. Most of vitamin A is removed with green rind and vitamin C content is moderate only, nevertheless one cucumber of average size can be source of about 13 % and 27 % of daily need of both vitamins, respectively. Cucumbers act as refreshing and basicityfying vegetable, but are not acceptable for all persons.
Varieties:
From the genetical point of view, existing cucumber varieties are either classic populations obtained by classic breeding or F1 hybrids which are obtained from special parental inbred lines by the crosspollination. In this case all plants coming from one crosspollination are genetically uniform. The advantage of F hybrids is in so called heterosis effect, it means that offsprings of certain two inbred lines give much higher yield and quality than parental lines. To achieve this effect for each generation of seeds parental lines have to be crosspollinated (it is not possible to further cultivate plants from seeds from F1 generation, because in F2 generation properties of plants would segregate). That is why seeds of F1 hybrids are more expensive, but because of their properties they become to be prevalent in the sortiment. Varieties and hybrids are also bred for resistance to some diseases, pests and absence of bitterness.
LIFE CYCLE
Crop establishment:
Cucumbers are usually sown directly into field. Sandy soils are preferred for cucumber production because they warm up faster in the spring. Soil should be well drained and rich in organic matter, pH should be between 6.0 and 6.5. In heavy and poorly drained soils root system suffers from oxygen deficiency. At least perennial weeds should not be present on the field. Cucumber seedlings are very susceptible to residual herbicides. That is why the field for their cultivation should be carefully choosen. Good manure should be applied during the autumn. The optimal term for sowing is at the beginning of May so that the emergence occurs after last spring frosts. To ensure satisfactory stand establishment, soil temperatures should be at least 16 °C. The higher the soil temperature, the more rapidly seedlings emerge and the less vulnerable they are to seed corn maggots and damping-off diseases. Percentage of germination also increases with increasing temperature. At 16 °C, 9 to 16 days are required for seedlings to emerge. At 21 °C, only 5 to 6 days are required. Like most cucurbits, cucumbers do not transplant well and transplant costs would be hard to recover. Only on small plots it is possible to practise planting of transplants because they are rather vulnerable to be damaged both by handling and by wind after planting. In this case, 2-3 weeks old plants in containers are the best suitable and should be planted at mid-May. Emerged or transplanted plants are very susceptible to cold soil, wind erosion and chilling. If cold weather is forecast white textile can be used for covering of smaller plots. Maintenance:
Irrigation and proper fertilization are essential for good yield and quality. Potassium and phosphorus are important for good fruit shape, and nitrogen for good fruit color. Low potassium prevents the stem end of the fruit from developing properly. Low phosphorus will give the fruit a dull bronze-green coloration. Low nitrogen will result in light green leaves and fruit. There is some evidence that excessive nitrogen before flowering can delay the onset of flowering, but low N during fruiting can also reduce the number of fruits that develop on the vine. Fruit set and fruit quality are also highly dependent on water availability. On the average, cucumbers need 30 - 40 mm of water every week, with more needed in hot, dry weather. Under stress conditions, fruits nearing harvest form bitter-tasting cucurbitacins in the skin near the stem attachment. Some types of cucumbers have a 'bi' or bitter-free gene and never produce cucurbitacins. Unfortunately, these bitter-free cultivars are also less resistant to spider mite damage. Cucumber vines can be trained on trellises to save space and improve yield and fruit quality but the high cost of trellising makes commercial production by this method uneconomical in most cases. Greenhouse cucumbers must be trellised, however, because the long fruit bend if they rest on the ground. First fruits are normally harvested at the end of June or beginning of July and harvest could last to the end of August or beginning of September but usually it is stopped earlier by downy mildew. Setting of new fruits is blocked by older ones, so frequent harvests lead to higher number of harvested fruits. Seeds can be obtained from fully ripened fruits. Ripening can take additional three weeks after consuming maturity
PHYSIOLOGICAL FLOWER FALL OFF

Cause: absence of pollination if it is need, lack of nitrogene, too many fruits on the plant.
Occurrence and importance:
This disorder is rather frequent and of course it decreases the yield.
Symptoms and confusable disorders:
Young fruits get yellow and fall off. Control:
- balanced nutrition,
- frequent harvests,
- presence of pollinators if they are need.
 
 
ZUCCINI YELLOW MOSAIC VIRUS
Host range:
Host range of this virus is not yet well known. Some weeds (chickweed) can serve as overwintering hosts of the virus but the host range is not very broad, including mainly Cucurbitaceous species.
Occurrence and importance: 
This virus is very important in some regions of the Czech Republic, mainly in southern Moravia. The yield is severely affected and moreover fruits are malformed so that they are not marketable.
Symptoms and confusable diseases:
Leaves of infected plants are yellow with severe mosaic and severe malformations. Fruits are distorted and malformed. Both growth and yield of infected plants are greatly reduced. First symptoms of mosaic could be confused with symptoms caused by cucumber mosaic virus but this virus doesn´t cause leaf and fruit malformations.
 
Symptoms are in the crop.
 
 
 
Disease cycle:
ZYMV is transmitted by several species of aphids (green peach aphid, cotton aphid etc.) in nonpersistent manner. Main source of infection at the beginning of the season are probably some overwintering weeds like chickweed. Possibility of seed transmission in squash still rests to be proved. Later on, the virus spreads inside of the crop from plant to plant.
Control:
No virtually effective method exists but some measures can be helpful in reducing the infection:
- elimination of overwintering weeds in the vicinity of crop,
- elimination of aphids,
- elimination of early infected plants,
- mulch from glossy plastic foil repelents aphids but is usually too expensive,
- barrier from taller nonhost plants (maize) around the crop,
- application of mineral oils was proved to be effective against transmission of nonpersistent viruses, but it is rather expensive and the effect lasts several days only.
 
 
 CMV AND WMV
Host range:
CMV has very broad host range including many weeds and ornamentals. For WMV some weeds can serve as overwintering hosts but the host range is not very broad.
Occurrence and importance: 
Both viruses are rather widespread in Europe and can occur time to time in the cucumber crops but losses are usually not very important.
Symptoms and confusable diseases:
Leaves of infected plants are mottled. In the case of WMV leaf malformations, stunting and rosetting of plants can also occur as well as misshapen and mottled fruits of reduced size. Both growth and yield of infected plants may be reduced. Symptoms of WMV can be confused with those of ZYMV. Only specialized laboratory could discriminate both viruses.
Disease cycle:
Both viruses are transmitted by aphids (green peach aphid, cotton aphid etc.) in nonpersistent manner. Various weed and perennial ornamentals serve as overwintering hosts and source of inoculum. Later on, the viruses are spread by aphids from plant to plant within the crop.
Control:
- avoid planting near perennial ornamentals,
- elimination of aphids and weeds,
- resistant varieties for CMV,
- elimination of early infected plants,
- mulch from glossy plastic foil repelents aphids but is usually too expensive,
- barrier from taller nonhost plants (maize) around the crop,
- application of mineral oils was proved to be effective against transmission of nonpersistent viruses, but it is rather expensive and the effect lasts several days only.
 
ANGULAR LEAF SPOT
Causal organism: Pseudomonas syringae pv. lachrymans
Host range:
All cultivated species from the family Cucurbitaceae can be infected but cucumber is probably the most heavily affected.
Occurrence and importance: 
Under certain conditions it can be rather important disease which occurs time to time.
Symptoms and confusable diseases:
Symptoms occur on leaves in the form of angular spots restricted by veins. The spots are watersoaked with possible occurrence of milky drops of slime at the beginning and necrotized later. Finally, centres of spots disintegrate giving a tattered appearence to leaves. Infections on stems, petioles and fruits develop into watersoaked spots later covered with white crust. Early infected fruits can be curved or deformed later. Secondary rots develop on the infected fruits.
Ocassionaly, early symptoms on leaves could be confused with downy mildew but in this case spots are yellow, without drops of slime and not watersoaked, grey to black growth on the lower side of the spot can occur and later necrotized tissue doesn´t fall out.
Disease cycle:
The pathogen overwinters in plant debris up to 2 years and is also seed-borne. Mechanical injury is the only point of its entry into plant. The bacteria easily spreads under warm, wet weather by wind blown rain and touching the plants during cultivation, harvest etc. Optimal temperature for disease development ranges between 24 - 28 °C. On the contrary, two weeks of dry weather stop the infection. Excessive doses of nitrogen make plants more susceptible to the infection.
Control:
A complex system of control measures should be applied:
- fruits from which seeds are to be obtained should originate from healthy stands only and be thoroughly fermented,
- disinfection of seeds by calcium hypochloride or hydrochloric acid,
- crop rotation,
- resistant varieties,
- balanced fertilization,
- if possible, avoid overhead irrigation,
- roguing of infected plants,
- avoid touching the plants when they are wet (transplanting, cultivation, pruning, harvest),
- if bacterial canker was present on field plough under the plant residues into soil to speed up its decomposition,
- use of copper fungicides is helpful.
Usable fungicides
Active ingredience
Fungicide
Dose/ha, concentration
Last application before harvest (days)
hydroxid-Cu
Champion WP 50
5 kg
3
oxychlorid-Cu
Kuprikol 50
5 kg
3
 
 
 
 DOWNY MILDEW
Causal organism: Pseudoperonospora cubensis
Host range:
Melon and cucumber can be infected but the latter is the more heavily affected.
Occurrence and importance:
Downy mildew is a widespread disease in Europe. From the mid-eighties of last century this is the most damaging disease of cucumbers in the Czech Republic. Under favourite conditions and early infection it can completely destroy the crop so that no yield is formed. Symptoms and confusable diseases:
First symptoms appear in the form of several yellow angular spots bordered by veins on leaves.
Note dark mycelial growth (arrows) along veins on the underside of yellows spots, which is present under wet conditions only. A fine, grey to black growth of conidiophores develops on the lower side of spots under favourable conditions (wetness).
Later stage - when spots cover about a half of leaf surface, entire leaf necrotizates. Later on the number of spots increases and they begin to necrotize. When about a half of leaf area is affected the whole leaf necrotizes and its margins turn up.
Note the white spot on upper leaf side ( mycelium of Erisiphe cichoraceum).
Several defoliation greatly decreases the yield. The youngest leaves (before having about half of final area), stems, petioles and fruits are not infected.
Occasionally, early symptoms could be confused with mosaic but in this case yellow spots are not restricted among veins and grey to black growth doesn´t occur on the lower surface of spots. Also, mosaic begins to appear on the youngest leaves.
Disease cycle:
The fungus ovewinters in Mediterranean basin both on cultivated and weed Cucurbitaceous species and infection gradually spreads during summer by wind and air currents to the Nordwest. Initially infected leaves serve as source of inoculum for neighbouring leaves and plants. Within a crop, spores are spread by wind as well as by water droplets during rain or overhead irrigation. Wet and relatively warm weather is favourable for the disease spread. Presence of water on leaves is indispensable for infection. Optimal temperature ranges between 18 and 23 °C. Under such conditions life cycle lasts 3 - 4 days only and unprotected plants can be almost completely destroyed within several days. This fungus tolerates well without loss of viability even elevated temperatures above 30 °C.
Control:
No control method has 100 % effectivity but in combination they can reduce the losses:
- resistant varieties,
- early sowing,
- if possible, avoid overhead irrigation, or at least early morning and evening irrigation (prolongation of wet period),
- frequent fungicide application if weather is favourable for disease spread.
Usable fungicides:
Active ingredience
Fungicide
Dose/ha, concentration
Last application before harvest (days)
dimethomorf + mancozeb
Acrobat MZ
2,5 kg
0,25 %
7
fosetyl-Al
Aliette
0,2 %
3
chlorothalonil
Bravo 500
2,5 l
3/7 gherkins/cucumbers
chlorothalonil
Bravo 75 WG
1,5 - 2 kg
3/7 gherkins/cucumbers
cymoxanil + oxychlorid-Cu
Curzate K
3 kg
0,3 %
3
mancozeb
Dithane DG, Dithane MN 45, Novozir MN 80
0,3 %
8
hydroxid-Cu
Champion WP 50
5 kg
3
oxychlorid-Cu
Kuprikol 50
5 kg
3
fosetyl-Al + mancozeb
Mikal M
0,3 %
8
 
DAMPING OFF
Causal organisms: various species of Pythium, Rhizoctonia, Fusarium, Aphanomyces, and other fungi.
Host range:
All these species are rather polyphagous - with some exceptions all vegetable and ornamental species, sugar beet and some weeds can serve as host plants.
Occurrence and importance:
The disease occurs wherever vegetable or sugar beet are grown but serious damage can be caused under unfavourable conditions only. For cucumbers it can be important during growing of transplants for early cultures or after direct sowing into field if weather is cold and rainy.
Symptoms and confusable diseases:
Typical symptoms are softening and darkening of hypocotyle and root tissues of plants after emerging. The affected plant either suddenly collapses or is gradually yellowing and in this case plant and root system development is very poor. Preemergence attacks result in darkening of tissues and plant fails to emerge. Tissue can be covered by mycelial growth of different colour.
Symptoms caused by all these pathogens are very similar and it is rather difficult to differentiate them each from others.
Disease cycle:
These pathogens are either soilborne (Pythium, Rhizoctonia, Fusarium, Aphanomyces) or seedborne (Colletotrichum). Soil borne pathogens infect roots and base of stem only and survive in soil in the form of oospores, sclerotia, chlamydospores or as saprophytes on plant debris, seedborne pathogens can infect all aboveground parts of the plant and survive on seeds or in plant debris as mycelium or conidia. Due to such broad range of pathogens the disease can occur under various conditions of temperature and soil humidity. Bad soil structure, acid reaction, malnutrition as well as nitrogen surplus, and low intensity of light together with high temperature are predisposing factors.
Control:
- high quality treated seeds,
- soil sterilization (for transplants only), good structure and balancing pH,
- good growing practice: proper spacing of plants, balanced fertilization, correlation between temperature and light intensity (avoid excessively high temperature if light intensity is low), irrigation allowing plant surface to become soon dry,
- fungicide application.
Usable fungicides:
Active ingredience
Fungicide
Dose;
concentration
Application
dasomet
Basamid
60 g/m2
200 g/m3
soil disinfection before sowing
captan
Captan 50 WP
30 g/m2
800 g/m3
soil disinfection before sowing
benomyl
Fundazol 50 WP
0,1 %
watering of seedlings
captan
Merpan 50 WP
30 g/m2
800 g/m3
soil disinfection before sowing
captan
Merpan 80 WG
20 g/m2
500 g/m3
soil disinfection before sowing

Treatment of soil:
Active ingredience
Fungicide
Dose
captan
Captan 50 WP
5 g/kg
captan
Merpan 50 WP
5 g/kg
Pythium oligandrum
Polyversum
5 g/kg
metalaxyl + mancozeb
Ridomil MZ 72 WP
2 g/kg
 
POWDERY MILDEW
 
Causal organisms: Erisyphe cichoraceum, Sphaerotheca fuliginea
Host range:
Erisyphe cichoraceum is a very polyphagous pathogen but races specialized for some plant species exist.
Occurrence and importance: 
Field cucumbers can be heavily infected in some years but losses in yield are not so important.
Symptoms and confusable diseases:
Typical symptoms develop in the form of white powdery cover on both upper and lower side of leaves which can later get yellow and die. Stems and petioles can also be infected but fruits are not damaged.
Disease cycle:
Erisyphe cichoraceum predominates in the Czech Republic (95 % of infections). The fungus overwinters on weeds and its conidia can easily be carried for long distances by air currents. Possible role of cleistothecia in overwintering is not yet clear. Changing of warm dry periods with light rains or night dews is most favourable for disease spreading but other conditions are not limiting because mildew doesn´t need liquid water on leaves and it can develop at very broad range of temperatures from 10 - 35 °C.
Control:
- resistant varieties,
- fungicide treatment.
Usable fungicides:
Active ingredience
Fungicide
Dose/ha, concentration
Last application before harvest (days)
milk albumine + casein + lecithine
Bioan
0,5 - 5 %
0
soya lecithine
Bioblat mehltaumittel
0,9 -1,8 l
0,15 %
3
rape oil
Biool
5 %
0
oil + lecithine
Bioton
3 %
0
dinocap
Karathane LC
0,3 l
0,06 %
7
sulphur
Kumulus WG, Thiovit, Thiovit Jet
2 kg
0,3 %
3
fenarimole
Rubigan 12 EC,
0,2 l
4
sulphur
Sulikol K
3 kg
0,5 %
3
 
ANTHRACNOSE
Causal organism: Colletotrichum orbiculare
Host range:
All cultivated species from the genus Cucumis (cucumber, melon, pumpkin) can be infected.
Occurrence and importance:
Anthracnose occurs mainly on melons and pumpkins now, for cucumbers it has little importance.
Symptoms and confusable diseases:
At the beginning lighter spots occur on leaves, rapidly growing, coalescing and later necrotizing. Necrotized tissues fall out. During wet periods pink konidia can be seen on spots. Similar spots are also present on petioles. On fruits wet, sunken spots are formed which grow even after harvest.
 
Disease cycle:
Fungus overwinters on plant debris and seeds. In the crop it spreads by water drops, by insects, and during cultivation if air humidity is high and during rainy weather.
Control:
- crop rotation,
- seed disinfection,
- balanced nutrition.
 
APHIDS
Host range:
Host range of M. persicae is very broad: potato, sugar beet, many ornamentals and vegetable species.
Occurrence and importance:
M. persicae is widespread both in glasshouses and in the open field. Direct damages to plants are usually of minor importance but this species transmits almost 200 plant viruses among which ZYMV, CMV and WMV are the most important for cucumber.
Symptoms:
M. persicae commonly occurs as individuals only and doesn´t form colonies on cucumbers. That is why symptoms caused by sucking are usually not visible on cucumber plants.
Description of the pest: 
Wingless M. persicae is about 2 mm long, light green but also yellow to red. Winged form is somewhat longer (3 mm) with partly black thorax and black dots on the back side.
Life cycle:
M. persicae overwinters usually as eggs on winter host (peach) but anholocyclic overwintering in glasshouses in the form of nymphae or adults is also possible. From eggs wingless form are hatched. After several generations on winter host winged form are born which move to summer hosts (potato, sugar beet, vegetable, ornamentals etc.). During summer this aphid reproduces parthenogenetically (without pairing). At the end of summer it moves to winter hosts and after pairing with males females lay their eggs onto winter host.
Control:
A lot of insecticides is usable against M. persicae but it is noticeable that virus spreading in cucumber stands is almost not affected because of nonpersistent mode of their transmission. On the contrary, application of some organophosphorous insecticides can even enhance the rate of transmission because aphids make more probing suckings. As there is no direct damaging of cucumber plants by aphids, it is usually not economically effective to apply insecticides. The only exception may be in the case of growing transplants in glasshouses.
 
SPIDER MITE
Host range:
Spider mite is extremely polyphagous pest infesting ornamentals, hop, some vegetables etc.
Occurrence and importance:
Spider mite is very important on cucumbers in greenhouses mainly, in outdoor crops under conditions of the Czech Republic it can occur but usually without substantial losses.
Symptoms:
First symptoms develop in the form of small (1 mm or less) yellow angular spots on leaves. Heavily infested leaves get yellow, necrotize and are covered by very thin cobweb which protect mites. Severely infested plants are stunted and flowers dry out.
 
 
 
 
Description of the pest:
Spider mites are very small (0,4 - 0,6 mm long), yellow, green or reddish, of ovoid shape. They have three (larvae) or four pairs of orange legs and six rows of cilia on their back. Their eggs are very small, spherical, straw coloured, and shiny. Both adults and immatures have rasping and sucking mouthparts.
 
 
Life cycle:
Female is an overwintering stage outdoor, in greenhouses spider mite develops continually without overwintering. All stages damage leaves by sucking on underside of leaves, where eggs are also laid. Life cycle is rather complicated having 7 stages from which only some are capable of movement. At high temperature (25 -30 °C) development from egg to the adult takes 8 -10 days only. During a year, several generations develop (7 - 9 outdoor, over 20 in glasshouses). Hot, dry weather supports population increasing.
Control:
- some resistant varieties exist,
- nonbittering varieties can be mor heavily infested,
- keep higher air humidity by frequent irrigation,
- application of miticides in outdoor crops is usually not need. Use them only if it is really justified (heavy infestation, hot and dry weather, spreading population), otherwise you will also destroy natural enemies of mites (predatory mites, predatory thrips, minute pirate bugs).
Usable miticides:
Active ingredience
Insecticide
Dose/ha, concentration
Last application before harvest (days)
abamectine
Vertimec 1,8 EC
0,36 l;
0,06 %
7
acrinathrine
Rufast 15 EC
0,2 l;
0,03 %
7
diafenthiurone
Pegassus 250 SC
0,7 l;
0,12 %
7
oil
Biool
30 l;
5 %
0
propargite
Omite 570 EW
0,3 l;
0,05 %
5
propargite
Omite 30 W
0,6 kg;
0,1 %
5
 
SEED CORN MAGGOT
Host range:
Host range is rather broad and includes tomato, radishes, beans, pea, lettuce and many other plants.
Occurrence and importance:
Cucumbers can be infested by seed corn maggot in some localities but losses are usually not important on larger plots.
Symptoms:
Holes, tunnels and secondary rots in cotyledons and tops of plants. Severly affected plants are stunted or die. Early infested plants don´t emerge.
Description of the pest: 
Seed corn maggot is similar to common house fly, about 4 - 6 mm long, grey coloured with brown legs. Eggs are glossy white, about 1 mm long and 0,3 mm in diameter. Larva is about 6 - 8 mm long, whitish, legless and without visible head. Puparium is 4 - 5 mm long, brown. Life cycle:
Puparium is the overwintering stage. Adults hatch at the end of April or beginning of May. They lay their eggs to the vicinity of sown seeds or young emerging plants. Larvae make tunnels in cotyledons or top of the plant. Fully developed larvae pupate in soil. Seed corn maggot has three generations during a year.
Control:
- recent (3 weeks and less) disking of residues of previous crops increases risk of
attack,
- early planted plants are more often infested,
- avoid planting into cool and wet soil,
- seed treatment.
Usable insecticide:
Active ingredience
Insecticide
Dose
Note
furathiocarb
Promet 400 CS
10 l/t of seeds
seed treatment
 
Plant protection technology and development stages
of cucumber
 
Months January February March April May Jun July August September October November December
Decades 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3.
DEVELOPMENT STATION
Seed
* * *
* * *
* * *
* * *
*
.
.
.
.
.
.
,
Sowing
.
,
,
*
* * *
.
.
.
.
.
.
.
Germination
.
.
,
,
* * *
,
.
.
,
.
.
.
Emergence
.
.
.
,
* * *
.
.
.
.
.
.
.
(Trans-planting)
.
.
.
,
* *
.
.
.
.
.
.
.
Branching
.
.
.
.
.
* * *
,
* * *
.
.
.
.
Flowering
.
.
.
.
,
* * *
* * *
* * *
.
.
.
.
Harvest
,
,
,
.
*
* * *
* * *
*
,
,
,
,
PROPOSED TREATMENTS
Treatment
number
, , .
 
1 2
3
,
 
4 5
, , , , ,
MOST IMPORTANT DISEASES
Zucchini yellow mosaic virus
.
.
.
,
,
.
* * *
* * *
,
,
.
.
Downy mildew
.
.
.
.
.
.
* * *
* * *
*
.
.
.
Powderymildew
.
.
.
.
,
,
* * *
* * *
*
.
.
.
MOST IMPORTANT PESTS
 
,
,
,
. . . . .
,
,
,
,
WEEDS
T1 Type
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
.
. .
T2 Type
.
*
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
.
. .
T3 Type
.
.
.
* * *
* * *
* * *
* * *
.
.
.
. .
T4 Type
.
.
.
.
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* *
. .
G1 Type
.
.
.
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
.
.
. .
G3 Type
.
.
.
.
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* *
. .
 
Explanation of the weeds classification: 
'T' means Therophyta (annual)
" T1: Sprouting in autumn, overwinters and develop its vegetative parts in early spring (e.g. Stellaria media)
" T2: These weeds sprouts in autumn (mainly) or sometimes in springtime (e.g. Galium aparine)
" T3: Sprouting in spring and develop its seed in early summer (e.g. Avena fatua)
" T4: Sprouting in spring or early summer and its lifecycle takes till the end of summer (e.g. Amaranthus retroflexus)'G' means Geophyta (perennials, which overwinter in the soil)

" G1: rhizome (e.g. Agropyron repens)
" G2: tuberous plants, root-crops (e.g. Mentha arvensis)
" G3: roots for propagation and for overwintering, which mostly grow horizontally (e.g. Convolvulus arvensis)
" G4: bulb, corm (e.g. Colchicum autumnale)
 
 
 
 
plantprotection.