Πολύ σκληρό για να πέσει κάτω από τα 22 λεπτά το ελληνικό σιτάρι

Δικαιολογεί το όνομά του το ελληνικό σκληρό, που ανθίσταται με επιτυχία στις διεθνείς πιέσεις

  29/07/2013 Oι τιμές παραγωγού στη Θεσσαλία δίνουν τον τόνο. Η εκτίμηση, πάντως, είναι ότι τα ελληνικά σκληρά φέτος δεν είναι και πολύ ποιοτικά, εξ ου και η διστακτικότητα των αγοραστών.Σταθερά στα 22-23 λεπτά το κιλό πωλείται αυτές τις ημέρες το ελληνικό σκληρό σιτάρι τουλάχιστον στην περιοχή της Θεσσαλίας και παρά την πίεση που έρχεται από τα διεθνή χρηματιστήρια. Από την άλλη, στη Μακεδονία η πίεση έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής, όμως δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια πολύ σαφής εικόνα, αφού οι περισσότερες φορτώσεις προς εξαγωγή που γίνονται στην αγορά μας, και δεν είναι λίγες, αφορούν παλιότερα συμβόλαια. Γενικότερα οι τιμές από Ιταλούς δεν είναι υποσχόμενες (σχεδόν 260 ευρώ/τόνο FOB) με αποτέλεσμα να μην σημειώνονται τελικά σημαντικές πωλήσεις.

Oι τιμές παραγωγού στη Θεσσαλία δίνουν τον τόνο. Η εκτίμηση, πάντως, είναι ότι τα ελληνικά σκληρά φέτος δεν είναι και πολύ ποιοτικά, εξ ου και η διστακτικότητα των αγοραστών.
Εκτίμηση είναι ότι τα ελληνικά σκληρά δεν είναι και πολύ ποιοτικά φέτος και αυτό κάνει τους αγοραστές πιο διστακτικούς.Αρκετοί έμποροι ακόμα κρατάνε τη θέση τους αλλά οι προβλέψεις είναι μάλλον δυσοίωνες ως προς τις τιμές. 

Σύμφωνα με αξιόπιστη γαλλική έκθεση η συνολική παραγωγή σκληρού στην Ευρώπη εκτιμάται πλέον στους 8,2 εκατ. τόνους από 8 εκατομμύρια πριν από ένα μήνα λόγω της αυξημένης παραγωγής της Ισπανίας και Ιταλίας. Και στις δύο χώρες έχουμε τελικά καλύτερες αποδόσεις ενώ ειδικά στη νότια Ιταλία και ποιοτικά η εικόνα είναι καλύτερη από την αρχική εκτίμηση. Επίσης πλέον μπαίνουμε σε μια νεκρή εποχή με τους μύλους παραδοσιακά να μην αγοράζουν.
    
Η εικόνα στη διεθνή αγορά
Τον πρωταρχικό παράγοντα, που ρυθμίζει τις τιμές όλων των δημητριακών στο Χρηματιστήριο του Σικάγο αποτελούν οι καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία, η πίεση, συνεχίζεται με τις τιμές Δεκεμβρίου να έχουν μειωθεί κατά 18% από τα υψηλά Φεβρουαρίου.

Οι βροχοπτώσεις στη διάρκεια της εβδομάδας αλλά και οι προβλέψεις για συνέχισή τους έφερε την πτώση τόσο στα στάρια όσο και στα καλαμπόκια. Κατόπιν αυτών των ειδήσεων η αγορά πιέστηκε και από απότομες πωλήσεις κερδοσκοπικών τοποθετήσεων οι οποίες αποτέλεσαν ένα ακόμα αρνητικό παράγοντα για τις τιμές.

Πλέον αναμένεται αύξηση της ζήτησης από πλευράς Αιγύπτου ώστε να στηριχτεί η αγορά. Γενικότερα όμως τα στάρια φέτος έχουν ανακάμψει ποσοτικά σε σχέση με πέρσι και γι’αυτό πιέζονται χρηματιστηριακά.

Παρόμοιο είναι το σκηνικό και για τα γαλλικά μαλακά στάρια. Η πίεση στο Σικάγο σε συνδυασμό με την πτώση τιμών της ρωσικής σοδειάς έχουν φέρει τις τιμές Νοεμβρίου στα 190 ευρώ/τόνο.

Παράλληλα σε επίσημη έκθεση της Ε.Ε. εκφράστηκε η εκτίμηση πως θα αυξηθούν οι αποδόσεις στα χωράφια για τα μαλακά στάρια στην Ευρώπη. Τα γαλλικά σκληρά τα οποία βρίσκονται τώρα στο στάδιο της συγκομιδής είναι σταθερά στα 265 ευρώ/τόνο παραδοτέα σε λιμάνι.

Στην λίστα της Φότζια οι τιμές σκληρού έχουν ελαφρά πιεστεί. Τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 75%) κυμαίνονται στα 268-273 ευρώ/τόνο παράδοση σε ιταλικό λιμάνι, ενώ η αμέσως επόμενη ποιότητα (ειδικό βάρος 78 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 65%) στα 263-268 ευρώ/τόνο παράδοση σε ιταλικό λιμάνι. Στο Μιλάνο, οι τιμές συμβολαίων Σεπτεμβρίου μέχρι Δεκεμβρίου βρίσκονται μεταξύ 270-272 ευρώ/τόνο (ειδικό βάρος το ελάχιστο 76 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 62%)παραδοτέα σε σιλό στην Φότζια.


Πηγή: www.agronews.gr