Κινδυνεύουν να εξαπατηθούν οι Έλληνες εξαγωγείς

 31/07/2013

Για τον κίνδυνο εξαπάτησης προειδοποιεί τους Έλληνες εξαγωγείς στη Ρουμανία (κυρίως νωπών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων) το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι και καταδεικνύει τις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή του κινδύνου.

Κατά το τελευταίο διάστημα έχουν περιέλθει εν γνώση του Γραφείου περιπτώσεις εξαπάτησης Ελλήνων εξαγωγέων. Η συνήθης πρακτική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι: κατόπιν συμφωνίας ρουμανικής εισαγωγικής εταιρείας, (την οποία ενδέχεται να εκπροσωπεί και Έλληνας) με ελληνική εξαγωγική εταιρεία, πραγματοποιείται παραγγελία, με συμφωνία προπληρωμής του εμπορεύματος πριν τη φόρτωση. Στη συνέχεια, ο εισαγωγέας, επικαλούμενος έκτακτες ανάγκες της αγοράς ή ανάγκη άμεσης παράδοσης του προϊόντος, ή ακόμη επιθυμία αποφυγής καθυστέρησης του φορτίου στα σύνορα εν όψει Σαββατοκύριακου, αποστέλλει μέσω φαξ, πλαστό αποδεικτικό τραπεζικής εντολής (SWIFT) (συνήθως Πέμπτη ή Παρασκευή). Εν συνεχεία, πιέζει για άμεση φόρτωση του εμπορεύματος (συνήθως Παρασκευή απόγευμα) προτού επιβεβαιωθεί το έμβασμα του χρηματικού ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό της ελληνικής εξαγωγικής εταιρείας.
Η μεταφορά στις περιπτώσεις αυτές γίνεται συνήθως με μεταφορικό μέσο που έχει επιλέξει ο εισαγωγέας. Συχνά, το φορτίο δεν φτάνει στη Ρουμανία με τον αρχικό μεταφορέα, ο οποίος υπογράφει και το CMR, αλλά ενδεχομένως να μεταφορτώνεται σε κάποιο σημείο της διαδρομής. Συνεπώς, δεν παραδίδεται κανονικά (στον αρχικό παραλήπτη) και δεν υπάρχουν πλήρη παραστατικά παράδοσης - παραλαβής του εμπορεύματος (υπογεγραμμένο - σφραγισμένο CMR). Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα οι φερόμενες ως αγοράστριες ρουμανικές εταιρείες δεν υφίστανται ή παρουσιάζουν ασαφή στοιχεία.
Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, οι περιπτώσεις εξαπάτησης παρουσιάζουν έξαρση ιδιαίτερα σε περιόδους εορτών και αργιών, όταν οι ανάγκες της αγοράς κυρίως σε νωπά προϊόντα και λοιπά τρόφιμα (αν και όχι μόνο) είναι αυξημένες. Επόμενως, πρέπει οι Έλληνες εξαγωγείς να είναι ενημερωμένοι για το πρόβλημα αυτό εν όψει του μηνός Αυγούστου και να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για να αποφύγουν ενδεχόμενη εξαπάτησή τους.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει, όπως υποδεικνύει το Γραφείο, να ελέγχουν τα στοιχεία της εταιρείας μέσω του Κοινοτικού ηλεκτρονικού συστήματος επαλήθευσης αριθμού ΦΠΑ – VIES (http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=el) και να περιμένουν την επιβεβαίωση λήψης του εμβάσματος, πριν προχωρήσουν στην φόρτωση των προϊόντων τους.

Της Μαρίας Κρόκου





Πηγή: www.agronews.gr