Αναδιπλώνεται το υπ. Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις στον νέο φορολογικό κώδικα

Αναδιπλώνεται το υπ. Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις στον νέο φορολογικό κώδικα

04.07.2013


Δεν πρόλαβε να αναρτηθεί στο διαδίκτυο ο νέος φορολογικός Κώδικας για διαβούλευση και ο πρώτος ενδιαφερόμενος που επιχειρεί να συμβάλει με... παρατηρήσεις δεν είναι άλλος από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% κατά τη μηνιαία παρακράτηση αλλά και οι επιβαρύνσεις που επέρχονται σε κατηγορίες φορολογουμένων.
Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να επαναφέρουν την έκπτωση του φόρου, ενώ σε ό,τι αφορά στην ευχέρεια του υπουργού να αποφασίζει τόσο το ύψος της μηνιαίας παρακράτησης όσο και τον τρόπο υπολογισμού της, παράγοντες αναφέρουν ότι πρόκειται για καθαρά τυπική εξουσιοδότηση που έπρεπε να προβλέπεται στον κώδικα χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι θα αλλάξει κάτι. Πέραν αυτών, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επανέλθει στο 20% (από 25% που προβλέπει ο νέος Κώδικας) ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ, ενώ θα παραμείνει στο 55% και όχι 80% η προκαταβολή φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες. Οι φοιτητές θα συνεχίσουν να θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα, ενώ με τη φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων και όχι των ελευθέρων επαγγελματιών θα φορολογείται η διαφορά που προκύπτει μεταξύ τεκμαρτού εισοδήματος και πραγματικού.
 
Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου είναι αναρτημένο σε δημόσια διαβούλευση έως την ερχόμενη Δευτέρα 08/07/2013 στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών www.minfin.gr  με τις βασικότερες αλλαγές μεταξύ άλλων να αφορούν:
-Την φορολόγηση αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων με 13%
- Αυξάνεται ο φόρος στα ενοίκια από 10% σε 11% για εισπράξεις έως 12.000 ετησίως. Πάνω από το ποσό αυτό διατηρείται ο συντελεστής 33%. Καταργείται ωστόσο ο συμπληρωματικός φόρος ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστές 1,5% και 3% στα εισοδήματα από ακίνητα.
- Καταργείται το μέτρο συλλογής των αποδείξεων.
- Καταργείται η υπερδωδεκάμηνη χρήση.
- Κάθε παροχή σε είδος που δίνεται σε εργαζόμενο και υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος συνυπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα και φορολογείται με τα υπόλοιπα εισοδήματα.
- Δεν αναγνωρίζεται καμία επαγγελματική δαπάνη άνω των 500 ευρώ αν η πληρωμή της δεν έχει γίνει μέσω τραπέζης ή με τραπεζική επιταγή.
- Μειώνονται στις εξής τέσσερις οι πηγές εισοδήματος από έξι: α) Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, β) εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, γ) εισόδημα από κεφάλαιο και δ) εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Ειδικότερα, οι πηγές που αντικαθίστανται στον παλαιό ΚΦΕ αφορούν ΑΒ) εισόδημα από ακίνητα, Γ) από κινητές αξίες, δ) από εμπορικές επιχειρήσεις, ε) από γεωργικές επιχειρήσεις, στ) από μισθωτές υπηρεσίες και ζ) από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων και από κάθε άλλη πηγή.
- Οι offshore θα φορολογούνται στην Ελλάδα για τα εισοδήματα που εισπράττουν. Ειδικότερα, μία νομική οντότητα θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για οποιοδήποτε φορολογικό έτος, εφόσον: Συστάθηκε ή ιδρύθηκε σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, έχει την καταστατική έδρα του στην Ελλάδα ή ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι στην Ελλάδα οποιαδήποτε περίοδο στη διάρκεια εκείνου του φορολογικού έτους.


 πηγη: www.paseges.gr