«Τρύπιες» οι τσέπες των επενδυτών σε Δωδώνη-ΣΕΚΑΠ

  08/07/2013 

Σε επενδυτικές «τσέπες», που αποδεικνύονται τρύπιες όσο περνάει ο καιρός, κατέληξαν δύο από τις πρώην θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας. Ο Ιβάν Σαββίδης παζαρεύει τη μεταβίβαση της ΣΕΚΑΠ για να ξελασπώσει τον ΠΑΟΚ από τα χρέη και η ρωσική SI Capital Partners με την Simos ανακάλυψαν τη μέθοδο του εσωτερικού δανεισμού από τους παραγωγούς της Δωδώνη.

Την τακτική του «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», θυμίζει όλο και περισσότερο η στάση του Ιβάν Σαββίδη, στην υπόθεση της τσιγαροβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.

Ο ομογενής, εκ Ρωσίας, επιχειρηματίας που μπήκε στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας σαν ταύρος σε υαλοπωλείο, εμφανίζεται να κάνει… τσαλιμάκια στην υπόθεση της ΣΕΚΑΠ και ενώ τη μια δείχνει αποφασιστηκότητα να προχωρήσει και να τελειώσει όσο πιο γρήγορα την επένδυσή του στην καπνοβιομηχανία της Ξάνθης, την αμέσως επόμενη στιγμή κωλυσιεργεί με την αύξηση κεφαλαίου, που απαιτείται να πραγματοποιηθεί στη ΣΕΚΑΠ, προκειμένου τυπικά, αλλά και ουσιαστικά η τελευταία να περάσει στον έλεγχό του. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε και με την ηχηρή απουσία του –όσο επίσης και του δεξιού του χεριού κ. Σ. Σαποτνίσνινκ, τον οποίο έχει τοποθετήσει πρόεδρο στο Δ. Σ. της ΣΕΚΑΠ- από τη γενική συνέλευση της ΣΕΚΑΠ την περασμένη Παρασκευή 28 Ιουνίου, η οποία όταν ήρθε η ώρα να συζητήσει το θέμα της αύξησης κεφαλαίου, το μετέθεσε σε νέα συνέλευση στις 23 Ιουλίου. Η επίσημη εκδοχή για την αναβολή κάνει λόγο για τεχνικό ζήτημα και πως δεν υπάρχει θέμα καμίας ανησυχίας.

Στο παρασκήνιο ωστόσο φημολογείται ότι η απόφαση σχετίζεται με φορολογικούς λόγους της ΣΕΚΕ, η οποία παραμένει μεγαλομέτοχος της ΣΕΚΑΠ, όσο δεν γίνεται η αύξηση κεφαλαίου, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που βάζουν στο κάδρο και την πρόθεση του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος με την ευκαιρία θέλει αφενός να πιέσει την Πειραιώς για διευθέτηση με καλύτερους όρους των δανείων της ΣΕΚΑΠ και αφετέρου να στείλει ένα μήνυμα στο Μαξίμου, ότι είναι δυσαρεστημένος, γιατί ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση για τα χρέη του ΠΑΟΚ, που αποτελεί την άλλη μεγάλη επένδυσή του στην Ελλάδα.

Λάστιχο οι πληρωμές στην Ήπειρο
Παιχνίδια με τη φωτιά φαίνεται να παίζουν και οι Ρώσοι που έχουν εξαγοράσει τη Δωδώνη, καθώς είτε γλυκάθηκαν, είτε πιέζουν με τον τρόπο αυτό για να πετύχουν καλύτερους όρους σε υφιστάμενα ή μελλούμενα δάνεια, έχουν κάνει… λάστιχο τις πληρωμές των κτηνοτρόφων και βάζουν σε κίνδυνο ολόκληρη την κτηνοτροφία της Ηπείρου, που συνιστά ένα σημαντικό τοπικό, αλλά και εθνικό κεφάλαιο. Μπήκαν σε ένα στρωμένο μαγαζί γωνία, που στήριζε τους συνεργάτες του κτηνοτρόφους και σε 8-9 μήνες, έφεραν τα πάνω – κάτω. Οι πληρωμές από τον ένα μήνα, όπως γινόταν με το προηγούμενο καθεστώς, έχουν φθάσει ήδη αισίως στους 3 μήνες και το χειρότερο είναι ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται συχνά– πυκνά, είναι σαν αυτές που… γράφονται πάνω στο χιόνι.

Η τακτική αυτή, με επίκληση πάντα της απουσίας ρευστότητας, έχει εκνευρίσει και ανησυχήσει τους περίπου 6.500 κτηνοτρόφους που λόγω της έλλειψης χρημάτων δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις αγορές τους και ουσιαστικά να συντηρήσουν σε τροχιά βιωσιμότητας τις εκμεταλλεύσεις τους. Αποτέλεσμα; Ήδη κατά την τρέχουσα γαλακτοκομική περίοδο παρατηρείται εκ νέου μείωση της παραγωγής γάλακτος κι όλα δείχνουν πως το ίδιο θα συμβεί και του χρόνου, μια και παραγωγοί εγκαταλείπουν το επάγγελμα ή δεν μπορούν να ταΐσουν κανονικά τα ζώα τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί κτηνοτρόφοι μιλούν για επιστροφή στο παρελθόν... Η φρασεολογία που χρησιμοποιούν είναι εξόχως ειρωνική, αφού αναφέρουν ότι «επιστρέφουμε στην εποχή κατά την οποία τα μπατζαριά πλήρωναν τους κτηνοτρόφους κάθε φορά που αυτοί είχαν ανάγκη ή πάντρευαν κανένα παιδί».

Αναβλήθηκε για τις 23 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση της ΣΕΚΑΠ
Καθυστερεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Ανοικτούς… λογαριασμούς άφησε η γενική συνέλευση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, την περασμένη Παρασκευή 28 Ιουνίου στην Ξάνθη, καθώς το σοβαρότερο θέμα της ατζέντας, η γενναία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα στην ιστορία, περνώντας τυπικά και ουσιαστικά στην εποχή Σαββίδη, πήρε αναβολή για τις 23 Ιουλίου.

Άλλωστε κι ο ίδιος ο ομογενής επιχειρηματίας, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα κατά τις προηγούμενες μέρες, δεν έδωσε τελικώς το «παρών» στη συνέλευση, ώστε να ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς βλέπει το μέλλον της ΣΕΚΑΠ και τι σχέδια έχει εκπονήσει για την ανάπτυξή της. Εκτός από τον Ιβάν Σαββίδη, απών από τη συνέλευση, που ολοκληρώθηκε σε λίγη ώρα, ήταν κι ο προσωρινός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ, Σεργκέι Σαποτνίτσνινκ που τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση από τον ομογενή επιχειρηματία.

Με επίκληση «τεχνικών λεπτομερειών», οι οποίες κατά πληροφορίες είχαν να κάνουν με την απουσία κάποιων απαραίτητων εγγράφων, η υπό εκκαθάριση ΑΤΕbank και ο έτερος μεγάλος μέτοχος της επιχείρησης η συνεταιριστική ΣΕΚΕ, έδωσαν μεν το πράσινο φως για τα τυπικά ζητήματα της συνέλευσης, όμως για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πρότειναν κι έγινε ομόφωνα δεκτό από το σώμα να μην εξεταστεί παρά σε νέα συνέλευση.

Έτσι, εφόσον δεν έχουν προκύψει τυχόν γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια, το ενδιαφέρον, αναφορικά με το ιδιοκτησιακό και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάβασης της ΣΕΚΑΠ στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, μετατοπίζεται για τις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Ιουλίου.

Αγωνία για εργαζόμενους
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις, όπως είναι φυσικό, οι εργαζόμενοι στην τσιγαροβιομηχανία, οι οποίοι, όπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα η Agrenda δεν έχουν ακόμη κάποια ουσιαστική επαφή με τον καινούριο ιδιοκτήτη της εταιρείας. «Μας ικανοποιεί που υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος πιστεύει, όπως και εμείς, ότι υπάρχει μέλλον στην επιχείρηση» λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ, Κ. Γαβριηλίδης, σημειώνοντας όμως πως «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η διατήρηση των 270 θέσεων εργασίας».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο συνδικαλιστής επικαλείται εγγυήσεις της ΑΤΕ και της ΣΕΚΕ ότι δεν πρόκειται να τεθεί θέμα για το προσωπικό, πλην όμως αυτό πρέπει να ακουστεί κι από τους νέους ιδιοκτήτες. Σημειώνεται πως τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω οικονομικής στενότητας της ΣΕΚΑΠ, το προσωπικό πληρώνεται με μια καθυστέρηση της τάξης των δύο μηνών.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι ανέμεναν με ιδιαίτερη προσμονή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ελπίζοντας σε μια οικονομική τόνωση της εταιρείας και κατ’ επέκταση των ιδίων.

Σε αναμονή των προκαταβολών οι Ηπειρώτες
Έχουν να δουν χρήματα από τον Μάρτιο
Μετ’ εμποδίων συνεχίζονται οι πληρωμές της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» προς τους περίπου 6.500 συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, αφού οι καθυστερήσεις στις καταβολές οφειλομένων, για την εισκόμιση γάλακτος, ακόμη και για μέρος του Μαρτίου, δεν έχουν ξεπεραστεί πλήρως, με συνέπεια οι παραγωγοί να μην ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Την ίδια στιγμή, η καινούρια ιδιοκτησία της επιχείρησης εμφανίζεται καθησυχαστική και δηλώνει έτοιμη να βάλει άμεσα το χέρι στην τσέπη για κάποια από τα καθυστερούμενα και για να διευκολύνει τους παραγωγούς, με προκαταβολές ύψους 12 εκατ. ευρώ, ενόψει της επόμενης περιόδου που είναι κρίσιμη σε σχέση με τις αναγκαίες προμήθειες σε ζωοτροφές για το χειμώνα, αλλά μένει να φανεί αν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Όπως ειπώθηκε στη γενική συνέλευση της γαλακτοβιομηχανίας, τις επόμενες μέρες θα εξοφληθεί το υπόλοιπο 40% των οφειλών για το γάλα του Μαρτίου, που αντιπροσωπεύει ένα ποσό της τάξης του 1 εκατ. ευρώ και εκτός απροόπτου, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δοθούν άλλα 900 χιλ. ευρώ με 1,2 εκατ. ευρώ, για το 20% ή 30% των οφειλών του Απριλίου.
Επίσης, από τον Μάικλ Ο’ Νηλ αναφέρθηκε ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητας, δεν θα χάσουν οι κτηνοτρόφοι τα χρήματά τους.

«Ψέλνει» τώρα η τοπική ΕΑΣ
Πέρασαν 50 χρυσά χρόνια από τότε όπου με πρωτοβουλία της ΕΑΣ Ιωαννίνων και συμμετοχή της ΑΤΕ ιδρύθηκε η Δωδώνη, προκειμένου να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων μέσα από τη λειτουργία της εταιρείας αλλά και να αυξηθεί η απασχόληση σε μία περιοχή η οποία μαστιζόταν από τη μετανάστευση.

Δυστυχώς όμως η πολιτεία, κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες ολοκλήρωσε το προμελετημένο έγκλημα το οποίο ξεκίνησε από το έτος 2005 και έβαλε τέρμα σε μια πετυχημένη λειτουργία 50 χρόνων, χάριν της οποίας η φέτα έγινε γνωστή παγκόσμια και κατοχυρώθηκε σαν ελληνική με μεγαλύτερο brand name τη ΔΩΔΩΝΗ.

Τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής άρχισαν πολύ γρήγορα να γίνονται ορατά και να επηρεάζουν αρνητικά τους κτηνοτρόφους οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της οικονομικής κρίσης και της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής με αποτέλεσμα να απειλούνται με αφανισμό.

 Σε ότι αφορά την λειτουργία της εταιρίας η χρονιά που πέρασε δεν ήταν καθόλου καλή. O τζίρος της εταιρίας παρουσίασε μείωση κατά 13,57% και για την ακρίβεια σε πλήρη συγκρίσιμα στοιχεία λόγω αναστολής της λειτουργίας της ΖΩΔΩ, σε 9,17%. Τα μεικτά αποτελέσματα παρουσίασαν μείωση κατά 10,62%.

Βέβαια τα αποτελέσματα της εταιρείας έχουν επηρεαστεί αρνητικά και από την απορρόφηση της ΖΩΔΩ η οποία επιβάρυνε την εταιρεία τόσο με επισφάλειες αλλά και με χρηματοοικονομικό κόστος λόγω της μεταφοράς των δανείων. Επίσης η εταιρεία επιβαρύνθηκε με δαπάνες οι οποίες έγιναν κατά τη διαδικασία πώλησης του πακέτου των μετοχών της ΑΤΕ και τις οποίες θα έπρεπε να αναλάβει η ίδια η ΑΤΕ.

Οι νέοι μέτοχοι θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ειδικά για την ζώνη γάλακτος και την πληρωμή με την πετυχημένη συνταγή των 50 χρόνων λειτουργίας αυτής. Κάθε αλλαγή στον τομέα αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Από τη μέχρι σήμερα ενημέρωση τα στοιχεία για την πορεία της εταιρίας είναι ανησυχητικά και η ανησυχία μας εντείνεται περισσότερο. Παράλληλα υπάρχει υπέρμετρη αύξηση των αποθεμάτων, τα οποία έχουν φθάσει σε ανησυχητικό επίπεδο, αλλά και έλλειψη νωπών προϊόντων στην αγορά, η οποία οφείλεται στη μη επάρκεια του αγελαδινού γάλακτος.

Ρεπορτάζ του Λεωνίδα Λιάμη
 
 

Πηγή: www.agronews.gr