Ποιες διατάξεις δημιουργούν αναστάτωση στους παραγωγούς-πωλητές λαϊκών αγορών
22/07/2013
Τις προαναγγελθείσες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης αγροτών, συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών ενσωματώνει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, οριστική είναι πλέον η φορολόγηση των επαγγελματιών αγροτών βάσει λογιστικών βιβλίων από το 2014 δίχως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να προβλέπεται κάποια εξαίρεση για τους μικρότερους παραγωγούς.Το αγροτικό εισόδημα που θα προκύπτει από τον λογιστικό προσδιορισμό θα φορολογείται με συντελεστή 13% και ο ίδιος συντελεστής θα ισχύει για τα κέρδη συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.
Οι φορολογικές ρυθμίσεις
● Στο Άρθρο 21, 1 αναφέρεται ότι σχεδίου νόμου με τίτλο «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις» αναφέρεται: «Ειδικά για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα στα έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται τα έσοδα από την παραγωγή γεωργικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων»
● Στο Άρθρο 29, 3: «Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%)».
Συνεταιρισμοί-ομάδες παραγωγών
● Στο Αρθρο 58 αναφέρεται ότι «τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών φορολογούνται με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%)».
● Αυξάνεται στο 80% από 55% η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με το Άρθρο 99, από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται «οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις που συγχωνεύονται σε νέα ύ υφιστάμενη αγροτική συνεταιριστική οργάνωση καθώς και οι δευτεροβάθμιες ή τριτοβάμιες αγροτικές συνεταιριστικε΄ς οργανώσεις που μετατρέπονται σε ανώνυμη εταιρεία ή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης».
«ΝΑΙ» ΣΤΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Άρθρο 33 (Ημερήσιο Δικαίωμα):
1. Οι προσερχόμενοι στις λαϊκές αγορές της χώρας κάτοχοι επαγγελματικών ή παραγωγικών αδειών υποχρεούνται να καταβάλουν ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος στους φορείς λειτουργίας αυτών [… ] Το ύψος του ημερήσιου τέλους, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής και είσπραξής του, καθώς και κάθε σχετικό θέμα, ρυθμίζονται με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων του Οργανισμού Λαικών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα για τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής και στη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες εγκρίνονται από τον αντίστοιχο Περιφερειάρχη. Για τις λοιπές λαϊκές αγορές της χώρας τα ανωτέρω ζητήματα ρυθμίζονται με απόφαση του Δημάρχου του οικείου Δήμου.
2. β) Οι παραγωγοί που κατέχουν άδεια προσέλευσης στις λαϊκές αγορές υποχρεούνται στην καταβολή του ημερήσιου τέλους μόνον για όσες ημέρες προσέρχονται σε αυτές.
Άρθρο 38
● Λειτουργία λαΪκών αγορών Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, εκτός των επισήμων ή τοπικών αργιών. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η λειτουργία λαϊκών αγορών και τις Κυριακές αποκλειστικά με τη συμμετοχή παραγωγών σε χώρους που δεν μποδίουν την κυκλοφορία των οχημάτων. Με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών κατά τις Κυριακές.
● Τυροκομικά : Επιτρέπεται η πώληση σε λαϊκή αγορά, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένη εγκατάσταση, φέρουν σήμανση αναγνώρισης (κωδικό αριθμό έγκρισης), σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΚ) 852/2004 και 853/2004 και έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κείμενης τοποθεσίας για την επισήμανση.
Πηγή: www.agronews.gr