Χαρακόπουλος: Τρεις πρωτοβουλίες για τους κτηνοτρόφους

Χαρακόπουλος: Τρεις πρωτοβουλίες για τους κτηνοτρόφους

16.08.2013

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετέβη στη Σαμαρίνα ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Παναγιάς. Την παραμονή συνοδευόμενος από το Βουλευτή Γρεβενών κ. Κοψαχείλη, το Δήμαρχο Γρεβενών κ. Κουπτσίδη και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό επισκέφτηκε τα βλαχοχώρια Περιβόλι, Αβδέλλα και Σμίξη. Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μετακινούμενους κτηνοτρόφους που τους θερινούς μήνες ανεβάζουν τα κοπάδια στα ορεινά της Πίνδου και να τους παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που ταλάνιζαν τον κτηνοτροφικό κόσμο.
Μετά τη θεία λειτουργία και τον παραδοσιακό χορό «τσιάτσιο», ο κ. Χαρακόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό στην κεντρική πλατεία της Σαμαρίνας, «το χάνι», όπου τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Γιορτάζει σήμερα η αρχόντισσα της Πίνδου η Σαμαρίνα τη Μεγάλη Παναγιά και όλοι μας αντλούμε δύναμη από την ιστορία, τις παραδόσεις και την ορθοδοξία. Παίρνουμε μια ανάσα και συνεχίζουμε την εθνική προσπάθεια για να ορθοποδήσει η χώρα. Εδώ, από την πρωτεύουσα του βλαχόφωνου ελληνισμού στέλνω ένα μήνυμα αισιοδοξίας.
Η κτηνοτροφία έχει αναξιοποίητο δυναμικό και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, αρκεί να θέσουμε την επανεκκίνησή της σε υγιείς βάσεις. Και αυτό κάνουμε στο ΥπΑΑΤ. Αντιμετωπίζουμε χρόνιες παθογένειες και αμαρτίες του παρελθόντος. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω τρεις πρωτοβουλίες που δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων:
Πρώτον, δίνουμε οριστική λύση στη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ανεξαρτήτως τετραγωνικών, χωρίς πρόστιμο.
Δεύτερον, απλοποιούμε τη διαδικασία αδειοδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων. Πλέον, δεν χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη. Γίνεται πιο γρήγορα και πιο οικονομικά.
Τρίτον, θεσπίσαμε για πρώτη φορά πλαίσιο για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Μαζί, παραγωγοί και Πολιτεία λύνουμε ένα-ένα τα προβλήματα.
Η Ελλάδα της περιφέρειας που ξέρει να αγωνίζεται θα τα καταφέρει. Χρόνια πολλά με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία».

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Παιδείας Κώστας Γκιουλέκας, ο Βουλευτής Γρεβενών Τιμολέων Κοψαχείλης και βουλευτές των γύρω περιοχών, οι Περιφερειάρχες Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστός, ο Δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, ο Δήμαρχος Μετσόβου Νικόλαος Τσομπίκος και πλήθος κόσμου.


 πηγη: www.paseges.gr