IGC: Υποχώρησαν οι τιμές σιτηρών λόγω της καλής παραγωγής



 IGC: Υποχώρησαν οι τιμές σιτηρών λόγω της καλής παραγωγής

Υποχώρησαν οι τιμές των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων, αναφέρει το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), στις προβλέψεις, που δημοσιοποίησε στις αρχές Αυγούστου του 2013. Όπως αναφέρει, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις που έλεγαν ότι οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στο βόρειο ημισφαίριο θα είχαν σαν αποτέλεσμα μια ανάκαμψη της σοδειάς σε σχέση με την πέρσι.
Ειδικότερα παρουσιάζεται μια απότομη μείωση σε ποσοστό – 20% στις τιμές του αραβόσιτου και ποσοστό – 13% στις τιμές της σόγειας. Πιέσεις δέχτηκε και η τιμή του σιταριού αλλά παρουσίασε μικρή υποχώρηση (ποσοστό –1%).

Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών, το IGC προβλέπει ότι την περίοδο 2013/2014, προβλέπεται να αυξηθεί σε ποσοστό 8%. Η αύξηση αυτή θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη παραγωγή αραβόσιτου (σε ποσοστό 10%) και στο σιτάρι (ποσοστό 4%). Τα αποθέματα σιτηρών στο τέλος της εμπορικής περιόδου αναμένεται να αυξηθούν κατά 10%. Αυξημένο προβλέπεται να είναι και το διεθνές εμπόριο σιτηρών το 2013/2014.
 Η διαθεσιμότητα και οι ανταγωνιστικές τιμές αναμένεται να ενισχύσουν τον αραβόσιτο, σε σχέση με το σιτάρι, για τη χρήση ζωοτροφών.
Επίσης η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 2%. Η αύξηση αυτή θα οφείλεται στην υψηλή παραγωγή που αναμένεται να έχει η Ινδία.
Αύξηση αναμένεται να παρουσιάσει και η παραγωγή της σόγιας κατά 6%.









Πηγη:agrotypos.gr