Επεκτείνει στη Θράκη το πρόγραμμα συμβολαιακής η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

 27/09/2013

Η εταιρεία έχει προμηθευτεί συνολικά περίπου 108.600 τόνους υψηλής ποιότητας ελληνικού κριθαριού από Έλληνες παραγωγούς.Με 150 παραγωγούς της Θράκης συναντήθηκε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία σκοπεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού που ξεκίνησε το 2008 στην περιοχή και συγκεκριμένα στους νομούς Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης.

Η εταιρεία έχει προμηθευτεί συνολικά περίπου 108.600 τόνους υψηλής ποιότητας ελληνικού κριθαριού από Έλληνες παραγωγούς.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη συνάντηση των στελεχών της εταιρείας με τους παραγωγούς της Θράκης, το 2013, ήταν μια εξαιρετικά παραγωγική χρονιά για το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού, καθώς η εταιρία προμηθεύτηκε 38.100 τόνους ελληνικό κριθάρι από εγχώριους παραγωγούς για την παραγωγή της μπίρας Amstel, ΑΛΦΑ και ΒΙΟΣ 5.

Η εταιρεία σε διάστημα τεσσάρων χρόνων, από το 2008 μέχρι το 2012, διπλασίασε τον αριθμό των παραγωγών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και έτσι σήμερα συνεργάζεται με 2.100 εγχώριους παραγωγούς, μέσω 23 συνεταιρισμών και συνεργατών σε όλη την Ελλάδα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Ζωούλλης Μηνά, δήλωσε σχετικά: «Όλοι εμείς στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανταποκρινόμενοι στη δέσμευσή μας για στήριξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού, το οποίο συνεχίζεται για 7η συνεχόμενη χρονιά».


Η εταιρεία, επιλέγοντας για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, να προμηθεύεται την πρώτη ύλη της από την ελληνική γη, μέσω του προγράμματος έχει προμηθευτεί συνολικά περίπου 108.600 τόνους υψηλής ποιότητας ελληνικού κριθαριού από εγχώριους παραγωγούς. Η αξία της ποσότητας αυτής ανέρχεται στα 22 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η βυνοποίηση του κριθαριού πραγματοποιείται στα δύο ιδιόκτητα βυνοποιεία της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, τα οποία είναι τα μοναδικά βυνοποιεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.
ΜΠΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ 17 ΧΩΡΕΣ
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. παράγει στην Ελλάδα τις μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Bock, Amstel Radler, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, ΒΙΟΣ 5 και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ στα τέσσερα εργοστάσιά της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λαμία. Παράλληλα, εισάγει γνωστές μάρκες όπως: Sol, Mc Farland, Erdinger, Duvel, Chimay και άλλες.
Τέλος, με τη βοήθεια ενός εκτεταμένου δικτύου διανομής και πώλησης παράγει και διανέμει περισσότερα από 25 προϊόντα σε 20 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική και την Ωκεανία. Στην Ελλάδα η παραγωγή της μπύρας πηγαίνει πολύ καλά, τόνισε  η κ. Παναγιωτοπούλου υπεύθυνη εταιρικών σχέσεων σημειώνοντας ότι «οι μπύρες παράγονται από  Έλληνες εργαζόμενους και πρώτες ύλες από Έλληνες προμηθευτές και ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας μας πάει στο εξωτερικό. Μπύρες από την Ελλάδα εξάγονται σε 17 αγορές, οπότε η μπύρα μας είναι πάρα πολύ ανταγωνιστική και ποιοτική.
Aξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία μέσω του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας, διατηρεί πέντε πειραματικούς αγρούς συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί σε πέντε διαφορετικές περιοχές, επιλεγμένες βάσει των κλιματολογικών συνθηκών και του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από Έλληνες αγρότες. Ταυτόχρονα, η εταιρία  σε συνεργασία με ελληνικά ινστιτούτα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Έλληνες επιστήμονες έχει αναπτύξει ελληνικές ποικιλίες κριθαριού προς όφελος της εθνικής έρευνας και τεχνογνωσίας, η καλλιέργεια των οποίων θα καταστήσει το ελληνικό κριθάρι περισσότερο ανταγωνιστικό και θα οδηγήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.







Πηγή: www.agronews.gr