«Ξέχασαν» τη ρύθμιση για την αγροτική σύνταξη

22/11/2013

Τσατσάκης Γιάννης
Δεν συμπεριλήφθηκε η συνταξιοδότηση στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης στο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας.
Χωρίς τη ρύθμιση για συνταξιοδότηση των αγροτών στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης κατατέθηκε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Η επίσημη δικαιολογία για την «παράλειψη» έχει να κάνει με την συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Για τον ίδιο λόγο, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν συμπεριλήφθηκαν άλλες ρυθμίσεις που είχαν εξαγγελθεί, όπως οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των δανείων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και η αύξηση της προσωρινής σύνταξης στο 95% της κατώτατης. Δεν αποκλείεται τελικά όλες αυτές οι ρυθμίσεις να εισαχθούν ως «πακέτο» τροπολογιών στο ίδιο νομοσχέδιο ή αργότερα σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο.
Υπενθυμίζεται ότι η αγροτική σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης αποτελεί κυβερνητική δέσμευση που δόθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2013 ενώ μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωνε ότι θα συμπεριληφθεί στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.
Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνει νομοσχέδιο είναι η υποχρέωση του εργοδότη για δήλωση από 1η Δεκεμβρίου ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, επεκτείνεται το πρόστιμο των 10.500 ευρώ και σε εργοδότη που αν και προέβη σε δήλωση του εργαζόμενου στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» δεν συμπεριέλαβε τον εργαζόμενο στην αντίστοιχη Α.Π.Δ.,β Βελτιώνεται ο έλεγχος δηλωθεισών - μέσω ΑΠΔ - και καταβληθεισών εισφορών και ρυθμίζονται θέματα επικουρικής ασφάλισης με ενιαίο ποσό εισφορών και ενιαία βάση υπολογισμού για όλους τους ασφαλισμένους.
Πιο συγκεκριμένα, καθορίστηκαν ως πόροι του ΕΤΕΑ τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, ως εξής: 3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών του εργαζομένου, είτε είναι ασφαλισμένος πριν, είτε μετά το 1993.
Τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται για τους υπαγόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα κατά 1,25% για τον ασφαλισμένο και κατά 0,75% για τον εργοδότη και για τους υπαγόμενους στα υπερβαρέα επαγγέλματα κατά 1 % για τον ασφαλισμένο και 2% για τον εργοδότη.
Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στην Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει κυρίως μέτρα δραστικής ενίσχυσης της εισπρακτικής ικανότητας των ασφαλιστικών ταμείων.
«Με τη συνεπή εφαρμογή των διατάξεων αυτού του νομοσχεδίου, το υπουργείο Εργασίας συνεισφέρει σημαντικά και κρίσιμα ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην κάλυψη των χρηματοδοτικών απαιτήσεων για τον προϋπολογισμό του 2014, καλύπτοντας ένα σημαντικό μερίδιο στη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.








Πηγή: www.agronews.gr