Από άλλο δρόμο οι λύσεις της ελληνικής κτηνοτροφίας

  02/12/2013

Επιχειρήσεις καθετοποιημένης ολοκληρωμένης διαχείρισης και δίκτυα καινοτόμων κτηνοτροφικών μονάδων μπορούν να δώσουν πνοή στον τομέα που έχει μείνει πίσω από τις εξελίξεις, τονίστηκε στη συνδιάσκεψη του ΣΕΚ.

Στις οικονοµίες κλίµακας στην  οριοθέτηση και αναχλόωση των βοσκοτόπων και στην ενίσχυση των προγραµµάτων γενετικής βελτίωσης βρίσκεται η λύση για την βιωσιµότητα του κτηνοτροφικού κλάδου, που εν έτη 2013 λειτουργεί ακόµη σε κάποιους τοµείς µε συστήµατα εκτροφής που σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του ’60.

Στο συµπέρασµα αυτό κατέληξε την περασµένη Πέµπτη η διήµερη Εθνική Συνδιάσκεψη για την Κτηνοτροφία του Συνδέσµου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, µε τη συµµετοχή του επιστηµονικού, διοικητικού, επιχειρηµατικού και συνεταιριστικού δυναµικού του κλάδου. 

Οι φορείς του χώρου θεώρησαν ως απαρχή την  εκδήλωση ώστε να ανοίξει διάλογος επί της ουσίας προκειµένου να σχεδιαστεί ένα συγκεκριµένο πολυετές πλάνο για την ανάπτυξη του κάθε τοµέα ξεχωριστά (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, χοιροτροφία, πτηνοτροφία) που θα εστιάζει στα συγκριτικά πλεονεκτήµατα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας για πιο εξωστρεφή προϊόντα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Οκονοµολόγος  και Σύµβουλος Ανάπτυξης του ΣΕΚ κ. Π.Παρασκευόπουλος, «η νέα κτηνοτροφική µονάδα πρέπει να αφήσει πίσω της το µοντέλο που θυµίζει επιχειρήσεις φασόν και να αναπτύξει δοµές που θα την κάνουν βιώσιµη και ανταγωνιστική, εντάσσοντας στην οικονοµική της δραστηριότητα, προστιθέµενες αξίες». Κατά τον ίδιο, κτηνοτροφικές µονάδες που θα συνεχίσουν να λειτουργούν µε το 60% του κόστους τους να ανήκει στις εισροές δεν έχουν µέλλον. Αντίθετα, η βιωσιµότητα ανήκει σε στις µονάδες που θα συγκροτούν επιχειρήσεις καθετοποιηµένης ολοκληρωµένης διαχείρισης. 

Επ’αυτού πρότεινε την δηµιουργία συλλογικών εταιρικών τοπικών και περιφερειακών δικτύων (Κοινωνικός Συνεταιρισµός ή όποια άλλη εταιρική µορφή), που θα κάνουν αυτό που δεν µπορεί να κάνει µεµονωµένα κάθε κτηνοτροφική µονάδα, δηλαδή παροχή υπηρεσιών σε θέµατα οικονοµικά, κτηνιατρικά, προµηθειών, τυποποίησης, πιστοποίησης των µονάδων και των ζώων. Το µοντέλο αυτό θα µπορούσε να υποστηριχθεί µέσα από την ίδρυση δικτύου καινοτόµων κτηνοτροφικών µονάδων 100 έως 200 σε όλη τη χώρα.

Εξίσου σηµαντικό ζήτηµα για τον κλάδο είναι και το ξεκαθάρισµα των βοσκοτόπων µε την δηµιουργία σχετικού Μητρώου, για την σωστή κατανοµή των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ.  Σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο το ΣΕΚ κ.Ε.Γίτσα παρότι έχουν δαπανηθεί σηµαντικά ποσά για µελέτες και έργα βελτίωσης σήµερα οι γνώσεις µας παραµένουν µηδενικές για την βοσκοϊκανότητα των βοσκοτόπων, ενώ η πολιτική για την διαχείριση τους εξαντλείται στην εφαρµογή των πυκνοτήτων βόσκησης. Έτσι, σήµερα περίπου 20.000 εκτροφές αιγοπροβάτων και στο σύνολο τους σχεδόν οι εκτροφές αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, δεν διαθέτουν βοσκότοπο, γεγονός που τις καθιστά µη επιλέξιµες!

Κρίσιµο παράγοντα για το περιορισµό του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων είναι η εντατική αξιοποίηση των προγραµµάτων γενετικής βελτίωσης, τα οποία όπως ανέφερε ο πανεπιστηµιακός Ανδρέας Γεωργούδης στη χώρα µας εφαρµόζονται αποσπασµατικά. Σύµφωνα µε τα όσα ειπώθηκαν προτείνεται:

Η µετατροπή της κτηνοτροφίας σε σταβλισµένη µε χρήση αγροτικής γης για οργανωµένη βόσκηση και  η καλλιέργεια µεγαλύτερων ποσοτήτων ψυχανθών, µε την µορφή ενσιρωµάτων.

Η οριοθέτηση, εκτίµηση της βοσκοϊκανότητας µόνιµων βοσκοτόπων και η απόδοση τους στους κτηνοτρόφους µε µακροχρόνια µίσθωση από τους ∆ήµους, έναντι συµβολικού τέλους.

Η παροχή φορολογικών κινήτρων στους µη κατ’επάγγελµα αγρότες ώστε να ενοικιάζουν τη γης τους για κτηνοτροφική χρήση ή να την πωλούν.

Η αξιοποίηση των προγραµµάτων Γενετικής Βελτίωσης µε στόχο την αύξηση της παραγωγής σε κρέας και γάλα.
Η επιδότηση των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Η καθιέρωση  κινητών σφαγείων, αντίστοιχων µε αυτών που υπάρχουν στην Νορβηγία και την Τσεχία µε στόχο την κάλυψη των δυσπρόσιτων περιοχών.


10 «πληγές» της κτηνοτροφίας

Το υψηλό κόστος παραγωγής: Το κόστος ζωοτροφών το 2012 έφθασε στα 2,12 δισ. ευρώ (70% επί του συνολικού κόστους εισροών), ενώ της ενέργειας αυξήθηκε κατά 64%

Η φορολόγηση:  Την 3ετία η φορολογία κτηνοτρόφων αγροτών αυξήθηκαν πάνω από 93%, φθάνοντας τα 351,2 εκατ. ευρώ.

Η χαµηλή παραγωγικότητα: Για παράδειγµα η µέση απόδοση γάλακτος (kg ανα προβατίνα/έτος) είναι  πολύ χαµηλή στα 140 κιλά.

Η ανισοµέρεια φυτικής-ζωικής: Η σχέση φυτικής και ζωϊκής παραγωγής είναι 75 προς 25.

Τα αδιέξοδα σταυλισµού: Η αύξηση των ιδιοπαραγόµενων ζωοτροφών οδήγησε σε επενδύσεις µονάδων σταβλισµένης εκτροφής µε µεγαλύτερο βαθµό εκµηχάνισης και περισσότερα κεφάλαια, µορφή που λόγω έλλειψης κτηνοτροφικής πολιτικής οδήγησε σε υπερχρεωµένες επιχειρήσεις.

Ο απαρχαιωµένος κανονισµός: Ο κανονισµός για τα βοσκοτοπία  σχεδιάστηκε πριν από 50 και πλέον χρόνια, ενώ παραµένει η διάσταση δαλολόγων-γεωπόνων για τις λιβαδιικές εκτάσεις.

Οι εισαγωγές ζώντων ζώων: Πολλοί κτηνοτρόφοι φέρνουν πρόβατα γαλακτοπαραγωγής από το εξωτερικό, ελλείψει ντόπιων φυλών. Με αποτέλεσµα υψηλό κόστος, µικρή ικανότητα βόσκησης και κακή προσαρµογή στο ελληνιικά εδάφη..

Εξαφάνιση ντόπιων φυλών:  Από τις 32 φυλές προβάτων που υπήρχαν προς 40ετίας µόνο 5 δεν διατρέχουν ορατό κίνδυνο εξαφάνισης.

Η µείωση ρευστότητας: Πολλές µονάδες απειλούνται  µε εξαφάνιση ελλείψει εργαλείων χρηµατοδότησης.







Πηγή: www.agronews.gr