Σε 180 νέες εφευρέσεις οδήγησε η δράση των επιστημόνων του USDA το 2013

29/04/2014

Κοντονής Γιώργος
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) δημοσίευσε μία νέα έκθεση πάνω στα επιστημονικά επιτεύγματα των ερευνητών του Υπουργείου, τα οποία οδήγησαν σε νέες πατέντες και εφευρέσεις για εμπορική χρήση και εν δυνάμει οικονομική ανάπτυξη.

Οι καινοτομίες που περιγράφονται στην έκθεση περιλαμβάνουν, το “light” αλεύρι που φτιάχνεται από σπόρους σταφυλιού σαρντονέ, τα αντιμικροβιολογικά πακέτα που εμποδίζουν το φαγητό να χαλάσει, προσπάθειες να προστατεύσουν τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ να ασθενήσουν από σκνίπες, νέες μεθόδους μετατροπής του κομμένου γρασιδιού και των πεσμένων φύλλων σε βιοενέργεια, και πολλά άλλα.
‘’Οι μελέτες έχουν δείξει πως για κάθε δολάριο που επενδύεται στην αγροτική έρευνα αποφέρει 20 δολάρια στην οικονομία. Έχουμε επιταχύνει την εμπορευματοποίηση της κρατικής έρευνας και οι ερευνητές μας εργάζονται κοντά με τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας και την μεταφορά της στην αγορά’’ είπε ο Γραμματέας Γεωργίας Τομ Βίλσακ. ‘’To USDA αποδεδειγμένα έχει προχωρήσει σε έρευνες που βοηθούν τον πληθυσμό’’ πρόσθεσε.
Το USDA αναφέρει πως παρέλαβε 51 πατέντες, συμπληρώθηκαν 147 αιτήσεις για πατέντες και πως παρουσιάστηκαν 180 νέες καινοτομίες το τελευταίο οικονομικό έτος. Για να δώσει ώθηση σε αυτές τις καινοτομίες, το Υπουργείο κατέχει 259 ενεργές συμφωνίες συνεργασίες για την έρευνα και ανάπτυξη με τρίτους φορείς, οι οποίοι περιλαμβάνουν πανεπιστήμια και οργανισμούς, συν 117 με μικρές επιχειρήσεις.
Ανακαλύψεις από την ‘Έκθεση Μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας περιλαμβάνουν:
·         Ένα νέο είδος αλεύρου που προέρχεται από σπόρους σταφυλιών σαρντονέ και μπορούν να εμποδίσουν την αύξηση της χοληστερίνης και την πρόσληψη βάρους ( η Mayo Clinic βρίσκεται στο στάδιο των ανθρώπινων δοκιμών).
·         Μέθοδος μετατροπής παλαιών ελαστικών σε λίπασμα ψευδαργύρου.
·        Νέοι τρόποι μετατροπής του κομμένου γρασιδιού και των πεσμένων φύλλων από τις πόλεις, σε βιοενέργεια.
·         Μείγμα ενζύμων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη εντομοκτόνων για την καταπολέμηση της σκνίπας.
·        Υπολογιστικό μοντέλο για την διαδικασία της επεξεργασίας γάλακτος για τις χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ( το μοντέλο έχει διανεμηθεί σε 100 μεταποιητές των ΗΠΑ και κατά πάσα πιθανότητα θα βοηθήσει την βιομηχανία γάλακτος να μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά 25% ανά γαλόνι γάλακτος έως το 2020).
·         Συμπύκνωμα βρώμης, ένα εδώδιμο φαγητό από βρώμη το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή των προϊόντων Calorie-Trim και Nutrim.
·         Μία φορητή συσκευή που χρησιμοποιεί νανοσωματίδια χρυσού για την ανίχνευση του ιού του Δυτικού Νείλου (και δυνητικά περισσότερων ασθενειών) σε δείγματα αίματος.
·         Ένα μικρό πακέτο το οποίο όταν τοποθετηθεί σε μικρά καφάσια φρούτων απελευθερώνει έναν αντιμικροβιακό ατμό που βοηθάει στην διατήρηση της φρεσκάδας των φρούτων.
Το Αγροτικό Νομοσχέδιο του 2014 αναμένεται να δώσει ώθηση σε αυτά τα επιτεύγματα, ιδρύοντας ένα νέο ίδρυμα για την έρευνα στα τρόφιμα και την γεωργία το οποίο θα αξιοποιεί 200 εκατ. δολάριο από δημόσιες δαπάνες και 200 εκατ. δολάριο από τον ιδιωτικό τομέα για την στήριξη του.




 Πηγή: www.agronews.gr