Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει η
ΠΑΣΕΓΕΣ από κοινού με τον ΣΕΒ, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών,
την καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος»και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Καπνικών
Εταιρειών Ευρώπης, με αφορμή την κοινοποίηση νομοσχεδίου της Ιρλανδίας
στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την εφαρμογή του μέτρου της ομοιόμορφης
συσκευασίας στα προϊόντα καπνού, το οποίο πλήττει άμεσα τον ελληνικό
κλάδο καπνού και προϊόντων καπνού και ζητούν να υποβληθεί εγγράφως
αιτιολογημένη γνώμη από τον ΕΛΟΤ, που είναι και η αρμόδια εθνική αρχή.
Αναλυτικότερα, με επιστολή που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ,
κ. Τζανέτο Καραμίχα, τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του ΣΕΒ, κ. Χάρη
Κυριαζή, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών, κ. Σπύρο
Φλέγγα, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Παπαστράτος», κ.
Νικήτα Θεοφιλόπουλο, και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Καπνικών
Εταιριών Ευρώπης, κ. Νίκο Νεχαμά, και απευθύνεται προς τον υπουργό
Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Νίκο Δένδια, τον υφυπουργό, κ.
Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας, κ. Γεώργιο
Στεργίου, καθώς και στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΟΤ, κ.
Άγγελο Τόλκα, επισημαίνονται τα εξής:-Η παραπάνω προτεινόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Ιρλανδίας για την εφαρμογή του μέτρου της ομοιόμορφης συσκευασίας (plain/standardised packaging) για τα προϊόντα καπνού θα αποτελέσει μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, η οποία θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα σε ολόκληρο τον κλάδο του καπνού στη χώρα μας (καπνοκαλλιέργεια, μεταποίηση, καπνοβιομηχανία, λιανεμπόριο).
-Παράλληλα, το εν λόγω νομοθέτημα αντίκειται σε σειρά ευρωπαϊκών νόμων και άλλων υπερεθνικών συνθηκών σχετικών με την ελεύθερη αγορά, τον ανταγωνισμό και τη βιομηχανική ιδιοκτησία, αναλυτική καταγραφή των οποίων παρατίθεται στο συνημμένο στην παρούσα έγγραφο.
-Σύμφωνα με την εν λόγω υπό υιοθέτηση ρύθμιση, η Ιρλανδία πρόκειται να απαγορεύσει κάθε είδους εμπορικό διακριτικό γνώρισμα στις συσκευασίες των προϊόντων καπνού, συμπεριλαμβανομένων των χρωμάτων, των διακριτικών στοιχείων και των εμπορικών σημάτων των καπνοβιομηχανιών, ενώ το σύνολο της συσκευασίας θα καλύπτεται από προειδοποιήσεις υγείας με συνδυασμό κειμένου και εικόνων.
-Η συνέπεια ενός τέτοιου μέτρου θα είναι η εξαφάνιση και πλήρης απαξίωση των κατοχυρωμένων εμπορικών σημάτων επί της συσκευασίας των προϊόντων καπνού. Τα αποτελέσματά του δεν αφορούν μόνο τους ιδιοκτήτες των εμπορικών σημάτων, αλλά ολόκληρο τον κλάδο του καπνού και τον τελικό καταναλωτή των προϊόντων.
-Αν εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, πολύ δε περισσότερο εάν το παράδειγμα της Ιρλανδίας ακολουθήσουν και άλλες χώρες, θα πληγούν η καλλιέργεια και οι εξαγωγές των ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου, οι εξαγωγές προϊόντων καπνού από τις ελληνικές βιομηχανίες, ενώ το παράνομο εμπόριο τσιγάρων θα αυξηθεί δραματικά.
Όπως σημειώνεται στην επιστολή, το εν λόγω σχέδιο νόμου της Ιρλανδίας κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή[1] στις 17/06/2014 και σύμφωνα με την Οδηγία 98/34/ΕΚ «για την καθιέρωση μιας διαδικασίας πληροφόρησης στον τομέα των τεχνικών προτύπων και κανονισμών» τα κράτη μέλη της Ε.Ε. μπορούν μέσα σε διάστημα τριών μηνών να διατυπώσουν διά των αρμόδιων εθνικών τους Αρχών αιτιολογημένη γνώμη, σύμφωνα με την οποία το κοινοποιημένο σχέδιο νόμου ενδέχεται να παρεμποδίσει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.
Στην πράξη - και πέρα από τις νομικές διαστάσεις του εν λόγω ζητήματος, οι οποίες παρατίθενται αναλυτικά σε σχετικό συνημμένο έγγραφο - οι αρνητικές συνέπειες που θα προκληθούν για τον ελληνικό κλάδο καπνού θα είναι ανυπολόγιστες σε βάθος χρόνου, τόσο σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να εξάγουν τα προϊόντα τους στην αγορά της Ιρλανδίας (αλλά και άλλων κρατών-μελών αν τέτοιου είδους μέτρα γίνουν αποδεκτά από την Ε.Ε.), όσο και σε ό,τι αφορά την πρωτογενή παραγωγή καπνού.
Δεδομένης της βέβαιης αύξησης στο παράνομο εμπόριο[2], αλλά και της πίεσης που θα δημιουργηθεί για μείωση του κόστους της παραγωγής των προϊόντων καπνού – εφόσον ο ανταγωνισμός θα περιοριστεί αποκλειστικά επί της τιμής του τελικού προϊόντος – το αποτέλεσμα θα είναι η μειωμένη ζήτηση για τα υψηλής ποιότητας και τιμής ελληνικά καπνά και συνεπώς η ισχυρή πίεση στα εισοδήματα των Ελλήνων καπνοκαλλιεργητών.
Καταλήγοντας η επιστολή, με βάση τα παραπάνω, ζητούνται να γίνουν οι δέουσες ενέργειες και να υποβληθεί εγγράφως αιτιολογημένη γνώμη στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων της Οδηγίας 98/34/ΕΚ, στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. το αργότερο έως την 18/09/2014 από την αρμόδια εθνική αρχή, που είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).
[1]http://ec.europa.eu/enterprise/tris/pisa/app/search/index.cfm?fuseaction=pisa_notif_overview&iYear=2014&inum=277&lang=EN&sNLang=EN
[2]
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της KPMG διαπιστώθηκε ότι από την καθιέρωση
της ομοιόμορφης συσκευασίας, η παράνομη αγορά προϊόντων καπνού στην
Αυστραλία έχει αυξηθεί κατά 19% κατά το 2013, με απώλειες εσόδων για την
Κυβέρνηση της Αυστραλίας που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια.
[1]http://ec.europa.eu/enterprise/tris/pisa/app/search/index.cfm?fuseaction=pisa_notif_overview&iYear=2014&inum=277&lang=EN&sNLang=EN
[2]
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της KPMG διαπιστώθηκε ότι από την καθιέρωση
της ομοιόμορφης συσκευασίας, η παράνομη αγορά προϊόντων καπνού στην
Αυστραλία έχει αυξηθεί κατά 19% κατά το 2013, με απώλειες εσόδων για την
Κυβέρνηση της Αυστραλίας που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια.
πηγη: www.paseges.gr
πηγη: www.paseges.gr