Συμβολαιακή σε κριθάρι και καλαμπόκι βάζει μπρος τον Οκτώβρη η ΕΑΣ Βόλου

 07/07/2014 

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς ενώ άμεσα ξεκινά και η νέα μονάδα γάλακτος.Πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας για το κριθάρι και το καλαμπόκι που θα υλοποιηθεί σε ολόκληρη τη Θεσσαλία από το ερχόμενο φθινόπωρο και στο πλαίσιο του οποίου οι παραγωγοί θα γνωρίζουν άμεσα, με την υπογραφή των συμβολαίων την τιμή στην οποία θα αγοραστούν τα προϊόντα τους
ανακοίνωσε την Κυριακή 6 ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, Νικήτας Πρίντζος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βόλο.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς ενώ άμεσα ξεκινά και η νέα μονάδα γάλακτος.
Το εγχείρημα, για το οποίο είχαν γράψει πρόσφατα σε σχετικά ρεπορτάζ η Agrenda και το Agronews, θα υλοποιηθεί με πόρους του συνεταιρισμού και σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς. «Θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία και θα προχωρήσουμε σε «Συμβολαιακή Γεωργία» όχι όμως του τύπου που κυκλοφορεί σήμερα στην πατρίδα μας. Από το Φθινόπωρο θα ξεκινήσουμε για το 2015 και θα ανακοινώσουμε για όλη τη Θεσσαλία τις τιμές που θα αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι το κριθάρι και το καλαμπόκι. Παράλληλα θα ανακοινώσουμε και θα υπογράψουμε συμβόλαια στους αγρότες, για το ποια τιμή θα πληρωθούνε τόσο για το κριθάρι όσο και για το καλαμπόκι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος συμπληρώνοντας. «Αυτή είναι η πραγματική συμβολαιακή γεωργία, να γνωρίζουν οι αγρότες σε ποια τιμή θα αγοράζουν. Θα χρηματοδοτούμε τους αγρότες για τα έξοδα καλλιέργειας και τους κτηνοτρόφους για τα προϊόντα».
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου ζήτησε, παράλληλα, συγνώμη από τον αγροτικό κόσμο της Μαγνησίας που φέτος δεν κατάφεραν αν συγκεντρώσουν δημητριακά στις αποθήκες του Συνεταιρισμού.
Ο λόγος, όπως είπε, ήταν ότι οι μεν αποθήκες του Αγίου Δημητρίου Βελεστίνου ήταν γεμάτες από πέρυσι και στις αποθήκες του Στεφανοβικείου σημειώθηκε κλοπή στα μοτέρ, τα καλώδια και τους πίνακες με αποτέλεσμα η ζημιά να μην μπορεί να επισκευαστεί άμεσα,
Έτοιμη η νέα μονάδα γάλακτος
Εξάλλου, πολύ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα επεξεργασίας και εμφιάλωσης φρέσκου γάλακτος της ΕΒΟΛ η οποία έχει ολοκληγρωθεί. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 6,5 εκατ. ευρώ η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής με ποσοστό επιδότησης 42%. Ο κ. Πρίντζος εξήγησε ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου οφείλεται στο γεγονός ότι κατασκευάστηκε με ίδιους πόρους χωρίς να έχει ληφθεί ακόμα η επιδότηση καθώς «δεν θέλαμε δανειακά κεφάλαια».
Τόνισε ότι η νέα μονάδα θα δώσει ζωή και ώθηση στην οργάνωση για τα επόμενα χρόνια σημειώνοντας ότι έχει δυνατότητα επεξεργασίας και εμφιάλωσης 100 τόνων φρέσκου γάλακτος το οκτάωρο. Αποκάλυψε, δε, ότι έχουν ήδη κλειστεί συμφωνίες με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μέσω των οποίων τα προϊόντα της ΕΒΟΛ θα φτάσουν στο 80% της ελληνικής επικράτειας.

Στα 3,7 εκατ. ευρώ τα μικτά κέρδη του 2013
Παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία της ΕΒΟΛ, ο κ. Πρίντζος ανέφερε ότι πρόκειται για την καλύτερη Συνεταιρική Οργάνωση στην Ελλάδα καθώς δεν χρωστάει ούτε ευρώ στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες και έχει λάβει φορολογική ενημερότητα. Ζήτησε, μάλιστα, οικονομικό έλεγχο από το υπουργείο Οικονομικών, τον Οικονομικό Εισαγγελέα και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την γαλακτοβιομηχανία  (ενώ ήδη έχει γίνει έλεγχος από ορκωτούς λογιστές αλλά και από το ΣΔΟΕ) προκειμένου να αποδειχθεί έμπρακτα ότι πρόκειται για μια υγιής Συνεταιριστική Οργάνωση, η οποία διαφοροποιείται από της υπόλοιπες στην Ελλάδα που βρίσκονται λίγο πριν την κατάρρευση.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι πριν 12 χρόνια όταν ανέλαβε τη διοίκηση της ΕΒΟΛ, υπήρχαν χρέη 5 εκατ. ευρώ τα οποία αποπληρώθηκαν και ένα δάνειο 2 εκ. ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα, που είχε λάβει η Συνεταιριστική Οργάνωση πολύ παλιά και η σημερινή διοίκηση κατάφερε όχι μόνο να ρυθμίσει το δάνειο αλλά και να πετύχει επιτόκιο 3,5% για την αποπληρωμή του, η οποία γίνεται από το 50% του ενοικίου του κτιρίου «Βερόπουλος» στην οδό Λαρίσης, έχοντας απομείνει πλέον 800.000 ευρώ.
Επίσης εντυπωσιακά ήταν τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε για την ΕΒΟΛ ο κ. Πρίντζος, τονίζονταςότι το 2002 όταν ανέλαβε την οργάνωση η περιουσία της ήταν 3,4 εκατ. ευρώ και σήμερα χωρίς να υπάρχει καμία υποθήκη έχει φτάσει τα 17,9 εκατ. ευρώ.
Προσθέτοντας επίσης ότι η ρευστότητα της ΕΒΟΛ είναι 7 εκ. ευρώ, και πως από το 2008 μέχρι σήμερα κάθε χρονιά ήταν καλύτερη από την προηγούμενη ενώ σύμφωνα με τον ισολογισμό, τα μικτά κέρδη του 2013 ήταν 3,7 εκ. ευρώ και μέσα στο 2014 αναμένονται να διπλασιαστούν τα κέρδη.
Καταγγελίες για πόλεμο από εγχώρια και ξένα συμφέροντα
Ο κ. Πρίντζος έκανε επίσης λόγο για διαπλεκόμενα συμφέροντα, ντόπιο και ξένα, τα οποία, όπως είπε, έχουν στόχο να πλήξουν τόσο την ΕΑΣ Βόλου και την ΕΒΟΛ όσο και τον ίδιο προσωπικά. Δε θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποιοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις και τη στοχοποίηση, ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη της χώρας και ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εντός του Ιουλίου, θα αναγκαστεί να προβεί σε αποκαλύψεις προκειμένου να ενημερώσει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, το καταναλωτικό κοινό και τους πολίτες της Μαγνησίας για το τι ακριβώς συμβαίνει.
«Το τελευταίο διάστημα διαπλεκόμενα συμφέρονται ντόπια και ξένα με έχουν στοχοποιήσει όπως επίσης και την ΕΒΟΛ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νικ. Πρίντζος, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι  «η ζημιά που υφίσταται η ΕΒΟΛ σε καθημερινή βάση είναι τεράστια και αφορά όλα τα επίπεδα. Εάν μέσα στον Ιούλιο δω ότι συνεχίζεται αυτή η κατάσταση είμαι υποχρεωμένος απέναντι στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, το καταναλωτικό κοινό και στους πολίτες της Μαγνησίας να αναφερθώ με λεπτομέρειες σε όσα συμβαίνουν. Οταν έρθει η ώρα θα πω ονόματα, συγκεκριμένα πράγματα και θα καθοριστεί η ζημιά».

«Έχει καταρρεύσει το συνεταιριστικό κίνημα»

Τέλος, κατά τη συνέντευξη Τύπου έγινε γνωστό ότι το Σάββατο 5 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Βόλο ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν πολλοί συνεταιριστές από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ήταν και το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ και ακόμη δεκαπέντε πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων από την Ελλάδα.
Στη σύσκεψη που διήρκησε συνολικά οκτώ ώρες, (ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα) συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας και επικεντρώθηκαν σε αυτά που αντιμετωπίζει το συνεταιριστικό κίνημα, το οποίο σήμερα έχει «καταρρεύσει».
Η άποψη του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου ήταν να γίνουν προσπάθειες ώστε να περισώσουν τα εργαλεία των αγροτών π.χ. (εκκοκκιστήρια, τυροκομία, συσκευαστήρια, αποθηκευτικοί χώροι) καθώς εκποιούνται και δεν θα είναι εύκολο να ξαναδημιουργηθούν στο μέλλον.


Γιάννης Τσατσάκης
 Πηγή: www.agronews.gr