Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο πιστώνονται απονιτροποίηση, εξισωτική

21/07/2014 

Οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων που έχουν δηλωθεί.Κοντονής Γιώργος
Με την καταβολή των ενισχύσεων της απονιτροποίησης του 2012 αρχικά και της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 στη συνέχεια θα επιχειρήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να κλείσει έως το τέλος του μήνα ή, το αργότερο,
μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου το μερικές από τις εκκρεμότητες πληρωμών προς καλλιεργητές και κτηνοτρόφους.
Οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων που έχουν δηλωθεί.
Όπως δηλώνει αποκλειστικά στην εφημερίδα Agrenda και στο Agronews ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γρηγόριος Αποστολάκος, οι ενισχύσεις της απονιτροποίησης θα προηγηθούν ηµερολογιακά της εξισωτικής. Όσον αφορά στις υπόλοιπες γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις, όπως των βιολογικών, το πιο ρεαλιστικό σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πληρωμή τους να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί εδώ ότι ειδικά για τα βιολογικά υπάρχουν πολλές καταγγελίες για προκαταβολές σε µελετητές και φορείς πιστοποίησης έως 40% της αναµενόµενης καταβολής µέσω του προγράµµατος.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκο, η πρώτη δόση της εξισωτικής 2013 θα κυµανθεί µεταξύ 75 και 80 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά τα ποσά που θα διατεθούν θα κυμανθούν κοντά στα περυσινά επίπεδα. Βεβαίως, η «επιτάχυνση» -μετά από μακρά περίοδο αναμονής- της διαδικασίας εξόφλησης από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αρκεί για να καθησυχάσει τους κτηνοτρόφους οι οποίοι, όπως έγραφε την προηγούμενη εβδομάδα το Agronews, έχουν σπάσει τα τηλέφωνα του ΟΠΕΚΕΠΕ, της Τράπεζας Πειραιώς και της Agrenda έχοντας μείνει «στεγνοί» από ρευστό μεσοκαλόκαιρο…
Προκειμένου να πιστωθούν οι λογαριασμοί θα πρέπει να ξεπεραστούν και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων που έχουν δηλωθεί, όπως και το γνωστό πρόβλημα της ψηφιοποίησης αυτών των εκτάσεων.  
Ήδη οι δικαιούχοι της ενίσχυσης που δεν το έχουν πράξει, σπεύδουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες των φακέλων τους οι οποίοι, όπως έγινε γνωστό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ,  «κλειδώνουν» οριστικά την Παρασκευή 25 Ιουλίου. Μέχρι στιγμής  δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει παράταση, σε περίπτωση όμως που αυτό συμβεί θα επιφέρει περαιτέρω καθυστέρηση της πληρωμής.
Οι κτηνοτρόφοι καλούνται να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία των ΕΑΣ και ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να ενημερωθούν για τις τυχόν παραλήψεις, ενώ επίσης μπορούν να ενημερωθούν και ηλεκτρονικά από το site του Οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες τα συνήθη επιπλέον δικαιολογητικά που λείπουν από τους φακέλους, είναι το Ε1 του ιδιοκτήτη για τους παραγωγούς που δηλώνουν φιλοξενία και κωδικός 659-660 στο Ε1(επιδόματα, τόκους) που αφορούν εξωγεωργικά εισοδήματα τα οποία πρέπει να αποδείξουν.
Όσον αφορά την απονιτροποίηση οι πληρωµές αφορούν δικαιούχους µε πρώτο έτος εφαρµογής το 2012, οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει τις αιτήσεις τους Απρίλιο-Μάιο και τις περίµεναν από τις αρχές του καλοκαιριού, για να πάρουν µια οικονοµική ανάσα.



Των Γιάννη Τσατσάκη και Γιώργου Κοντονή
 Πηγή: www.agronews.gr