Καλαμπόκι: Με τιμές στα 15 λεπτά/κιλό και προβλήματα από τις βροχές το αλώνισμα στη Δυτική Μακεδονία

 28-11-2014

Καλαμπόκι: Με τιμές στα 15 λεπτά/κιλό και προβλήματα από τις βροχές το αλώνισμα στη Δυτική Μακεδονία Σε εξέλιξη βρίσκεται το αλώνισμα αραβόσιτου στη Δυτική Μακεδονία, που παραδοσιακά αποτελεί την περιοχή που συγκομίζει τελευταία το προϊόν. Ωστόσο και φέτος οι τιμές παραγωγού είναι απογοητευτικές αφού όπως μας αναφέρουν εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων της περιοχής δεν ξεπερνούν τα 15 λεπτά το κιλό.
Για τον λόγο αυτό οι περισσότεροι παραγωγοί αποφεύγουν να πουλήσουν και αποθηκεύουν το καλαμπόκι τους με την ελπίδα ότι οι τιμές θα ανέβουν. Ευνοημένοι από αυτή την κατάσταση θα μπορούσαν να είναι οι κτηνοτρόφοι, μιας και η τιμή αγοράς καλαμποκιού για ζωοτροφή κυμαίνεται στα 18,5 - 21 λεπτά το κιλό (συν ΦΠΑ) , ωστόσο οι περισσότεροι δεν φαίνεται να έχουν την οικονομική δυνατότητα ώστε να προχωρήσουν σε μεγάλες αγορές.
Για την πορεία των τιμών αλλά και το αλώνισμα στην Δυτική Μακεδονία μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, Πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου: «ξεκινάμε αυτές τις ημέρες αλλά δεν μας βοηθάει καθόλου ο καιρός. Φέτος τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν στην Δυτική Μακεδονία είναι σταθερά σε σχέση με πέρσι και κυμαίνονται στα 200.000 στρέμματα ενώ η τιμή παραγωγού είναι στα 15 λεπτά το κιλό». Και προσθέτει: «Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός διότι οι παραγωγοί δεν θέλουν να πουλήσουν σε αυτές τις τιμές οπότε οι περισσότεροι θα αποθηκεύσουν αρχικά το καλαμπόκι τους. Όμως οι αποθηκευτικοί χώροι δεν επαρκούν να καλύψουν το σύνολο της παραγωγής. Για παράδειγμα η Δυτική Μακεδονία έχει παραγωγή 250.000 τόνους ενώ χώροι υπάρχουν για τους 60.000 τόνους. Το Αμύνταιο επίσης που έχει παραγωγή περίπου 65.000 τόνους, οι αποθηκευτικοί χώροι δεν ξεπερνούν σε χωρητικότητα τους 20.000 τόνους». Σε ερώτησή μας αν υπάρχουν προοπτικές ανόδου της τιμής, ο κ. Γιαννιτσόπουλος εκτιμά ότι θα υπάρξει αλλά όχι κάποια σημαντική άνοδος.
Στην περιοχή της Πτολεμαΐδας σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού (πρώην ΕΑΣ) Εορδαίας, κ. Αθανάσιος Σωτηριάδης: «το αλώνισμα ξεκίνησε δειλά - δειλά αλλά οι τιμές είναι χαμηλές (15 λεπτά το κιλό) και όλοι οι παραγωγοί κρατούν στάση αναμονής μέχρι να πουλήσουν. Στο συνεταιρισμό έχουμε ήδη αποθηκευμένους 1.000 τόνους ενώ και μεμονωμένοι αγρότες αποθηκεύουν στις δικές τους εγκαταστάσεις. Επίσης έχουμε προβλήματα από τις συνεχείς βροχοπτώσεις οι οποίες δημιουργούν υψηλά ποσοστά υγρασίας στο καλαμπόκι». Σε ερώτησή μας σχετικά με τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος, ο κ. Σωτηριάδης μας ενημέρωσε ότι έχει σημειωθεί μικρή μείωση.

Καλαμπόκι για ζωοτροφή

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου αυτή την εποχή οι κτηνοτρόφοι μπορούν να αγοράσουν χύμα καλαμπόκι για ζωοτροφές στα 16 λεπτά το κιλό (συν ΦΠΑ περίπου στα 18,5 λεπτά το κιλό). Ωστόσο, όπως μας επισημαίνει δεν υπάρχουν χρήματα για να εκμεταλλευτούν τη θετική γι’ αυτούς συγκυρία.
Επίσης, σύμφωνα και με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Νίκο Παλάσκα, οι τιμές που αγοράζουν καλαμπόκι για ζωοτροφή αυτή την περίοδο οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι κυμαίνονται στα 18 λεπτά το κιλό (συν ΦΠΑ φθάνει 20 λεπτά το κιλό). «Θεωρώ ότι με βάση την τιμή παραγωγού όπως αυτή έχει διαμορφωθεί φέτος η τιμή που αγοράζουμε καλαμπόκι είναι ικανοποιητική», σημειώνει ο κ. Παλάσκας. Σε ερώτησή μας αν υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης της τιμής το επόμενο διάστημα που ξεκινάει το αλώνισμα στη Δυτική Μακεδονία μας απάντησε ότι δεν φαίνεται κάποια τέτοια προοπτική. «Έχουν ξεκινήσει και αρκετές εισαγωγές από χώρες όπως η Ρουμανία και Ουγγαρία οπότε η προοπτική ανόδου των τιμών μειώνεται», συμπλήρωσε ο κ. Παλάσκας.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
 πηγη:www.agrotypos.gr