Μέσα στο Δεκέμβριο προγραμματίζει το ΥπΑΑΤ και την πληρωμή της 2ης δόσης της επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου ύψους 54 εκατ. ευρώ

 27/11/2014

Μέσα στο Δεκέμβριο προγραμματίζει το ΥπΑΑΤ  και την πληρωμή της 2ης δόσης της επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου ύψους 54 εκατ. ευρώ Μήνας πληρωμών αναμένεται ο Δεκέμβριος αν επαληθευτούν τα χρονοδιαγράμματα του ΥπΑΑΤ, τα οποία το τελευταίο διάστημα κάθε άλλο παρά αξιόπιστα μπορούν να χαρακτηριστούν. Ειδικότερα, υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου
μιλώντας στον ΑγροΤύπο, αποδίδουν τη μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή της 2ης δόσης της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αγροτικού πετρελαίου, στους συμψηφισμούς για τυχόν οφειλές στον ΟΓΑ μέσω του ενδιάμεσου λογαριασμού ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ).
Ωστόσο, μας διαβεβαιώνουν ότι η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί σίγουρα μέσα στο Δεκέμβριο και ότι ήδη έχει υπογραφεί η απόφαση για το ποσό που φθάνει τα 54 εκατ. ευρώ περίπου. Η πληρωμή αφορά 385.000 δικαιούχους περίπου ενώ υπενθυμίζουμε ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου.
Όσον αφορά τις επόμενες πληρωμές και συγκεκριμένα την εξισωτική αποζημίωση του 2014 - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - αναμένεται να πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Λίγες ημέρες νωρίτερα, θα καταβληθεί και το υπόλοιπο της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 (το ποσό αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει υπόλοιπα δικαιούχων της περιόδου 2008 - 2012).
Στις αρχές Δεκεμβρίου, πρόκειται – σύμφωνα με το χρονιδιάγραμμα του ΥπΑΑΤ - να ξεκινήσουν και οι πληρωμές των παραγωγών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας. Ήδη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την τελευταία συνάντησή του με τους κτηνοτρόφους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) προανήγγειλε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να πληρώνονται οι δικαιούχοι της βιολογικής γεωργίας. Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η ακριβής ημερομηνία των πληρωμών για το μέτρο θα εξαρτηθεί από το πότε οι ΔΑΟΚ θα στείλουν τις λίστες με τα ονόματα των δικαιούχων. «Αυτές τις ημέρες στελέχη των ΔΑΟΚ εκπαιδεύονται για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά με το νέο σύστημα», μας αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του ΥπΑΑΤ.

πηγη:www.agrotypos.gr