Επιστρέφονται περικοπές ενιαίας ενίσχυσης άνω των 35, 5 εκατομμυρίων ευρώ


27.11.2014 

Επιστρέφονται περικοπές ενιαίας ενίσχυσης άνω των 35, 5 εκατομμυρίων ευρώ
Το ποσό των 35.594.447 ευρώ τίθεται στην διάθεση της Ελλάδας, σε σύνολο επιστροφών 868 εκατομμυρίων ευρώ για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 24ης Νοεμβρίου 2014 η οποία αφορά τις μειώσεις που είχαν επιβληθεί στις άμεσες ενισχύσεις του 2014.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά το οικονομικό έτος 2014, οι άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες μειώθηκαν κατά 868 εκατομμύρια ευρώ λόγω της εφαρμογής του μηχανισμού δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η εν λόγω μείωση ήταν απαραίτητη για να καθοριστεί το γεωργικό αποθεματικό κρίσεων και για να διασφαλιστεί ότι το σύνολο των δαπανών της ΚΑΠ για μέτρα στήριξης της αγοράς και τις άμεσες ενισχύσεις παρέμεινε εντός του ανώτατου ορίου που συμφωνήθηκε στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, μέσα στο 2014 δεν κρίθηκε απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό κρίσης καθώς, στην πραγματικότητα, τα μέτρα στήριξης που αποφασίστηκαν τον Αύγουστο του 2014 για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκλήθηκε από το ρωσικό εμπάργκο στα γεωργικά προϊόντα της ΕΕ θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό του 2015. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα ποσά που παρέμειναν αχρησιμοποίητα από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων στον προϋπολογισμό του 2014.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε στις 24 Νοεμβρίου 2014 σχετικό κανονισμό ο οποίος επιτρέπει στα κράτη μέλη (εκτός από τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία, οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε σταδιακή εφαρμογή των άμεσων ενισχύσεων και όπου οι αγρότες δεν έχουν ακόμη υπαχθεί σε δημοσιονομική πειθαρχία) να επιστρέψουν, από την 1η Δεκεμβρίου 2014, στους αγρότες συνολικά 868 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επιστροφή θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου 2015.

Για περισσότερα δείτε εδώ το πλήρες κείμενο του νέου κανονισμού όπως δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
πηγη:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.