Με χαμηλές τιμές συνεχίζεται η συγκομιδή πατάτας στη Δυτική Ελλάδα

23/12/2014

Με χαμηλές τιμές συνεχίζεται η συγκομιδή πατάτας στη Δυτική Ελλάδα Με χαμηλές τιμές παραγωγού και ποιοτικά προβλήματα στο προϊόν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων εξελίσσεται η φετινή συγκομιδή πατάτας στη Δυτική Ελλάδα. Ειδικότερα, οι φετινές τιμές δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας δεν ξεπερνούν τα 25 λεπτά το κιλό ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που οι πατάτες πωλούνται ακόμα και προς 18 λεπτά το κιλό.
Για την πορεία της φετινής συγκομιδής ο πατατοπαραγωγός από τα Δουναίικα Ηλείας, κ. Ανδρέας Ψαχούλιας μας αναφέρει: «Τις τελευταίες 5 ημέρες έχει σταματήσει αν βρέχει οπότε ξεκινήσαμε την συγκομιδή. Όμως οι ζημιές είναι πολλές».
Και προσθέτει: «Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Κατά μέσω όσο κυμαίνονται στα 20 λεπτά το κιλό και στις καλύτερες πατάτες δεν ξεπερνάει τα 24 λεπτά το κιλό. Αν διατηρηθεί έτσι ο καιρός στην περιοχή μας ο κύριος όγκος της συγκομιδής θα έχει ολοκληρωθεί».
Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Τσουκαλάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας μας λέει: «οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 23 με 25 λεπτά το κιλό. Φέτος οι βροχές δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους παραγωγούς. Γενικά όμως το 2014 ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών για τους παραγωγούς της Ηλείας. Και στην πατάτα η χρονιά ήταν επίσης άσχημη και στις εαρινές πατάτες και τώρα».
Σε ερώτησή μας αν υπάρχει προοπτική ανάκαμψης των τιμών το επόμενο διάστημα ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε στον ΑγροΤύπο: «όσο θα έχουμε ανεξέλεγκτες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις θα έχουμε σοβαρά προβλήματα».


πηγη:www.agrotypos.gr