Στις 24.000 τα ακαθάριστα έσοδα για τήρηση βιβλίων

16/02/2015

Πανάγος Γιάννης  
Στα 24.000 ευρώ βλέπει ο Αποστόλου τα ακαθάριστα έσοδα για "βιβλία",
σύμφωνα με αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Πανάγο, στην εφημερίδα Agrenda.

Τι θα περιλαµβάνεται στην φορολογητέα ύλη των αγροτών;
Από κει και πέρα υπάρχει το µεγάλο ζήτηµα του ΕΝΦΙΑ όπου ξεκαθαρίζουµε ότι δεν θα είναι στη φορολογητέα ύλη ενός άλλου φόρου, γιατί µιλάµε για έναν φόρο µεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σε αυτόν τον υπολογισµό τα εργαλεία άσκησης της αγροτικής δραστηριότητας, από το χωράφι, το σταύλο, την αποθήκη, δε θα περιλαµβάνονται. Και βέβαια το τρίτο κοµµάτι αφορά τη φορολόγηση, όπου ξέρουµε όλοι ότι τώρα έχουµε 13% από το πρώτο ευρώ, για µας θα υπάρχει το αφορολόγητο που υπάρχει για τον κάθε Έλληνα 12.000 ευρώ, όπου θα µεταφερθεί και στον αγροτικό χώρο ως καθαρό αγροτικό εισόδηµα.Όταν µιλάµε για καθαρό στον αγροτικό χώρο πρέπει να υπολογίσουµε όχι µόνον το κόστος των εφοδίων και των εισροών, αλλά και τα µεροκάµατα της οικογένειας.
Απλά λέµε από την αρχή ότι τουλάχιστον µέχρι το αντίστοιχο ποσό καθαρού εισοδήµατος δε θα τηρούνται βιβλία εσόδων-εξόδων, από κει και πάνω βεβαίως θα τηρούνται και να υπολογίσετε ας πούµε ότι περίπου 24-25 χιλιάδες, είναι θέµα κατά κλάδο περίπου να προσδιοριστεί το ακαθάριστο αγροτικό εισόδηµα που αντιστοιχεί σε ένα καθαρό 12 χιλιάδες ευρώ. Νοµίζω πως αυτές οι παρεµβάσεις θα προσφέρουν µεγάλη ανακούφιση.
Παραµένει ανοιχτό να ξαναδούµε το ζήτηµα του ΦΠΑ εισροών-εκροών σε µια κατεύθυνση που θα έχει ως αποτέλεσµα κανένα δηµοσιονοµικό όφελος, καµία επιστροφή στους αγρότες, καµία επιβάρυνση επιπλέον στο πάρε-δώσε µε τους αγρότες. ∆ηλαδή µε όλο αυτό το πράγµα να καταλήξουµε σε µια σχέση που τελικά θα βγουν ωφεληµένοι αγρότες και καταναλωτές.

Μήπως η διαµόρφωση κανόνων για την εύρυθµη λειτουργία της αγοράς έχει µεγαλύτερο ενδιαφέρον από το κυνήγι επιδοτήσεων;
Σίγουρα, µια σωστή αγροτική πολιτική δεν αρκείται στις κοινοτικές ενισχύσεις. Έµεινα έκπληκτος όταν τον πρώτο φάκελο που είδα ήταν αυτός των προστίµων, όπου 1,5 δις ευρώ έχουν βεβαιωθεί και αρχίζει η τµηµατική καταβολή από φέτος, ενώ επικρέµανται πάνω από 540 εκατ. ευρώ που αφορούν κυρίως το πρόβληµα της διαχείρισης των βοσκοτόπων. Άρα λοιπόν δεν είναι τόσο το θέµα των ενισχύσεων, αυτή την ώρα δεν µπορούµε να κάνουµε διαφορετικά, δεν έχουµε κι ως χώρος άλλο χρηµατοδοτικό εργαλείο και είµαστε υποχρεωµένοι να το χρησιµοποιήσουµε σωστά.
 
πηγη:www.agronews.gr