Πλαφόν 30% του εισοδήματος στη νέα ρύθμιση χρεών

17/02/2015 

Τσατσάκης Γιάννης
Ανώτατο όριο καταβολών που δεν υπερβαίνει το 20% του ετήσιου βεβαιωμένου εισοδήματος του οφειλέτη ή το 30% αν ρυθμίζονται μαζί φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές προβλέπει η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα η οποία αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Το σχετικό νομοσχέδιο έχει προετοιμαστεί από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη ωστόσο η μετάθεση της ημερομηνίας κρίθηκε σκόπιμη δεδομένων των εξελίξεων στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές. Στο ίδιο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται και διατάξεις που σχετίζονται με το ΣΔΟΕ και τις νέες αρμοδιότητές του, καθώς και διατάξεις που αφορούν το αδίκημα της μη καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο.

Σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη το νομοσχέδιο θα προβλέπει:
• 100 δόσεις για οφειλές ακόμη και άνω του 1 εκατ. ευρώ.
• Το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος. • Σε περίπτωση ρύθμισης συγχρόνως φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, το ποσό των δόσεων δεν θα υπερβαίνει το 30% του βεβαιωθέντος εισοδήματος.
• Τα ποσά που υπάγονται στη ρύθμιση προσαυξάνονται με 0,5% μηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή.
• Σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά τους τελευταίους 12 μήνες, αναστέλλεται το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και διατάξεων κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει τη δυνατότητα ταχείας εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, εφόσον ο πολίτης αμφισβητεί το ύψος των βεβαιωθέντων ποσών:
1 Στην έδρα κάθε περιφέρειας συστήνεται πενταμελής επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, στην οποία θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για διαφορές σε ποσά άνω των 20.000 ευρώ.
2. Στο σχέδιο νόμου θα περιληφθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία καταργείται ο χαρακτηρισμός του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο ως διαρκούς και εισάγεται η «αντικειμενική και ανυπαίτια αδυναμία πληρωμής» ως νέος λόγος για τη δυνατότητα του δικαστηρίου να κρίνει την πράξη ατιμώρητη.
3. Καταργείται μια σειρά ρυθμίσεων για την κατάσχεση σε χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων με κατεπείγουσα και εξαιρετική διαδικασία και απαγορεύεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογουμένου χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανατολή και μετά τη δύση του ηλίου, ώστε να προστατευθεί το οικιακό άσυλο.
4. Το ΣΔΟΕ ενισχύεται και σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, θα έχει τη δυνατότητα βεβαίωσης και των φόρων και προστίμων που προκύπτουν από τον έλεγχο. Επίσης, το ΣΔΟΕ θα έχει δικαίωμα διενέργειας προληπτικού ελέγχου.
5. Δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου στα τελωνεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας. Σημειώνεται ότι από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου η κυβέρνηση υπολογίζει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.


(Mε πληροφορίες από Kαθημερινή)
πηγη:www.agronews.gr