Τα κυβερνητικά σχέδια για τις ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

 4/2/2015

Τα κυβερνητικά σχέδια για τις ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο Νέο πλαίσιο που θα ρυθμίζει συνολικά το θέμα των «κόκκινων» δανείων ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Κεντρικό στοιχείο της πρότασής του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε παρουσιάσει προεκλογικά ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρα, είναι η δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους που θα αναλάβει τη θεσμοθέτηση και την εποπτεία εφαρμογής ενός «απλού, αποτελεσματικού, διαφανούς και κοινωνικά δίκαιου προγράμματος ρύθμισης των κόκκινων δανείων». Αλλαγές όμως σχεδιάζει η κυβέρνηση και στη φορολογία. Να θυμίσουμε ότι προεκλογικά ο Πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι «θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ γιατί φορολογεί το μέσο παραγωγής του αγρότη. Θα ορίσει αφορολόγητο στους αγρότες τα 12.000 ευρώ και θα ρυθμίσει τα κόκκινα δάνεια, ώστε να πάψουν οι αγρότες να κινδυνεύουν να χάσουν τα χωράφια και τα σπίτια τους».
Το θεσμικό περίγραμμα της κυβέρνησης για τις ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια αναμένεται να προβλέπει τα εξής: Απαγόρευση σε πιστωτικούς οργανισμούς ή στην εταιρεία προς την οποία έχει εκχωρηθεί η απαίτηση ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να καταγγείλουν τη σύμβαση δανείου, να εκδώσουν διαταγές πληρωμής και να προβούν σε οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των επίδικων απαιτήσεών τους ώσπου να ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του πλαισίου ρύθμισης των κόκκινων δανείων. Απαγόρευση για ένα διάστημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ώστε να δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για την προετοιμασία των μηχανισμών που θα οριστικοποιήσουν και θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών.

Η εξασφάλιση των πόρων για την κάλυψη του κόστους των διαγραφών των «κόκκινων δανείων» θα γίνει είτε μέσω του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΧΣ) που διαθέτει υπόλοιπο από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος είτε με άλλους τρόπους (π.χ. έκδοση ομολόγων ή τίτλων). Θα προηγηθεί έλεγχος των «κόκκινων» τραπεζικών οφειλών για κάθε περίπτωση χωριστά προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις διακριτικής μεταχείρισης δανειοληπτών που δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Οι νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν τα «κόκκινα δάνεια» που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία και αγροτικές ιδιοκτησίες μικροκαλλιεργητών. Θα αφορά ιδιώτες με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, αγρότες με μικρά αγροτικά δάνεια, εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Όσον αφορά τις αλλαγές στη φορολογία, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή ενός νέου φόρου επί του συνολικού πλούτου. Στόχος είναι η φορολόγηση με βάση το περιουσιολόγο. Με την τελική διαμόρφωση του περιουσιολογίου το Δημόσιο θα γνωρίζει πλέον την περιουσία σε σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, μετοχές, καταθέσεις και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο που κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Επίσης ο ΕΝΦΙΑ καταργείται και αντικαθίσταται από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που θα έχει αφορολόγητο τα 300.000 ευρώ.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων. Πρώτη βασική αλλαγή είναι αυτή που θα αφορά στη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με τον ίδιο συντελεστή. Παράλληλα θα θεσπιστούν περισσότερες φορολογικές κλίμακες από αυτές που υπάρχουν σήμερα, ώστε η φορολόγηση να γίνει πιο αναλογική και έτσι και πιο δίκαιη, ενώ θα υπάρξει αύξηση των ανώτατων συντελεστών, αύξηση δηλαδή στους συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα.

Μια ακόμη αλλαγή στο νέο φορολογικό, που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, είναι αυτή που αφορά στο αφορολόγητο, το οποίο επανέρχεται στα 12.000 ευρώ με αύξηση κατά 2.000 ευρώ για τα πρώτα δύο παιδιά και 3.000 ευρώ από το τρίτο παιδί και πάνω. Το ατομικό αφορολόγητο πλέον θα υπολογίζεται κατ' έτος ανάλογα με το όριο φτώχειας και θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα.

Σημαντικές αλλαγές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο και για τον ΦΠΑ, όπου αναμένεται μείωση των συντελεστών σε βασικά είδη διατροφής όπως γάλα, ψωμί, ζυμαρικά, ενώ χαμηλά θα παραμείνει ο συντελεστής στην εστίαση. Επίσης από μηδενική βάση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα εξεταστούν οι περίπου 700 φοροαπαλλαγές εκ των οποίων οι περισσότερες λόγω μνημονίου είχαν καταργηθεί.

πηγη:www.agrotypos.gr