12/2/2015
Την εμφάνισή της έχει κάνει και φέτος η σεπτορίαση στις καλλιέργειες σιτηρών της Θεσσαλίας χωρίς ωστόσο ακόμα να εγείρει φόβους για επανάληψη της περυσινής χρονιάς που σημειώθηκε μεγάλη έξαρση της ασθένειας.Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Φώτιος Γραβάνης, Ομότιμος Καθηγητής Φυτοπροστασίας, Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, υπάρχουν δύο είδη σεπτορίαση. Η “Septoria tritici” που προσβάλει τα φύλλα και η “Septoria nodorum” που εκτός από τα κορυφαία φύλλα προσβάλλει και τα στάχυα με αποτέλεσμα να έχει επιπτώσεις και στην παραγωγή. Μετά από επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησε η ομάδα του κ. Γραβάνη την προηγούμενη εβδομάδα σε καλλιέργειες της Λάρισας βρέθηκε σύμφωνα με όσα μας κάνει γνωστά σε έξαρση, η “Septoria tritici”.
Από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο υπηρεσιακό στέλεχος της ΔΑΟΚ Θεσσαλίας εμφανίζεται καθησυχαστικός τονίζοντας ότι «στα σιτηρά πάντα έχουμε μυκητιάσεις. Το θέμα είναι αν εμφανίζονται σε έντονη μορφή ή όχι. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο».
Συμπληρώνει ωστόσο ότι: «αυτό δεν σημαίνει ότι σε ένα μήνα από σήμερα δεν θα έχουμε πρόβλημα. Μάλιστα επειδή αυτό το διάστημα έχουμε παγετούς καλό θα είναι να ελέγχουμε τις επιπτώσεις τους αφού τα φυτά αδυνατίζουν και η όποια προσβολή μπορεί να έχει εντονότερα συμπτώματα».
Επίσης, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Φώτιος Γραβάνης, Ομότιμος Καθηγητής Φυτοπροστασίας, Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας μας αναφέρει: «την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήσαμε κάποιους επιτόπιους ελέγχους σε χωράφια και βρήκαμε ότι υπάρχει σε έξαρση η “Septoria tritici”. Ο έλεγχος έγινε στις περιοχές Νέο Περιβόλι, Σοφό και Χαρά. Μεταξύ δηλαδή του αυτοκινητοδρόμου Λαρίσης - Αθηνών και της παλαιάς Ε.Ο. Λαρίσης - Φαρσάλων που το 2014 είχαμε και την μεγαλύτερη ζημιά».
Και προσθέτει: «Σε ορισμένα χωράφια ήταν έντονη η προσβολή αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα, γεγονός που θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες. Από την στιγμή που τα σιτάρια θα αρχίσουν να “καλαμώνουν” τότε θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται και τα συμπτώματα από τη “Septoria nodorum”, δηλαδή την ασθένεια που είχαμε σε έξαρση και πέρσι μετά τον Απρίλιο. Οι παραγωγοί πάντως θα πρέπει να προσέχουν και αν υπάρξει τελικά έξαρση θα πρέπει να ενημερωθούν έγκαιρα για τις επεμβάσεις που θα πρέπει να κάνουν στο στάδιο του “αδελφώματος” και στην αρχή του “καλαμώματος” ».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
Δείτε εδώ σχετικό άρθρο στο περιδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία (τεύχος 4/2014)
πηγη:www.agrotypos.gr