Χρονοδιάγραμμα πληρωμών για άρθρο 68, αυτόχθονες φυλές, βιολογικά και νιτρορύπανση, ανακοίνωσε ο Σγουρίδης στους βοοτρόφους

31/3/2015

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών για άρθρο 68, αυτόχθονες φυλές, βιολογικά και νιτρορύπανση, ανακοίνωσε ο Σγουρίδης στους βοοτρόφους Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τα βιολογικά τις αυτόχθονες φυλές και τη νιτρορύπανση, καθώς και τις λύσεις που αναζητά η κυβέρνηση στο πρόβλημα των βοσκοτόπων παρουσίασε ο υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Σγουρίδης, στη διοίκηση του κτηνοτροφικού Συλλόγου «Ελληνικής Κόκκινης Φυλής Βοοειδών».
Βέβαια ο υφυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι «στο χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να υπολογίζουμε 15-20 μέρες, που απαιτεί η διαδικασία αποστολής της δισκέτας με τα ονόματα των δικαιούχων από το υπουργείο στην Τράπεζα Πειραιώς και εν συνεχεία η έγκριση των πληρωμών από την ΕΕ για να κατατεθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των παραγωγών».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Νανάς, πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Κόκκινης Φυλής Βοειδών, «ο υφυπουργός στη συνάντηση που είχαμε δεσμεύτηκε ότι θα κατατεθεί τροπολογία, που θα δίνει το δικαίωμα στον κτηνοτρόφο, που βρίσκεται στα όρια της συνταξιοδότησης του, να μπορεί διατηρήσει την κτηνοτροφική του μονάδα που βρίσκεται κοντά σε κατοικήσιμη περιοχή (έστω και αν δεν διαθέτει την ανάλογη άδεια) μέχρι να εγκαταλείψει το επάγγελμά του. Πάντως η άδεια της κτηνοτροφικής μονάδας δεν μπορεί να μεταβιβαστεί. Το πρόβλημα είναι ότι οι διαδικασίες για την έκδοση άδειας είναι χρονοβόρες».

Σχετικά με το πρόβλημα των βοσκότοπων, ο κ. Σγουρίδης χαρακτήρισε «λάθος την πολιτική επιλογής σύνδεσης της γης με το ζώο, για την κατανομή των βοσκοτόπων», τονίζοντας ότι «η ενίσχυση έγινε δυστυχώς εκτατικά και όχι με βάση τις επιδοτήσεις που δικαιούται ο κάθε κτηνοτρόφος. Από φέτος όμως οι βοσκότοποι θα καλυφθούν με ορθολογικό τρόπο, αφού θα εκτιμηθούν βάση του αριθμού των ζώων».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό οι πληρωμές θα γίνουν ως εξής:

Οι ενισχύσεις για βόεια και αιγοπρόβατα (άρθρο 68) μέχρι 20 Απριλίου.

Για τη βιολογική κτηνοτροφία 5ετίας:
-Για το 2012 η πρώτη δόση μέχρι τέλη Μαΐου (7 εκατ. ευρώ), η δεύτερη μέχρι τέλη Ιουνίου (7 εκατ. ευρώ).
-Για το 2013 θα καταβληθούν 7 εκατ. ευρώ μέχρι τέλη Ιουλίου.
-Για το 2014 τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο (2 δόσεις πληρωμών 7 εκατ. ευρώ).

Σχετικά με το πρόγραμμα για τις Αυτόχθονες Φυλές, θα πληρωθούν σε τρεις ισόποσες δόσεις (από 1 εκατ. ευρώ η καθεμία). Συγκεκριμένα τον Ιούνιο θα καταβληθεί στους δικαιούχους για το 2013, τον Ιούλιο για το 2014 και τον Σεπτέμβριο για το 2014.

Τα προγράμματα κατά της Νιτρορύπανση 5ετίας θα πληρωθούν ως εξής:
-Μέχρι μέσα Απριλίου η εκκαθάριση για το 2012
-Μάιο η πρώτη δόση (12 εκατ. ευρώ) και Ιούνιο η δεύτερη (3 εκατ. ευρώ) για το 2013
-Μέχρι μέσα Ιουλίου (2 εκατ. ευρώ) και στα τέλη Αυγούστου (2 εκατ. ευρώ) για το 2014

Η βιολογική θα πληρωθεί:
- Για το 2012 μέσα και τέλη Απριλίου (δύο δόσεις),
- Για το 2013 τέλη Μαΐου και μέσα Ιουλίου,
- Για το 2014 μέσα και τέλη Αυγούστου.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr