Στους λογαριασμούς τα 8 εκατ. για τα υπόλοιπα των τεύτλων

31/03/2015

Η διοίκησης της ΕΒΖ ανακοίνωσε την απόφασή της να διατηρήσει, και φέτος, ίδιο το τιμολόγιο του 2014, όπως πρώτο το Agronews έγραψε.Λιάμης Λεωνίδας
Στους λογαριασμούς των δικαιούχων τευτλοπαραγωγών της χώρας βρίσκονται, ήδη, από το βράδυ της Δευτέρας 30 Μαρτίου περίπου 8 εκατ. ευρώ, όπως πρώτα το Agronews είχε ανακοινώσει, κλείνοντας μια εκκρεμότητα μηνών για το υπόλοιπο της εσοδείας του 2014 και πλέον, η προσοχή όλων στρέφεται στη μάχη της σποράς, ώστε να καλλιεργηθούν όσο το δυνατό περισσότερα στρέμματα γίνεται το 2015.

Η διοίκησης της ΕΒΖ ανακοίνωσε την απόφασή της να διατηρήσει, και φέτος, ίδιο το τιμολόγιο του 2014, όπως πρώτο το Agronews έγραψε.
Οι προϋποθέσεις, όσον αφορά τους οικονομικούς όρους για τους παραγωγούς, μετά και την απόφαση της διοίκησης της ΕΒΖ ΑΕ να διατηρήσει, και φέτος, ίδιο και απαράλλαχτο το τιμολόγιο του 2014, αλλά και να αποζημιώσει τα ασυγκόμιστα της περυσινής καμπάνιας με 35 ευρώ τον τόνο, φαντάζουν ιδανικές, δεδομένου ότι στην τρέχουσα καλλιεργητική σεζόν θα ισχύσει κι η συνδεδεμένη ενίσχυση, η οποία υπό όρους μπορεί να φτάσει στα 53 ευρώ.
Μόνος περιοριστικός παράγοντας είναι οι καιρικές συνθήκες, καθώς οι συνεχείς βροχές το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχουν καταστήσει τους κάμπους, στις περιοχές ανάπτυξης της καλλιέργειας τεύτλου, δύσκολα προσβάσιμους, ενώ και οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες δεν είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες.
Αγώνας δρόμου για να πειστούν οι παραγωγοί
Η διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας με τις υπηρεσίες της, παρόλα αυτά, μπαίνει αισιόδοξη σε αυτό τον αγώνα δρόμου για την τευτλοκαλλιέργεια κι αρχής γενομένης από την Πέμπτη 2 Απριλίου στις 10 το πρωί, ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς των παραγωγών να ξεκινήσουν να σπέρνουν σε όσο το δυνατό περισσότερα στρέμματα. Στη συνάντηση αυτή, όπως πληροφορείται το Agronews, έχουν κληθεί όλα τα σωματεία τευτλοπαραγωγών από την περιοχή της ζώνης του Πλατέος, χωρίς να αποκλείεται να παραστούν και από κάποιες άλλες περιοχές, και οι κ.κ. Δ. Γιαννακίδης, διευθύνων σύμβουλος και Κυπαρισσίδης – Κοκκινίδης, πρόεδρος, θα ενημερώσουν τους παρισταμένους για το τιμολόγιο, αλλά και για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στη ζαχαροβιομηχανία, μετά και την ενίσχυσή της με το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, από τα αδιάθετα της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.
Ανάλογες συναντήσεις με παραγωγούς θα γίνουν σε όλη την επαρχία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου θα «ξεχυθούν» στελέχη της γεωπονικής υπηρεσίας της ΕΒΖ για να τους πείσουν να καλλιεργήσουν. «Εμείς θα κάνουμε τον αγώνα μας και ελπίζουμε ότι θα πάμε καλά. Ό,τι είναι να γίνει, πάντως, θα φανεί από την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα δούμε πόσοι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, προσερχόμενοι, αφού ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά, να αγοράσουν σπόρο για να σπείρουν», έλεγε στο Agronews, πηγή στις τάξεις της ΕΒΖ ΑΕ.
Ήδη έχουν σπαρθεί 5.000 στρέμματα στη Λάρισα
Στον κάμπο της Λάρισας, πάντως, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου μηχανατόρων κ. Θεόδωρος Δαλακούρας, τον οποίο εντοπίσαμε τηλεφωνικά την ώρα που έσπερνε στο χωράφι, ήδη έχουν καλλιεργηθεί περίπου 5.000 στρέμματα. «Υπολογίζουμε ότι κατ’ ελάχιστο θα σπαρθούν άλλα 10.000 στρέμματα, γιατί φέτος τα πράγματα είναι πολύ ευνοϊκά για τους παραγωγούς», σημείωσε και επισήμανε πως οι βροχοπτώσεις και η αβεβαιότητα που κυριαρχούσε μέχρι πριν λίγες ημέρες για τη χρηματοδότηση της ΕΒΖ ΑΕ, αποτέλεσαν τη βασική αιτία που «καθυστερήσαμε πάρα πολύ φέτος. Έχουμε μπροστά μας ακόμη ένα μήνα, μέχρι το τέλος Απριλίου και θα προσπαθήσουμε να σπείρουμε όσο πιο πολλές εκτάσεις γίνεται. Ίσως τελικά να ξεπεράσουμε και τα 18.700 στρέμματα του 2014, που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλίας».
Στην περιοχή της Ημαθίας, Πέλλας και Γιαννιτσών, όπως όλα δείχνουν οι πρώτες σπορές θα ξεκινήσουν μετά την Παρασκευή, αν κρατήσει ο καλός καιρός και θα αφορά στα λεγόμενα «ελαφρά» χωράφια, γιατί κι εδώ οι βροχοπτώσεις ήταν έντονες το προηγούμενο διάστημα και δεν μπαίνει εύκολα τρακτέρ για να κάνει εργασίες. Αντίστοιχα, στο νομό των Σερρών η κατάσταση είναι δύσκολη λόγω και των πλημμυρών των τελευταίων ημερών, εξαιτίας των υπερχειλίσεων του Στρυμόνα σε διάφορα σημεία της κοίτης του, ενώ στον Έβρο κάποιες σπορές γίνονται στα «μπαϊρια» των ορεινών και αναμένεται βελτίωση του καιρού για να αποσυρθούν τα νερά που έχουν πλημμυρίσει τον κάμπο.
Στις 2 Απριλίου συζήτηση για το μέλλον της ΕΒΖ και το νέο τιμολόγιο
Τα νέα δεδομένα για τη βιομηχανία, τα σχέδιά τους για το μέλλον καθώς και το νέο τιμολόγιο θα παρουσιάσει το νέο ΔΣ της ΕΒΖ σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Απριλίου στις 10 το πρωί, στο χώρο του εστιατορίου του εργοστασίου στο Πλατύ.
Σχετικό κάλεσμα στους αγρότες απευθύνει ο σύλλογος τευτλοπαραγωγών κεντρικής Μακεδονίας, ο αγροτικός σύλλογος Αλεξάνδρειας και το σωματείο τευτλοεξαγωγέων, για να παραβρεθούν στην εκδήλωση, μετά το πέρας της οποίας θα ακολουθήσει συζήτηση και προτάσεις από τους αγρότες.

πηγη:www.agronews.gr