Πτώση 8% στην παραγωγή σιτηρών της ΕΕ περιμένει η Copa-Cogeca

16/03/2015 

Γιαννακοπούλου Φανή
Μείωση 8% στη συνολική παραγωγή σιτηρών το 2015 της ΕΕ που αναμένεται να φτάσει τους 293,9 εκατ. τόνους σε σχέση με πέρσι και οι εκτάσεις θα μειωθούν κατά 4%, αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία των κεντρικών ευρωπαϊκών αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων Copa-Cogeca. Οι μειώσεις στις εκτάσεις των σιτηρών, σύμφωνα με την Copa-Cogeca, οφείλονται στα μέτρα «πρασινίσματος» της νέας ΚΑΠ.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύτηκαν στα πλαίσια της Ομάδας Εργασίας της Copa-Cogeca για τα σιτηρά. Ειδικότερα, στην ΕΕ των 15 κρατών μελών το ποσοστό μείωσης είναι μεγαλύτερο της τάξης του 9%, στους 201,931 εκατ. τόνους από 221,799 εκατ. τόνους το 2014 (μείωση 19,868 εκατ. τόνων).

Στην Ελλάδα η παραγωγή σιτηρών αναμένεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Copa-Cogeca, να αγγίξει τους 3.966,8 εκατ. τόνους το 2015 αμετάβλητη από την παραγωγή του 2014. Σταθερές θα παραμείνουν και οι αποδόσεις (43.000 κιλά/στρ.) και οι εκτάσεις 9.229 εκατ. στρέμματα.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ομάδας Max Schulman ανέφερε σχετικά: «Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή σιτηρών της ΕΕ των 28 κρατών μελών θα μειωθεί κατά 8% φέτος, αγγίζοντας τους 293,9 εκατ. τόνους, σε σχέση με πέρσι και η μείωση των εκτάσεων που θα σπαρθούν θα ανέλθει στο 4%. Φέτος, οι αγρότες ήταν ιδιαίτερα προσεχτικοί στις σπορές τους, ώστε να αποφύγουν υπερβολικές περικοπές στις ενισχύσεις τους, που θα υποστούν αν κάνουν έστω και το παραμικρό λάθος στην εφαρμογή των νέων κανόνων. Οι νέοι κανόνες της ΚΑΠ πρέπει να απλοποιηθούν και να γίνουν πιο ευέλικτοι για τους αγρότες ώστε να μπορούν να τους εφαρμόσουν κατά τρόπο πιο αποτελεσματικό και να μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα».

Και πρόσθεσε ότι: «Οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους εκφράζουν ανησυχίες για τους νέους κανόνες της ΕΕ για τις αγορές των προθεσμιακών συμβολαίων (Mifid). Αν δεν γίνουν ξεκαθαρίσουν αυτοί οι κανόνες, οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί θα καταχωρηθούν σαν χρηματοοικονομικοί δρώντες παρά το γεγονός ότι είναι οικονομικοί δρώντες και ότι παράγουν φυσικά αγαθά. Η εφαρμογή του κανονισμού Mifid ΙΙ μπορεί να προκαλέσει περιττή γραφειοκρατία και ρυθμίσεις στη δουλειά τους που απλά οφείλονται σε παρερμηνεία ενός ευρωπαϊκού ορισμού. Αυτός ο ευρωπαϊκός ορισμός πρέπει να αναθεωρηθεί».

Δείτε εδώ αναλυτικά τους πίνακες της Copa-Cogeca με τις εκτιμήσεις για την παραγωγή, τις αποδόσεις και τις εκτάσεις για τα δημητριακά της ΕΕ για το 2015.
πηγη:www.agronews.gr