«Περπατάει» το δάνειο των 8,5 εκατ. για αποπληρωμή των τευτλοκαλλιεργητών

 09/03/2015

Λιάμης Λεωνίδας
Σε ανακοίνωση του τιμολογίου που θα ισχύσει για την καλλιεργητική χρονιά του 2015, θα προχωρήσει, εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, η ΕΒΖ ΑΕ, ενώ από την Τρίτη θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις και για τη μερική χρηματοδότηση της ζαχαροβιομηχανίας με το ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ, για να εξοφληθούν οι αγρότες για την καμπάνια του 2014
, σε μια απόπειρα να δοθεί έστω και μια προσωρινή λύση στα προβλήματα που υπάρχουν.

Οι δύο αποφάσεις λήφθηκαν στην «μαραθώνια» και κάποιες στιγμές με μεγάλη ένταση, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 6 Μαρτίου μεταξύ εκπροσώπων των τευτλοπαραγωγών, των εργαζομένων και της διοίκησης της ΕΒΖ, με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
Όσον αφορά ειδικότερα το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής για τη φετινή καλλιεργητική σεζόν, που έρχεται να γνωστοποιηθεί έπειτα από δραματικά μεγάλη καθυστέρηση, όπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη θα διατηρηθούν οι περυσινές τιμές, ανά κατηγορία ζαχαρικού τίτλου, ενώ δόθηκαν και εγγυήσεις του τύπου «προχωρήστε εσείς στη σπορά και η παραγωγή σας θα πληρωθεί κανονικά».

Θετική εισήγηση από την Πειραιώς
Για το μείζον ζήτημα της αποπληρωμής του ανεξόφλητου περίπου 45% των απαιτήσεων που έχουν οι τευτλοπαραγωγοί, για την πρώτη ύλη που παρέδωσαν στην καμπάνια του 2014, οι κ. κ. Λαφαζάνης και Αποστόλου γνωστοποίησαν στους συνομιλητές τους ότι έχει εξασφαλιστεί θετική γνωμοδότηση από την Πειραιώς για να εκταμιευτεί ένα νέο δάνειο ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, ώστε να κλείσει επιτέλους η συγκεκριμένη εκκρεμότητα.
Βάσει των όσων ειπώθηκαν έχει ενημερωθεί σχετικώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας και από την Τρίτη 1- Μαρτίου αναμένεται να ζητηθεί το πράσινο φως και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (σ. σ. υπάρχουν οι σχετικοί περιορισμοί που έχει επιβάλλει, αναφορικά με τις δανειοδοτήσεις ώστε να αποτραπεί ότι θα πάνε χρήματα στο δημόσιο), προκειμένου να δρομολογηθεί η εκταμίευση και να πιστωθούν τα οφειλόμενα στους δικαιούχους.
Πηγές στις τάξεις των παραγωγών και των εργαζομένων που μίλησαν στο Agronews έκαναν λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς το πρόβλημα της ομαλής χρηματοδότησης της βιομηχανίας, ώστε να μπορέσει να «τρέξει» όλη τη χρονιά παραμένει μέγα ζητούμενο. Στην πραγματικότητα, όπως μας έλεγαν, πρόκειται για μια προσωρινή λύση που δίνει μια ανάσα στην ΕΒΖ για 1-2 μήνες. Στο διάστημα αυτό η ζαχαροβιομηχανία θα πρέπει να κινηθεί με το περίπου 1 εκατ. ευρώ που θα περισσέψει μετά την αποπληρωμή των παραγωγών (σ. σ. είναι κοντά στα 7,5 εκατ. ευρώ) και από τα όποια ταμειακά διαθέσιμα προκύπτουν από την πώληση ζάχαρης. Όσο για την οφειλή προς τη ΔΕΠΑ, ύψους σχεδόν 10 εκατ. ευρώ, προς το παρόν η απαίτηση αυτή της δημόσιας επιχείρησης αερίου θα συνεχίσει να παραμένει στον «πάγο» με παρέμβαση του κ. Λαφαζάνη.

Σε δεύτερο χρόνο αλλαγή διοίκησης και ιδιοκτησιακό
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το θέμα της αλλαγής διοίκησης στην ΕΒΖ ΑΕ, παρά την δυσαρέσκεια που εκφράστηκε πολλές φορές στη διάρκεια της συνάντησης, στο πρόσωπο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της βιομηχανίας Λ. Χαραλάμπους, ο οποίος λέγεται πως αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τους παραγωγούς, δεν εξετάστηκε και όπως όλα δείχνουν θα είναι μια κίνηση που θα ακολουθήσει προσεχώς.
Επίσης, για το ζήτημα της ιδιοκτησίας της επιχείρησης, η οποία παραμένει στον έλεγχο της υπό εκκαθάριση ATEbank, ειπώθηκε πως εξελίξεις θα υπάρξουν σε μεταγενέστερο χρόνο, και αφού προηγουμένως διεξαχθεί διάλογος με τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους, προκειμένου να εξεταστούν όποιες προτάσεις κατατεθούν και να βρεθεί η καλύτερη λύση που θα επιτρέψει τη βιωσιμότητά της και την ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λ. Αμμανατίδου, Κ. Λαπαβίτσας, Θ. Τζάκρη και Ν. Γκαρή, και ο συνεργάτης του Υπουργού, καθηγητής Α. Αλεξόπουλος.

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕ
Άμεση αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών και ανακοίνωση των τιμών τεύτλων για τις καλλιέργειες του 2015
Με εκπροσώπους των τευτλοπαραγωγών και της ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), συναντήθηκαν ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λ. Αμμανατίδου, Κ. Λαπαβίτσας, Θ. Τζάκρη και Ν. Γκαρή, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΒΖ Λ. Χαραλάμπους και ο συνεργάτης του Υπουργού, καθηγητής Α. Αλεξόπουλος.
Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσαν τους τευτλοπαραγωγούς ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανότατα τις επόμενες μέρες, θα επιλυθεί το ζήτημα της αποπληρωμής των περσινών οφειλών της ΕΒΖ απέναντί τους, ενώ θα επισπευσθεί η προσπάθεια προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες για την ασυγκόμιστη παραγωγή και αυτή που καταστράφηκε από πλημμύρες.
 Επίσης, υποσχέθηκαν ότι μέσα στην επόμενη βδομάδα θα ανακοινωθούν οι τιμές τεύτλων για το 2015 και οι οποίες θα είναι εύλογες και ικανοποιητικές. Με αυτό τον τρόπο θα στηριχθούν οι τευτλοπαραγωγοί, θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη νέα περίοδο και θα επανεκκινήσει η παραγωγική διαδικασία, τόσο η αγροτική όσο και η μεταποιητική.
Ο Π. Λαφαζάνης ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση σκοπεύει να εκπονήσει το επόμενο διάστημα, με τη συμμετοχή των καλλιεργητών και των εργαζομένων, ένα συνολικό σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ και της παραγωγής ζαχαροτεύτλων, ώστε όχι μόνο να διασωθεί αλλά και να αναβαθμιστεί η τευτλοκαλλιέργεια και η παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας.  

πηγη:www.agronews.gr