Αυξημένες οι ανάγκες για ζωοτροφές λόγω καιρού αλλά η έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτρόφων κάνει πολύ δύσκολη την αγορά τους

 9/3/2015

Αυξημένες οι ανάγκες για ζωοτροφές λόγω καιρού αλλά η έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτρόφων κάνει πολύ δύσκολη την αγορά τους Ο βαρύς φετινός χειμώνας έχει αναγκάσει τους αιγοπροβατοτρόφους να προχωρούν σε αγορές μεγάλων ποσοτήτων ζωοτροφών. Οι τιμές παρουσιάζουν μια ελαφρά μείωση σε σχέση με πέρσι. Όμως η έλλειψη ρευστότητας, που υπάρχει στην πλειοψηφία των κτηνοτρόφων, έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να τις αγοράσουν.
Αυτή την εποχή στη Βόρεια Ελλάδα η μηδική κυμαίνεται στα 15 - 17 λεπτά το κιλό, ενώ στα κεντρικά και νότια στα 40-50 λεπτά. Τα δημητριακά πωλούνται από 20 - 28 λεπτά το κιλό ανάλογα την περιοχή. Όπως υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι στον ΑγροΤύπο, η έλλειψη σωστής διατροφής, σε συνδυασμό με το βαρύ χειμώνα και τον καταρροϊκό πυρετό, έχει μειώσει την παραγωγικότητα των ζώων τους.
Ο κ. Χρήστος Παρασχούδης, Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Θρακών Αμνός, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την στιγμή καλαμπόκι και λοιπά δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι) κυμαίνονται στα 20 – 23 λεπτά το κιλό. Η μηδική στον Έβρο πωλείται περίπου στα 15 λεπτά. Αυτές οι τιμές είναι ελαφρά μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Ένα πρόβλημα που αναμένεται να διογκωθεί στο μέλλον είναι ότι μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων από τη βόρεια Ελλάδα πηγαίνουν και αγοράζουν ζωοτροφές από τη Βουλγαρία που έχει μηδενικό ΦΠΑ. Ο Έλληνας κτηνοτρόφος βρίσκει χαμηλότερες τιμές (περίπου 30%) σε σχέση με αυτές της χώρας μας. Βέβαια εμείς σαν συνεταιρισμός θεωρούμε ότι είναι πολύ «αρνητικό» για τους Έλληνες γεωργούς. Αλλά όμως και οι κτηνοτρόφοι είναι αναγκασμένοι να προχωρούν σε τέτοιες λύσεις για να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Θα πρέπει να συνεργαστούν οι ομάδες παραγωγών με τους οργανωμένους κτηνοτρόφους για να πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές χωρίς να υπάρχουν μεσάζοντες. Εμείς σαν συνεταιρισμός κάνουμε προσπάθεια να προχωρήσουμε στην υπογραφή ομαδικών συμβολαίων. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση και τραπεζικός δανεισμός».

Από την πλευρά του ο κ. Αθανάσιος Λουκμακιάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ξάνθης, «η μηδική αυτή την εποχή στην περιοχή μας κυμαίνεται στα 17 λεπτά το κιλό. Τα δημητριακά κυμαίνονται περίπου στα 23 - 25 λεπτά το κιλό. Μπορεί αυτές οι τιμές να μην είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι αλλά για τους αιγοπροβατοτρόφους είναι «απαγορευτικές». Φέτος έχουμε μείωση της παραγωγής (γάλακτος και κρέατος) λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (βαρύς χειμώνας) αλλά και του καταρροϊκού πυρετού. Δεν μπορούμε να ταΐζουμε σωστά τα ζώα μας απλά κάνουμε μια συντήρηση μέχρι να βελτιωθεί ο καιρός. Τα αιγοπρόβατα στην περιοχή της Θράκης έχουν μειωθεί κατά 150.000, λόγω των θανάτων από ευλογιά και καταρροϊκό πυρετό. Επίσης τα ζώα που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό δεν είναι πια παραγωγικά».

Ο κ. Χρήστος Τσέρνιος, Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι ελάχιστοι κτηνοτρόφοι που διέθεταν χρήματα και κατάφεραν να αγοράσουν το περασμένο καλοκαίρι ζωοτροφές, που ήταν το κόστος χαμηλό, είναι φέτος οι κερδισμένοι. Αντίθετα η μεγάλη πλειοψηφία είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για την αγορά ζωοτροφών. Οι τιμές μπορεί να μην έχουν «πιάσει ταβάνι» όπως τις παλαιότερες χρονιές αλλά έχουν δυσβάστακτο κόστος για τους παραγωγούς. Οι περισσότεροι από τους κτηνοτρόφους δεν έχουν πληρωθεί τις ενισχύσεις (εξισωτική, βιολογικά κ.α.), ενώ παράλληλα είναι αναγκασμένοι να πουλάνε σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους. Ειδικότερα τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και σπάνιων φυλών δεν έχουν πληρωθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτά τα χρήματα δεν μένουν στις τσέπες των παραγωγών αλλά πηγαίνουν στην αγορά. Όσον αφορά τα προβλήματα με τον καταρροϊκό πυρετό υπάρχουν πολλές αποβολές άρα και θα έχουμε πολύ μειωμένα αρνιά το Πάσχα. Όμως έχουμε και μεγάλη μείωση της παραγωγής γάλακτος. Όλα αυτά επιβαρύνουν το εισόδημα των αιγοπροβατοτρόφων».

Ο κ. Μιχάλης Τζιότζιος, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, ανέφερε από την πλευρά του ότι «μεγάλος αριθμός των αιγοπροβατοτρόφων δεν έχει τα απαραίτητα κονδύλια για να αγοράσει ζωοτροφές. Κανείς δεν πουλά με πίστωση αλλά ζητάνε μετρητοίς. Υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Μηδική αυτή την εποχή δεν υπάρχει. Το τριφύλλι φτάνει στα 40 – 50 λεπτά (10 ευρώ η μπάλα). Καλαμπόκι και κριθάρι κυμαίνονται στα 23 λεπτά. Οι τιμές αυτές μπορεί να είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ρευστότητα. Η μεγάλη απογοήτευση είναι ότι ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, πρόσφατα ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, για τους κτηνοτρόφους δεν ανέφερε ουσιαστικά τίποτα. Τα 13 εκατ. ευρώ, που θα καταβληθούν σε όσους κτηνοτρόφους επλήγησαν από τις ζωονόσους (καταρροϊκό και ευλογιά) το 2014, θα καλύψουν μόλις το 5% της απώλειας εισοδήματος που είχαν οι κτηνοτρόφοι. Πάντως η έλλειψη σωστής διατροφής των αιγοπροβάτων θα φέρει μεγαλύτερα προβλήματα».

Ο κ. Κώστας Δραμουντάνης, Διευθυντής στα Κρητικά Μιτάτα, «στην Κρήτη οι τιμές των ζωοτροφών κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας λόγω των μεταφορικών. Το τριφύλλι κυμαίνεται στα 40 – 45 λεπτά το κιλό. Τα μίγματα ζωοτροφών (θηράματα) κυμαίνονται στα 25 – 16 ευρώ το σακί ανάλογα την εταιρεία. Το καλαμπόκι γύρω στα 27 – 28 λεπτά το κιλό. Αυτές οι τιμές μπορεί να είναι ελαφρά μειωμένες σε σχέση με πέρσι, όμως για τους αιγοπροβατοτρόφους είναι πολύ υψηλές. Στο νησί έχουμε μείωση (ποσοστό –50%) λόγω του βαρύ φετινού χειμώνα. Τόσο βαρύ χειμώνα δεν είχε ποτέ δει η Κρήτη τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτό οδηγεί σε δυσβάστακτο κόστος παραγωγής τους κτηνοτρόφους. Την ίδια στιγμή είναι αναγκασμένος να πουλάει με επιταγές την παραγωγή του (γάλα, κρέας). Όλα αυτά έχουν βάλει αληθινή θηλιά στους κτηνοτρόφους».

Από την πλευρά της βιομηχανίας παραγωγής ζωοτροφών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (Σ.Ε.ΒΙ.Ζ.) κ. Ηλίας Μελισσουργός, ανέφερε τα εξής: «οι τιμές των ζωοτροφών είναι αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Έχουμε μειωμένες τιμές σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές. Ειδικότερα οι σύνθετες ζωοτροφές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές που υπήρχαν πέρσι και πρόπερσι. Υπήρξε μια αποκλιμάκωση των τιμών φέτος. Η υψηλή ζήτηση για ζωοτροφές φέτος λόγω της μεγάλης διάρκειας του χειμώνα δεν επηρέασε προς τα πάνω τις τιμές τους. Εκτιμώ ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές μέχρι τον προσεχή Απρίλιο, που οι αιγοπροβατοτρόφοι θα στραφούν στα βοσκοτόπια».

Ο κ. Παναγιώτης Μπέζας, υπεύθυνος στο εμπορικό τμήμα στο Εργοστάσιο Παραγωγής Σύνθετων Ζωοτροφών και Πρώτων Υλών της Ένωσης Αγρινίου, τόνισε ότι «καλαμπόκι και μηδική παραλαμβάνει η Ένωση από τους παραγωγούς της περιοχής. Το εργοστάσιο είναι δυναμικότητας 20.000 τόνων. Φέτος παραμένουν σταθερές οι τιμές στο καλαμπόκι και τη μηδική σε σχέση με πέρσι. Παρόλα αυτά πολλοί κτηνοτρόφοι, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που υπάρχει, δυσκολεύονται να αγοράσουν τις ζωοτροφές». Η Ένωση πουλάει το καλαμπόκι στα 23 λεπτά το κιλό (9,5 ευρώ τα 40 κιλά), το κριθάρι στα 26 λεπτά (10,5 ευρώ τα 40 κιλά) και τη μηδική στα 36 λεπτά το κιλό (14,6 ευρώ τα 40 κιλά).
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr