Από το φθινόπωρο Μπασμάς Θράκης σε όλο τον κόσμο

 16/03/2015

Παρεμβατικό ρόλο για τη διαμόρφωση νέων όρων στο «παιχνίδι» της εμπορίας καπνού, επ’ ωφελεία του εισοδήματος των παραγωγών, μέσω της παράκαμψης των μεσαζόντων στη μεταποίηση, επιδιώκουν οι καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης και θα το πράξουν από το φθινόπωρο και την έναρξη της εμπορικής σεζόν του 2015 - 16.

«Όχημα» για την επίτευξη των στόχων του τοπικού συνεταιρισμού καπνοκαλλιεργητών, θα αποτελέσει η εταιρεία «Μπασμάς Θράκης ΑΕ» που συστήθηκε γι’ αυτόν το σκοπό και η οποία από το απόγευμα της Τετάρτης 11 Μαρτίου, απέκτησε και εμπορικό manager. Ο Λεβέντ Σαδίκ (φωτό επάνω), με «βαρύ» βιογραφικό στις διεθνείς πωλήσεις βάμβακος, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στην Κομοτηνή, από τη διοίκηση του συνεταιρισμού κι όπως ειπώθηκε αναλαμβάνει να αναζητήσει αγοραστές για τον ποιοτικό καπνό Μπασμά σε καλύτερες τιμές από ό,τι απολαμβάνουν μέχρι σήμερα οι 6.700 παραγωγοί – μέλη του συνεταιρισμού.
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο Εσάτ Χουσεΐν, σε ό,τι αφορά την εμπορική στρατηγική: «Είμαστε ανοικτοί σε όλους. Σήμερα αγοράζουν τον καπνό της Θράκης τουλάχιστον επτά εταιρείες και ο Συνεταιρισμός θέλει να εντείνει τον ανταγωνισμό, ώστε το κέρδος να επιστρέψει στις τσέπες των παραγωγών και μελών του».

Επαφές με 18 Ομάδες Καπνοπαραγωγών
Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση η εταιρεία θα αγοράζει καπνά από τα μέλη της, όπως εξηγήθηκε και αν όλα πάνε καλά θα επεκτείνει τις δραστηριότητές και σε άλλα κέντρα της χώρας, προοπτική για την οποία ήδη υπάρχουν επαφές και με άλλες 18 ομάδες καπνοπαραγωγών. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται στα 300 χιλ. ευρώ και εξασφαλίζει την έναρξη λειτουργίας, ενώ υπάρχει και σχέδιο για δημιουργία καινούριας μεταποιητικής μονάδας, η οποία θα πολλαπλασιάσει την αξία και το κέρδος του προϊόντος. Για το συγκεκριμένο project μάλιστα σύντομα αναμένεται να γίνει η επιλογή των εγκαταστάσεων της μονάδας επεξεργασίας. Σε μεταγενέστερο χρόνο, εξάλλου, η «Μπασμάς Θράκης ΑΕ» θα ασχοληθεί και με τα λιπάσματα και τα αγροχημικά.

πηγη:www.agronews.gr