Δεν επιτρέπεται εισαγωγή και χρήση εμβολίου για καταρροϊκό

11/03/2015

Τζουβάνου Αλεξάνδρα
Απαγορεύεται η εισαγωγή και χρήση οποιουδήποτε εμβολίου για τον καταρροϊκό πυρετό ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ο κτηνοτροφικός Σύλλογος Λάρισας.


Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος διευκρινίζει ότι η αντιμετώπιση της νόσου του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα δεν θα γίνεται με εμβολιασμό και εξηγεί τα εξής:
-Στη χώρα μας απαγορεύεται η εισαγωγή και χρήση οποιουδήποτε εμβολίου για τον καταρροϊκό πυρετό.
-Η χρήση μη εγκεκριμένου σκευάσματος εκτός των ποινικών ευθυνών που εύλογα επιφέρει, μπορεί εν δυνάμει να έχει καταστροφικό αποτέλεσμα όχι μόνο για την ίδια την εκτροφή, αλλά και για τις υπόλοιπες του νομού αλλά και της χώρας. Η χρήση σκευάσματος με μη ομόλογα στελέχη, αφενός είναι αναποτελεσματική, αφετέρου μπορεί να επαναμολύνει ολόκληρη τη χώρα με νέα στελέχη και να απειλήσει τη δημόσια υγεία.
-Η νόσος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το εμβόλιο δεν είναι η «μαγική» λύση που θα εκμηδενίσει το πρόβλημα εκ των υστέρων για αυτό και χρειάζεται συντονισμένη δράση υπό την αυστηρή εποπτεία των κτηνιατρικών αρχών προκειμένου να υπάρχει εξυγίανση.
-Σε καμία Βαλκανική χώρα δεν έχει ξεκινήσει εμβολιακό πρόγραμμα, επομένως όποια σκευάσματα κυκλοφορούν εκεί, είναι και εκείνα παράνομα και αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας.
Λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω ενημέρωση, ο Κτηνιατρικός  Σύλλογος Λάρισας απευθύνει έκκληση στους παραγωγούς-κτηνοτρόφους να συμβουλεύονται και να ακολουθούν τα μέτρα που προτείνουν οι κτηνίατροι για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό αυτού του λοιμώδους νοσήματος και να μην προβαίνουν στη χρήση μη εγκεκριμένων εμβολίων. Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται  εφιστώντας την προσοχή σε όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε και αυτοί με συνεχείς ελέγχους να προστατέψουν και να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

πηγη:www.agronews.gr/