Τη δημιουργία αγροτικού ταµείου το οποίο θα εκδίδει δάνεια µε χαµηλό επιτόκιο ανακοίνωσε η Κομισιόν

 24/3/2015

Τη δημιουργία αγροτικού ταµείου το οποίο θα εκδίδει δάνεια µε χαµηλό επιτόκιο ανακοίνωσε η Κομισιόν Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσαν από κοινού τη δηµιουργία ενός αγροτικού ταµείου το οποίο θα εκδίδει δάνεια µε χαµηλό επιτόκιο. Το νέο αυτό ταμείο θα αφορά κυρίως νέους αγρότες καθώς επίσης και τομείς όπως η δασοκοµία, ο εκσυγχρονισµός εγκαταστάσεων επεξεργασίας γαλακτοκοµικών,
το µάρκετινγκ και το branding αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Φιλ Χόγκαν. Το Ταμείο θα έχει ως στόχο, να διευκολύνει την πρόσβαση στην χρηματοδότηση των αγροτών αλλά και των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα που συμμετέχουν σε προγράμματα του 2ου Πυλώνα.
Σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες μπορούν να περιλαμβάνουν χρηματοδοτικά μέσα (όπως ταμεία εγγυήσεων, ανακυκλούμενα κεφάλαια και μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια) στα επτά χρόνια των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης τους, όταν αποδεικνύεται εκ των προτέρων η χρησιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, κ. Phil Hogan, δήλωσε σχετικά: «Τα χρηματοοικονομικά μέσα μπορούν να μας βοηθήσουν να πάρουμε ακόμη μεγαλύτερη αξία από την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης, τον 2ο πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Με την απόκτηση πιο ελεύθερης ροής των πιστώσεων, μπορεί να μετατραπεί ένα ευρώ δημόσιου χρήματος σε δύο ευρώ, τρία ευρώ ή και περισσότερα ευρώ, από ενυπόθηκα δάνεια για να βοηθήσουμε τους αγρότες μας, ιδιαίτερα τους νέους αγρότες, και άλλους επιχειρηματίες της υπαίθρου, δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Η κοινή εργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ, που καθορίζεται λεπτομερώς σήμερα, αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Wilhelm Molterer ανέφερε:«Η ανάγκη για επενδύσεις στις αγροτικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ μεγάλη. Αυτό που χρειαζόμαστε, επομένως, είναι ένας έξυπνος τρόπος που θα χρησιμοποιηθούν τα δημόσια χρήματα για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών ώστε να ξεκλειδώσουν οι επενδύσεις.
Δείτε εδώ την ανακοίνωση της Κομισιόν (στην αγγλική γλώσσα)

πηγη:www.agrotypos.gr