Ρίχνει τις αποδόσεις στα δημητριακά ο άστατος καιρός

24/03/2015

Γιαννακοπούλου Φανή
Συνολική πτώση 14,8% στις αποδόσεις σιτηρών της EE για το 2015, προβλέπει η Mars.


Πιο αναλυτικά, μείωση της τάξης του 5,5% στην απόδοση του κριθαριού της ΕΕ στα 463 κιλά/στρέμμα το 2015 από τα 491 κιλά/στρέμμα της περασμένης χρονιάς, προβλέπει με νέα έκθεσή της η ευρωπαϊκή µονάδα παρακολούθησης αγρομετεωρολογικών προβλέψεων της Κομισιόν, AGRI4CAST, γνωστή και µε την επωνυµία Mars.

Επίσης, σημειώνει ότι η μείωση στην απόδοση σιταριού της ΕΕ θα είναι της τάξης του 5% από 584 κιλά/στρέμμα στα 555 κιλά/στρέμμα.

Για το καλαμπόκι οι αποδόσεις της ΕΕ εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες κατά 4,3% σε σχέση με πέρσι.

Ελλάδα-Κύπρος
Ο φετινός χειμώνας σε Ελλάδα και Κύπρος ήταν ήπιος, με θερμοκρασίες σταθερά πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο εκτός από το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, σημειώνει η Mars. Και σύμφωνα με την έκθεση: «Η πρώτη ψυχρή περίοδο ήταν ιδιαίτερα έντονη, καθώς σημειώθηκαν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν που έφτασαν έως και μείον 13οC στη Δυτική Μακεδονία. Από την 1η Δεκεμβρίου, η σωρευτική βροχόπτωση ήταν μακροπρόθεσμα σταθερά πάνω από το μέσο όρο. Σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, η βροχόπτωση ξεπέρασε το μέσο όρο κατά 100%, οδηγώντας σε σοβαρές πλημμύρες στα χωράφια. Ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμηθούν τυχόν ζημιές στα σιτηρά. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και οι δύο χώρες έχουν βιώσει ένα πολύ πιο υγρό χειμώνα. Παρόλα αυτά και για τις δύο χώρες οι συνολικές προοπτικές για τα χειμερινά σιτηρά είναι θετική».

Ιρλανδία

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Mars, οι ιρλανδικές αποδόσεις σιτηρών εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 10% και για το κριθάρι συνολικά η μείωση θα αγγίξει το 5,5% (4,5% μείωση για το ανοιξιάτικο και 2,1% για το χειμωνιάτικο κριθάρι).

(Πηγή: http://mars.jrc.ec.europa.eu)
πηγη:www.agronews.gr