Σαρωτικές αλλαγές στον ΦΠΑ από τον Ιούλιο

13.03.2015


Σαρωτικές αλλαγές στον ΦΠΑ από τον Ιούλιο
Ανατροπές σε συντελεστές, εξαιρέσεις και απαλλαγές του ΦΠΑ στο δεύτερο εξάμηνο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας χθες στο MEGA.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι "μετά τον Ιούνιο ξεκινάει μια νέα εποχή",
δηλαδή "ένας νέος σχεδιασμός σε εντελώς διαφορετική βάση με στόχο τη μείωση του ΦΠΑ και θα υπάρξει και μια εξομάλυνση σε βάθος τετραετίας".

Υποστήριξε ότι ο συντελεστής 23% είναι ιδιαίτερα υψηλός, ενώ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν θα υπάρξει αύξηση για τρόφιμα, φάρμακα, παραμεθόριο, νησιά, εστίαση, βιβλία, Τύπο.

Όπως "φωτογράφισε" ο υπουργός Οικονομικών το νέο ΦΠΑ, ο βασικός συντελεστής θα μικρότερος από 23%, θα γίνουν μετατάξεις αγαθών- υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή, αλλά από αυτές δεν θα επιβαρυνθούν είδη- υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης.

Αυτή τη στιγμή, τα φάρμακα έχουν υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% και τα τρόφιμα 13%.

Το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, που υπολογίζεται από τον υπουργό Οικονομικών στο 1 με 1,5% του ΑΕΠ, περνά μέσα από τις αλλαγές στο ΦΠΑ, από τη νέα ρύθμιση των οφειλών σε εφορίες και Ταμεία αλλά και από τη δυνατότητα δήλωσης κρυφών εισοδημάτων παλαιότερων ετών, χωρίς πρόστιμα.

"Κλειδί" χαρακτηρίζεται η απόδοση των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, κατ' αρχάς στην καθημερινότητα, δηλαδή στην έκδοση αποδείξεων. Πέρα από τους "μυστικούς" εφοριακούς και τις κληρώσεις αποδείξεων με χρηματικά έπαθλα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και τη σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ.

Ο κ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται μια μεταρρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΥΠΟΙΚ σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί, όπως εξήγησε, σε διάστημα πέντε μηνών.

πηγη:www.paseges.gr