«Τραγικές οι επιπτώσεις των πετσοκομμένων κονδυλίων της δακοκτονίας»

 24/04/2015

Μπίκας Αλέξανδρος
Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αύξηση των κονδυλίων και την έγκαιρη πραγματοποίηση της δακοκτονίας προκειμένου να είναι αποτελεσματική, επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, στη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Φέρνοντας παραδείγματα από την Κρήτη, τη Λέσβο, τη Θάσο, τη Φθιώτιδα και άλλες περιοχές, επεσήμανε τις τραγικές συνέπειες που έχει η καθυστέρηση και η τραγική μείωση των κονδυλίων για τη δακοκτονία στους ελαιοπαραγωγούς όλης της χώρας αλλά και στην ποιότητα του προϊόντος που τελικά παράγεται. Στην Κρήτη, επεσήμανε χαρακτηριστικά, όπου υπάρχουν 33 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 120 τόνοι λαδιού, οι ετήσιες απώλειες έφθασαν μέχρι και τα 24 εκατομμύρια ευρώ, το ίδιο και στη Θάσο, όπου χάθηκε το 80% της παραγωγής.
Να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, παραδεχόμενος πάντως την τραγική κατάσταση που επικρατεί. Όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός, την τελική ευθύνη για τα κονδύλια και τη διάθεσή τους έχουν οι περιφέρειες και οι δήμοι που πιστώνουν τα χρήματα.
Την πολιτική περικοπών σε όλα τα επίπεδα, στο όνομα της κρίσης, που συνεχίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση, κατήγγειλε στη δευτερολογία του ο κομμουνιστής βουλευτής καταθέτοντας ως παραδείγματα την Περιφέρεια Κρήτης, όπου το κονδύλι είναι μειωμένο κατά 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε σχέση με πέρσι, ενώ στη Λέσβο η μείωση σταδιακά έφθασε το 1,1 εκατ. από 2,7 εκατ. που ήταν το 2009, όταν το κόστος έχει ανέβει.
Στην πλειοψηφία τους, πρόσθεσε ο Μ. Συντυχάκης, οι ελαιοπαραγωγοί είναι μικρομεσαίοι παραγωγοί, που το εισόδημά τους συρρικνώνεται από τη σκληρή Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, από φέτος επιπλέον είναι ληστρική η φορολογία για την αγροτιά και ταυτόχρονα μειώνονται δραστικά με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020 οι επιδοτήσεις στην ελαιοκαλλιέργεια. Η δακοκτονία δεν μπορεί επομένως να αποτελεί ατομική ευθύνη καθενός παραγωγού διότι έχει υψηλό κόστος, καθίσταται δε αναποτελεσματική αν δεν γίνει έγκαιρα, μαζικά και σχεδιασμένα. Καταλήγοντας τόνισε ότι συνειδητά το κράτος κάθε χρόνο περικόπτει τα κονδύλια και τις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό να απαλλαγεί από τη διαδικασία της δακοκτονίας. 

πηγη:www.agronews.gr