Σε καλό δρόμο το συνεταιριστικό ελληνικό σπαράγγι

29.04.2015 


Σε καλό δρόμο το συνεταιριστικό ελληνικό σπαράγγι Αρχίζει δειλά να ανακάμπτει στην χώρα μας η καλλιέργεια του σπαραγγιού. Λόγω της κάμψης που καταγράφηκε εξαιτίας των φθηνών εισαγωγών υποδεέστερου προϊόντος από το Περού, το οποίο βγήκε πλέον εκτός αγοράς επειδή εξαιρέθηκε από τα φρέσκα, αλλά και λόγω της μεγάλης αύξησης της παραγωγής στη Γερμανία, χάθηκαν περίπου τα 2/3 των εκτάσεων που καλλιεργούνταν με σπαράγγι. Η καλλιέργεια που ξεκίνησε συστηματικά στις αρχές της δεκαετίας του ’80, στην περιοχή των Γιαννιτσών, σήμερα αναπτύσσεται σε περίπου 35.000 στρέμματα σε Πέλλα, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως και Αιτωλοακαρνανία, κυρίως από συνεταιρισμένους παραγωγούς.
Το ελληνικό σπαράγγι ουσιαστικά στο σύνολό του εξάγεται στο εξωτερικό, με πρώτη αγορά τη γερμανική, -απορροφά σχεδόν το 80%-, ενώ ακολουθούν Γαλλία και Ιταλία. Η Ελλάδα, στη διεθνή κατάταξη έχει την 16η θέση (με στοιχεία 2013), ενώ πρώτη είναι η Κίνα με το 86% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ήδη από το 2013 τρέχει το πρόγραμμα με τίτλο «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης Σπαραγγιού στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία)» με τριετή διάρκεια.

Το πρόγραμμα υποβλήθηκε από την Ένωση Νομικών Προσώπων που αποτελείται από την Ένωση Συνεταιρισμών Καβάλας, την «ΑΓΙΑΣΜΑ Α.Ε.», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης Τυχερού, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης Κομάρων και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ν. Αιτωλοακαρνανίας «ΑΧΕΛΩΟΣ», με επικεφαλής εταίρο την Ε.Α.Σ. Καβάλας.

Οι ενέργειες του προγράμματος αφορούν στην προβολή του ευρωπαϊκού σπαραγγιού που παράγεται στην Ελλάδα, σε χώρες της εσωτερικής αγοράς και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πληροφόρησης και ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού και των επαγγελματιών του χώρου για το φρέσκο ευρωπαϊκό σπαράγγι και τα διατροφικά, γαστρονομικά και οικονομικά οφέλη, που απορρέουν από την κατανάλωσή του.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των συνεταιρισμών, το σπαράγγι καλλιεργείται ουσιαστικά σε όλη την Ευρώπη, στην Ε.Ε. εισάγεται το 6% της κατανάλωσης σε φρέσκο και το 12% της κατανάλωσης σε μεταποιημένο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της ελληνικής παραγωγής που έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα του πρώιμου προϊόντος με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Όμως οι παραγωγοί έχουν πλέον στρέψει την προσοχή τους και στην εσωτερική αγορά, στοχεύοντας το 2%-3% που σήμερα διατίθεται, να φτάσει σταδιακά στο 20% μιας μεγαλύτερης παραγωγής. Για να επιτευχθεί ο στόχος ο μέσος Έλληνας θα πρέπει να μάθει να τρώει τα σπαράγγια, αλλά σημαντικό ρόλο θα παίξει και η μείωση της τιμής.

Το ευρωπαϊκό σπαράγγι που παράγεται στην Ελλάδα

Το ήμερο ευρωπαϊκό σπαράγγι που παράγεται στην Ελλάδα, καλλιεργείται συστηματικά από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Χαρακτηρίζεται από την ποιότητα της υφής και της γεύσης του, που του προσδίδουν το ήπιο μεσογειακό κλίμα και η ευφορία των ελληνικών εδαφών. Περιοχές μείζονος σημασίας για την καλλιέργεια του ελληνικού σπαραγγιού είναι η Καβάλα, ο Έβρος και η Αιτωλοακαρνανία.

Στην Ελλάδα, το σπαράγγι καλλιεργείται σε περιοχές τόσο υψηλής οικολογικής αξίας όσο και απαράμιλλης ομορφιάς. Η υπεροχή του οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μοναδική φυσιολογία των περιοχών παραγωγής του. Ο μοναδικός συνδυασμός γεωγραφικών, γεωλογικών και κλιματικών ιδιαιτεροτήτων λειτουργεί διαδραστικά με τα γενετικά χαρακτηριστικά του φυτού, με αποτέλεσμα την παραγωγή ενός γεωργικού προϊόντος υψηλής διατροφικής, γευστικής αλλά και οικονομικής αξίας:
-Φυσικό σύνορο μεταξύ Μακεδονίας και Θράκης, ο ποταμός Νέστος δημιουργεί στο δέλτα του μία εκτεταμένη εύφορη περιοχή, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ειδών χλωρίδας και πανίδας. Μεταξύ της δυτικής όχθης του και τη λιμνοθάλασσα της Κεραμωτής, στην πεδιάδα που αρδεύεται από τα νερά του και στο μοναδικά εύκρατο φυσικό περιβάλλον του χωριού Αγίασμα, καλλιεργείται το σπαράγγι του Ν. Καβάλας.
-Πιο ανατολικά, ανάμεσα στα μοναδικά ευρωπαϊκά οικοσυστήματα του Δέλτα του Έβρου και του δάσους της Δαδιάς βρίσκεται ο Δήμος Τυχερού, που χαρακτηρίζεται για την αναπτυξιακή πολιτική του και την προοδευτικότητά του. Εκεί δίπλα στο οικοτουριστικό κέντρο Τυχερού και γύρω από τη λίμνη του, εκτείνονται οι καλλιέργειες σπαραγγιού του Ν. Έβρου.
-Στη δυτική Ελλάδα και στο κέντρο του μεγαλύτερου σε έκταση ελληνικού Νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπου ρέει ο πλουσιότερος σε νερά ελληνικός ποταμός Αχελώος, βρίσκεται η πεδιάδα του Αγρινίου, περιτριγυρισμένη από λίμνες, μικρότερα ποτάμια και ψηλά βουνά. Οι ήπιοι χειμώνες των πεδινών της περιοχής ευνοούν την καλλιέργεια ενός νοστιμότατου σπαραγγιού, που εξάγεται με επιτυχία στις διεθνείς αγορές.

Το ελληνικό σπαράγγι καλλιεργείται σε χωράφια, σε υπερυψωμένους επιμήκεις όγκους χώματος, τα «σαμάρια», που διαμορφώνονται με τη βοήθεια γεωργικών μηχανημάτων. Οι βλαστοί του λαχανικού αναπτύσσονται μέσα στο χώμα, εξ ου και το λευκό χρώμα των πρώτης ποιότητας σπαραγγιών, ενώ το πράσινο παράγεται στο φως του ήλιου, χάρη στον οποίο παίρνει και το όμορφο χρώμα του με τη διεργασία της φωτοσύνθεσης.

πηγη:www.paseges.gr