Πρόστιμο 322 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στη χώρα μας για λάθη στη διαχείριση των βοσκοτόπων

28/5/2015

Πρόστιμο 322 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στη χώρα μας για λάθη στη διαχείριση των βοσκοτόπων Οριστικοποιήθηκαν, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα Πέμπτη (28/5), σε συνέντευξη Τύπου ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόστιμα ύψους 322 εκατ. ευρώ στη χώρα μας για λάθη στη διαχείριση των βοσκοτόπων τα έτη 2009, 2010 και 2011.
Ο κ. Αποστόλου δήλωσε επίσης ότι ότι πρόκειται να ακολουθήσει και ένα ακόμα “πακέτο” προστίμων για την τριετία 2012, 2013, 2014, αντίστοιχου ύψους. Υπάρχει μάλιστα κίνδυνος - σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου - για το δεύτερο αυτό “πακέτο” προστίμων να κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι τα ποσά που θα ζητηθούν να επιστραφούν. Αναφερόμενος στην ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια σημείωσε ότι με την εφαρμογή της δεν θίγονται τα δικαιώματα που προϋπήρχαν.
«Το Υπουργείο προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις επιλέξιμες εκτάσεις που απέρριψαν οι έλεγχοι από την Ε.Ε», ανέφερε ο Αν. Υπουργός και εκανε γνωστό ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα προσωρινά σχέδια βόσκησης, ώστε να δοθούν τα δικαιώματα μέχρι το τέλος του έτους». «Γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν οι επιλέξιμες εκτάσεις και έχουν εγκριθεί 7 οριζόντια σχέδια που θα τρέξουν τις επόμενες ημέρες, ώστε να καταγραφούν σε όλη την Ελλάδα οι επιλέξιμοι βοσκότοποι», πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με το που θα βρεθούν τα κονδύλια για την σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης (60.000 ευρώ το κόστος για κάθε σχέδιο), ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι θα δοθούν από το ΠΑΑ και τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, ενώ θα υπάρξουν και άλλα τοπικά μικρότερα σχέδια που θα αφορούν αποκλειστικά τις περιοχές που έχουν λίγες επιλέξιμες εκτάσεις, όπως ο Έβρος, οι Σέρρες και η Αιτωλοακαρνανία. «Μέσα σε τρία έτη από 14,8 εκατ. στρέμματα που είναι σήμερα οι επιλέξιμοι βοσκότοποι θα φθάσουν τα 30 εκατ.», εκτίμησε ο κ. Αποστόλου.
Όσον αφορά τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι θα σταματήσουν οι «πλασματικές» μετακινήσεις. «Θα προσπαθήσουμε οι μετακινήσεις να μην γίνονται εκτός των χωρικών ενοτήτων που ανήκουν οι κτηνοτρόφοι», τόνισε.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός με τη νέα ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄942, 26.05.2015):
  • αμβλύνονται οι διαφοροποιήσεις στην έκταση των προς κατανομή βοσκήσιμων γαιών μεταξύ των κτηνοτρόφων, χωρίς να παραβλέπονται οι ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες της κάθε περιοχής
  • τηρούνται οι διατάξεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών σχετικά με την επιλεξιμότητα των βοσκήσιμων γαιών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταλογισμών εις βάρος της χώρας μας.
  • αποφεύγονται μη ρεαλιστικές λύσεις όπως είναι μετακινήσεις κτηνοτρόφων και ποιμνίων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από την έδρα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
  • δημιουργείται απόθεμα επιλέξιμων βοσκοτόπων στις περιοχές που υπάρχει πλεόνασμα εκτάσεων προς χρήση τόσο από νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους όσο και μετακινούμενους
  • όσοι από τους κτηνοτρόφους των περιοχών που διαθέτουν λιγότερες από τις απαιτούμενες επιλέξιμες εκτάσεις, επιθυμούν να κάνουν χρήση βοσκοτόπου μεγαλύτερου από αυτόν που τους αναλογεί, μπορούν οικειοθελώς να αιτηθούν χορήγηση επιπλέον βοσκοτόπου στις περιοχές όπου υπάρχει απόθεμα, εφόσον αποδεικνύουν τη μετακίνησή τους
  • δημιουργούνται συνθήκες συμβατότητας με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης που θα εκπονηθούν
  • οι Δήμοι και οι κτηνοτρόφοι έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των μη επιλέξιμων προς ενίσχυση βοσκήσιμων γαιών της περιοχής τους
  • τέλος είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό από όλους ότι ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν λιγότερες εκτάσεις βοσκοτόπων τα κονδύλια της περιφέρειας των βοσκοτόπων είναι απολύτως εξασφαλισμένα, αφού θα ανέβει η αξία κάθε δικαιώματος. Δηλαδή, εάν χρησιμοποιούσαμε 2 εκατομμύρια εκτάρια η αξία του κάθε εκταρίου θα ήταν 222,5 ευρώ, ενώ αν χρησιμοποιούσαμε 1,5 εκατομμύριο εκτάρια η αξία κάθε εκταρίου θα είναι 297 ευρώ. 
Αναφερόμενος στις θέσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), σχετικά με την σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι είναι αδιανόητο οι κτηνοτρόφοι να συντάξουν μόνοι τους διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Υπάρχουν πολλά προβλήματα κυριότητας αυτών των εκτάσεων. «Στην Ιταλία έχουν λυθεί αυτά τα θέματα εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν καταγεγραμμένες οι επιλέξιμες εκτάσεις και ο αριθμός των ζώων. Εδώ αν και ξοδεύτηκαν εκατ. ευρώ στο παρελθόν για αντίστοιχα προγράμματα δεν υπάρχει κανένα έργο», τόνισε. Πάντως αρνήθηκε να απαντήσει αν όλοι αυτοί που πληρώθηκαν από κοινοτικά ή εθνικά κονδύλια αλλά δεν έκαναν τα συγκεκριμένα έργα θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Όσον αφορά τα κτηνοτροφικά πάρκα θα «παγώσουν», αφού προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, είναι να καταγραφούν πρώτα από όλα τα επιλέξιμα βοσκοτόπια. Μετά την σύνταξη των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης θα ακολουθήσουν τα οριστικά σχέδια, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα επόμενα τρία χρόνια.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

πηγη:www.agrotypos.gr