Οι προϋποθέσεις για την συνδεδεμένη ενίσχυση στα όσπρια

20.05.2015 

Οι προϋποθέσεις για την συνδεδεμένη ενίσχυση στα όσπρια
Καθορίσθηκαν οι λεπτομέρειες χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα όσπρια που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση με σχετική υπουργική απόφαση, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα την Τρίτη 19 Μαΐου.
Αναλυτικότερα, πρόκειται για την με αριθμό 1703/43630 απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 855/Β/15.5.2015, με την οποία καθορίζονται οι αναγκαίες διατάξεις εφαρμογής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα όσπρια που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση σε εκτέλεση του άρθρου 52 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ως εξής:
 
Προϋπολογισμός και πόροι χρηματοδότησης
 
1. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2015 ανέρχεται στα 5.000.000 € για το έτος 2016 στα 4.941.136 €, για το έτος 2017 στα 4.882.207 €, για το έτος 2018 στα 4.828.375 €, για το έτος 2019 στα 4.774.548 € και για το έτος 2020 στα 4.774.548 €.
 
2. Η έκταση που καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 ανέρχεται σε 16.500 εκτάρια.
 
Η χρηματοδότηση της ενίσχυσης προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
 
Όροι επιλεξιμότητας
 
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι οι γεωργοί, που καλλιεργούν όσπρια που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως αυτά ορίζονται στο παράρτημα της παρούσας, σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό την προϋπόθεση να χρησιμοποιούν ποικιλίες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών ή/και στον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών των Γεωργικών Φυτών.
 
Καθορισμός και καταβολή ενίσχυσης
 
1. Η στήριξη καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση.
 
2. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν. (Ε.Ε) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί στη Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση ανά έτος.
 
3. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ορίζεται αρμόδια αρχή για τις ετήσιες κοινοποιήσεις στην επιτροπή σχετικά με την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη, άρθρο 67 Καν 639/2014.
 
Υποχρεώσεις γεωργών
 
Οι γεωργοί προκειμένου να τύχουν της ενίσχυσης του άρθρου 1 της παρούσης υποχρεούνται:
1. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 93 και 94 του κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1306/2013.
 
2. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Ενωσιακές Αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.
 
3. Να υποβάλλουν αίτημα λήψης ενίσχυσης. Το αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν
τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η εν λόγω δήλωση του γεωργού συνεπάγεται ότι ο γεωργός αποδέχεται τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.
 
Έλεγχοι
 
1. Αρμόδια αρχή για το συντονισμό και τη διενέργεια των ελέγχων ορίζεται ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
 
2. Οι έλεγχοι για τη συνδεδεμένη στήριξη καλύπτουν τους σχετικούς όρους που προβλέπονται στον τίτλο III του Καν. (ΕΕ) 809/2014, τόσο όσον αφορά τους διοικητικούς ελέγχους (μηχανογραφικούς και διασταυρωτικούς) όσο και τους επιτόπιους. Οι λεπτομέρειες διεξαγωγής των ελέγχων προσδιορίζονται στις κατ’ έτος εκδιδόμενες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οδηγίες ελέγχων και εγκυκλίους.
 
3. Οι διοικητικοί και οι επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιούνται με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η εξακρίβωση της τήρησης των όρων για τη χορήγηση των ενισχύσεων, καθώς και των απαιτήσεων και προτύπων που σχετίζονται με την πολλαπλή συμμόρφωση.
 
4. Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης, τα αποτελέσματα των ελέγχων κοινοποιούνται στη Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 
Ενστάσεις
 
1. Αρμόδια Αρχή για την υποβολή ενστάσεων ορίζεται η αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
 
2. Οι ενστάσεις που αφορούν αποτελέσματα επιτόπιου ελέγχου, υποβάλλονται εντός διαστήματος δέκα (10) εργάσιμων ημερών, από την παραλαβή του πρακτικού ελέγχου μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου.
 
3. Οι ενστάσεις που αφορούν αποτελέσματα λοιπών ελέγχων (διοικητικοί, τηλεπισκόπησης, μηχανογραφικοί και διασταυρωτικοί) υποβάλλονται εντός διαστήματος δέκα (10) εργάσιμων ημερών μετά την έκδοση εντολής πληρωμής.
 
Κυρώσεις – Ανάκτηση Αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών
 
1. Γεωργός που παρουσίασε ψευδή στοιχεία απορρίπτεται από το καθεστώς χορήγησης της ενίσχυσης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ημερολογιακού έτους.
 
2. Εφόσον διαπιστωθούν παρατυπίες για τις εκτάσεις οι οποίες δηλώθηκαν για τις ενισχύσεις της παρούσας και οφείλονται στο γεωργό, εφαρμόζονται οι μειώσεις που προβλέπονται στον άρθρο 77 του Καν (ΕΕ) 1306/2013 και στο άρθρο 19 του Καν (ΕΕ) 640/2014.
 
3. Εφόσον ο γεωργός δε συμμορφωθεί με τα προβλεπόμενα για την πολλαπλή συμμόρφωση επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις εφόσον αυτές προβλέπονται από την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία.
 
4. Σε περίπτωση ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τους δικαιούχους εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 63 του Καν. (ΕΕ) 1306/2013 της παρ. 3 του άρθρου 19 του Καν. (ΕΕ) 640/2014 καθώς και του άρθρου 7 του Καν (ΕΕ) 809/2014. Όπου δεν δύναται να εφαρμοστεί η παρ. 3 του άρθρου 19 του Καν. (ΕΕ) 640/2014 και του άρθρου 7 του Καν (ΕΕ) 809/2014 η διαδικασία ανάκτησης τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 2520/1997, όπως ισχύει.
 
Έναρξη ισχύος
 
Η παρούσα απόφαση ισχύει από το έτος ενίσχυσης 2015.
 
Σύμφωνα με το σχετικό παράρτημα της απόφαση στον πίνακα των επιλέξιμων ειδών περιλαμβάνονται τα εξής:
 
Φακή (Lens culinaris Medik)
Ρεβίθι (Cicer arietinum L.)
Φασόλι κοινό (νάνο ή αναρριχώμενο) (Phaseolus vulgaris)
Φασόλια γίγαντες ή Ελέφαντες (Phaseolus coccineous)
Δόλιχοι ή Φασόλια μαυρομάτικα (Vigna unguiculata L. Walp)
Κουκί βρώσιμο (Vicia faba Major L)
Λαθούρι βρώσιμο (Lathyrus sativus L)
Λαθούρι άφκος (Lathyrus ochrus L)
Λαθούρι κλυμένο (Lathyrus clymenum L)

πηγη:www.paseges.gr