Κεράσια, ακτινίδια, μήλα, ροδάκινα τσάκισε το χαλάζι σε Καστοριά, Κοζάνη

20/05/2015

Ανεπανόρθωτες ζημιές στη φάση της ανθοφορίας δείχνουν να έχουν υποστεί πολλά στρέμματα με καλλιέργειες στη Δυτική Μακεδονία.

Νέες μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες με μήλα, ροδάκινα και κεράσια προκάλεσε η χαλαζόπτωση του τελευταίου 24ώρου σε πολλές περιοχές της Καστοριάς και της Κοζάνης. Χωρίς ακόμα να μπορεί να προσδιοριστεί το μέγεθος της καταστροφής, οι γεωπόνοι τονίζουν στους παραγωγούς ότι η ζημιά αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ και μέσα στις επόμενες 15 ημέρες
θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για αποζημίωση, ώστε να προχωρήσουν οι επιτόπιοι έλεγχοι των γεωπόνων και κατόπιν οι αποζημιώσεις.
Ανεπανόρθωτες ζημιές στη φάση της ανθοφορίας δείχνουν να έχουν υποστεί πολλά στρέμματα με καλλιέργειες στη Δυτική Μακεδονία.
Για πρωτοφανή θεομηνία κάνουν λόγο οι καλλιεργητές, με τις καταστροφές να εντοπίζονται σε μηλιές στην Καστοριά και σε ροδακινιές, μηλιές και κερασιές στην Κοζάνη. Σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών τους βλέπουν οι μηλοπαραγωγοί στο τόξο Κεφαλάρι-Τοιχιό-Μαυροχώρι Καστοριάς, αλλά και οι παραγωγοί φασολιών στον άξονα Άργος-Μανιάκι-Χιλιόδεντρο-Ποριά, που δέχτηκαν χωρίς έλεος την επιδρομή του χαλαζιού σε μέγεθος καρυδιού.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προϊστάμενου του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Κοζάνης Γεώργιου Βρόντζου, ο οποίος σημειώνει ότι «την Τρίτη 19 Μαΐου είχαμε χαλαζόπτωση στην περιοχή της Καστοριάς και της Κοζάνης και σήμερα είχαμε ακόμη μια χαλαζόπτωση στις περιοχές Πλατανόρεμα, Βελβεντό και Σέρβια».
Μάλιστα, με επιστολή του προς τον ΕΛΓΑ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορεινών Μήλων (ΟΡ.ΜΗ.) Βιτσίου Καστοριάς ζητά την άμεση κινητοποίηση του οργανισμού, τονίζοντας τα εξής: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την Τρίτη (19/5/2015) στο νομό Καστοριάς έπεσε χαλάζι, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στην μηλοκαλλιέργεια και όχι μόνο. Ως Αγροτικός Συνεταιρισμός παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες».
Την ίδια ώρα, βροχή και χαλάζι προκάλεσε ολική καταστροφή σε καλλιέργειες ακτινιδίου του Λιτόχωρου Πιερίας και ιδιαίτερα στην περιοχή Πλάκα Λιτόχωρου του Δήμου Διού Ολύμπου τα ξημερώματα της Τετάρτης 20 Μαΐου.
Οι καλλιέργειες ακτινιδίου φαίνεται να υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αγρότες της περιοχής να είναι απελπισμένοι αφού η χρονική στιγμή που συνέβη το κακό συμπίπτει με την ανθοφορία των δέντρων. Μάλιστα, οι ίδιοι κάνουν λόγο για ολική καταστροφή και ζητούν άμεση καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ζημιές και στον Τύρναβο
Ένα ξαφνικό χαλάζι και μπουρίνι της Τετάρτης 20 Μαΐου έπληξε τις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, του Αμπελώνα. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, το χαλάζι είχε μέγεθος μεγάλου φασολιού και εκτός από αγροτικές περιοχές έπληξε και την ίδια την πόλη του Τυρνάβου.
Ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης συνοδευμένος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αλέκο Χατζηκρανιώτη επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και είδαν από κοντά το μέγεθος της ζημιάς, η οποία θα αποτυπωθεί πιο έντονα σήμερα και αύριο.
Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Τυρνάβου Αλέκος Χατζηκρανιώτης δημοσίευσε ανακοίνωση με την οποία «ο δήμος Τυρνάβου κάνει γνωστό στους αγρότες της περιοχής του Δήμου ότι μετά την χαλαζόπτωση που έγινε χθες 20 Μαΐου  περίπου στις 7:30 πμ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας Μιχάλη Λιόντο, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά για τυχόν ζημίες σε διάφορες καλλιέργειες».

πηγη:www.agronews.gr