Ούτε µπουλόνι δεν θα εισάγεται µέχρι το 2017

 21/07/2015 

Κοντονής Γιώργος
Στην αποκατάσταση της κίνησης των ταµειακών ροών ώστε να ξεκολλήσουν οι πληρωµές των επενδυτικών προγραµµάτων, τουλάχιστον γι’ αυτήν την περίοδο, στοχεύει η δήλωση καλής θέλησης από την Κοµισιόν, για την εξ ολοκλήρου αποπληρωµή των δικαιούχων από ευρωπαϊκά κονδύλια, µετά την επίτευξη της συµφωνίας.

-Αµανάτι στις αποθήκες τα τρακτέρ που έφεραν τα «απόνερα» των περσινών αποδόσεων -Ελπίδα για ξεπάγωµα πληρωµών η κάλυψη της εθνικής συµµετοχής από την Ευρώπη
Με τον τρόπο αυτό παρακάµπτεται η ανάγκη για εθνική συµµετοχή στις ενισχύσεις µέχρι τέλος του 2015 για «Μπαλτατζή» και ΕΣΠΑ, σε µία προσπάθεια οι πληρωµές να µην επηρεαστούν από τα άδεια κρατικά ταµεία και να κλείσουν οι υποχρεώσεις (Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση) όσο το δυνατόν πιο γρήγορα µέχρι τέλους του έτους.

Επιπλέον η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί το επίπεδο της αρχικής προχρηµατοδότησης για τα προγράµµατα της περιόδου 2014-2020 κατά 7%. Αυτό µεταφράζεται σε πρόσθετη προχρηµατοδότηση κατά 1 δισ. ευρώ που µπορεί να αξιοποιηθεί για την έναρξη προγραµµάτων που συγχρηµατοδοτούνται συµπεριλαµβανοµένου του νέου ΠΑΑ.

Στέγνωσε η αγορά µηχανηµάτων
Ωστόσο η ζηµιά από την κατάσταση της χώρας τους τελευταίους µήνες έχει ήδη γίνει για τους µηχανηµατάδες οι οποίοι βγήκαν φέτος µπροστά µε πολλαπλάσιες παραγγελίες λόγω και των περσινών αρκετά καλών αποδόσεων, ενώ δεν έλειψαν τα «βερεσέδια» για όσους ήταν να πάρουν κάποια χρήµατα από τα Σχέδια. Όπως αναφέρουν οι εισαγωγείς η τραπεζική αργία πήγε ακόµα πιο πίσω τις πληρωµές, έβαλε στοπ σε οποιαδήποτε απόπειρα για αιτήµατα πληρωµής και η τάση για επενδύσεις το δεύτερο εξάµηνο δεν σηκώνει κεφάλι µε ανύπαρκτη τη ρευστότητα.

«Νέκρα»έως το 2017
Ως αποτέλεσµα πολλές επιχειρήσεις υπολειτουργούν και θα µείνουν µε τα µηχανήµατα στη βιτρίνα για φέτος, και πέραν αυτού, για 1-1,5 χρόνο δεν θα κουνιέται φύλλο, καθώς η απουσία χρηµατοδοτικών εργαλείων από τα αργοπορηµένα νέα Προγράµµατα και η δύσκολη δανειοδότηση θα φέρει την παύση κάθε επενδυτικής διαδικασίας. Έτσι µε τις επιχειρήσεις να µην µπορούν να εισάγουν ούτε µπουλόνι και τους αγρότες να µην έχουν µέσα για να προχωρήσουν σε αγορές, δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος ώστε να πάρει σύντοµα µπρος η ανάπτυξη του αγροτικού τοµέα.
Μία ελπίδα για να µην τιναχτεί όλο το σύστηµα στον αέρα αποτελεί το «πακέτο Γιούνκερ» µέσα στο οποίο εντάσσεται και η αγροτική ανάπτυξη. Όµως η πολύµηνη παράταση της αβεβαιότητας στην οικονοµία θα έχει ως αποτέλεσµα να χαθεί πολύτιµος χρόνος ως προς την εκµετάλλευσή τους, µε τα Σχέδια να αναµένονται να τρέχουν από το 2017 και µετά.
 
πηγη:www.agronews.gr