Προσπερνάει τα 30 λεπτά αλλά παραπατάει το σκληρό

23/07/2015

Γιαννακοπούλου Φανή
Νωρίτερα από τον Αύγουστο έπιασε τα 30 ευρώ το κιλό η τιµή παραγωγού για το σκληρό σιτάρι και παρά τις αντίξοες γενικά οικονοµικές συνθήκες αξιόπιστοι αναλυτές βλέπουν και άλλα περιθώρια ανόδου. Αν και δεν γίνονται πράξεις αυτή τη στιγµή στην Ελλάδα λόγω των τραπεζικών περιορισµών, γνωστών και ως capital controls, ακούγεται έντονα τόσο από παράγοντες της αγοράς όσο και από εµπόρους ότι το σκληρό σιτάρι πληρώνεται ακόµα και µε 31 λεπτά το κιλό.
Ενισχυτικό για τις τιµές στην παρούσα φάση είναι η αυξηµένη εγχώρια ζήτηση για αλεύρι και ζυµαρικά επισηµαίνουν στην Agrenda παραγωγοί από τη Λάρισα.
«Αν και είναι µια δύσκολη οικονοµικά περίοδος αυτή που διανύουµε, καθώς δεν γίνονται κινήσεις στην αγορά εκτιµώ ότι από τις 15 Αυγούστου και µετά θα υπάρξει επανεκκίνηση της ζήτησης από το εξωτερικό και το εσωτερικό και θα έχουµε καλύτερη εικόνα για το σκληρό σιτάρι», δηλώνει στην Agrenda ο κ. Παπαδόπουλος γεωπόνος του Α.Σ. Νίκαιας στη Λάρισα.  Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος εφιστά την προσοχή στους παραγωγούς, οι οποίοι δεν πρέπει να παρασύρονται και να λαµβάνουν επιταγές καθώς δεν µπορούν να τις εξαργυρώσουν όσο είναι κλειστές οι τράπεζες.

Με άριστη ποιότητα στα Φάρσαλα
«Υπάρχει ζήτηση για το σκληρό σιτάρι, ειδικά στην εγχώρια αγορά. Αυτή τη στιγµή η τιµή παραγωγού είναι στα 30 λεπτά το κιλό», σηµειώνει ο παραγωγός Γιώργος Αποστολίδης από την περιοχή των Φαρσάλων και προσθέτει ότι «στην περιοχή µας είχαµε πολύ καλή ποιότητα προϊόντος, ενώ στο ∆οµοκό οι πολλές βροχές προκάλεσαν ποιοτικά προβλήµατα».

Στα ύψη η ζήτηση στη Βόρεια Ελλάδα
Πολύ µεγάλη είναι η ζήτηση για σκληρό σιτάρι στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικά για την περιοχή της Φλώρινας οι παραγωγοί κάνουν λόγο για αύξηση κατά 20%-30% της φετινής ζήτησης σε σχέση µε την προηγούµενη σεζόν. «Η τιµή παραγωγού στο Αµύνταιο της Φλώρινας κυµαίνεται από 28-30 λεπτά το κιλό, την ώρα που πέρσι ήταν γύρω στα 22-23 λεπτά το κιλό», σηµειώνει ο παραγωγός Γιώργος Ευθυµιάδης. «Βέβαια, φέτος µε τις βροχές, την κρύα άνοιξη (θερµοκρασίες 2-3οC τα πρωινά) και την ξηρασία το διάστηµα Απριλίου-Μαΐου είχαµε µειωµένη παραγωγή. Την ίδια ώρα, η ποιότητα είναι σχετικά καλή», συµπληρώνει ο ίδιος.
Όσον αφορά «το µαλακό σιτάρι και το κριθάρι οι τιµές διατηρήθηκαν στα περσινά επίπεδα και πληρώνονται στα 15 λεπτά το κιλό», καταλήγει ο παραγωγός από το Αµύνταιο.  
 
πηγη:www.agronews.gr