Διευκρινίσεις Τσακαλώτου για τη φορολογία των αγροτών χθες πριν τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή

23/7/2015

Διευκρινίσεις Τσακαλώτου για τη φορολογία των αγροτών χθες πριν τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή Διευκρινίσεις τόσο για τις πρόωρες συντάξεις, όσο και για τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, έδωσε στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων επιτροπών της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου υποστήριξε ότι οι θεσμοί οι ίδιοι υπέδειξαν στην κυβέρνηση να μην φέρει σε αυτό το χρονικο σημείο στη Βουλή αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών. Άφησε να εννοηθεί μάλιστα ότι υπάρχουν κάποια περιθώρια αλλαγών στα τελικά μέτρα οι οποίες όμως σε κάθε περίπτωση θα προκύψουν μετά από επεξεργασία και σε συνεννόηση με τα κλιμάκια των δανειστών.
Ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ακόμα ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016 η κυβέρνηση θα έχει φέρει συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Εν τω μεταξύ οριακά ενισχυμένη βγήκε η κυβέρνηση από την ψηφοφορία στη Βουλή επί του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων.
Βουλευτές που την περασμένη εβδομάδα είχαν επιλέξει το «όχι» ή το «παρών», διαφοροποίησαν τη στάση τους ψηφίζοντας είτε άρθρα, είτε επί της αρχής το νομοσχέδιο, είτε επιλέγοντας το «παρών». Έκπληξη αποτέλεσε η θετική, αυτή τη φορά, ψήφος του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που την περασμένη εβδομάδα είχε συνταχθεί με το «όχι».
Ψήφισαν «όχι»: Αγλαΐα Κυρίτση (Επικρατείας), Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α΄Αθηνών), Νάντια Βαλαβάνη (Β΄Αθηνών), Δημήτρης Στρατούλης (Β΄Αθηνών), Κώστας Ησυχος (Β΄Αθηνών), Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδος), Κων/νος Ζαχαρίας (Αρκαδίας) -Ψήφισε «όχι» και «παρών» στο άρθρο 2, Ελένη Σωτηρίου (Αττικής), Βασίλειος Χατζηλάμπρου (Αχαΐας), Ιωάννης Σταθάς (Βοιωτίας), Αθανάσιος Σκούμας (Βοιωτίας), Θωμάς Κώτσιας (Ευρυτανίας), Κώστας Λαπαβίτσας (Ημαθίας), Μιχαήλ Κριτσωτάκης (Ηρακλείου), Δέσποινα Χαραλαμπίδου (Α΄Θεσσαλονίκης), Ιωάννα Γαϊτάνη (Α΄Θεσσαλονίκης), Ευαγγελία Αμμανατίδου (Β΄Θεσσαλονίκης), Ηλίας Ιωαννίδης (Καβάλας), Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (Καστοριάς), Στέφανος Σαμοΐλης (Κέρκυρας), Ραχήλ Μακρή (Κοζάνης), Ευγενία Ουζουνίδου (Κοζάνης), Ιωάννης Ζερδελής (Λέσβου), Κωνσταντίνος Δελημήτρος (Μαγνησίας), Θανάσης Πετράκος (Μεσσηνίας), Ελένη Ψαρέα (Μεσσηνίας), Στάθης Λεουτσάκος (Α΄Πειραιώς), Παναγιώτης Λαφαζάνης (Β΄Πειραιώς), Ζήσης Ζάννας (Πιερίας), Βασίλειος Κυριακάκης (Φθιώτιδος), Αλεξάνδρα Τσανάκα (Καβάλας) «παρών» στο 2ο άρθρο.
«Παρών» ψήφισαν: Ηρώ Διώτη (Λαρίσης), Βασιλική Λέβα (Φθιώτιδας), Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης (Λασιθίου), Κασιμάτη Νίνα, Τζήκα -Κωστοπούλου Δανάη (Μαγνησίας).
Οι διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη ψηφοφορία: ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης μετακινήθηκε από το «όχι» στο «ναι» αλλά και οι βουλευτές Β.Κατριβάνου, Χ.Καραγιαννίδης, Δ. Μπαξεβανάκης και Ν.Μιχαλάκης «μετατοπίστηκαν» από το «παρών» της προηγούμενης Τετάρτης στο «ναι».
Αναλόγως και ο Μ. Δερμιτζάκης προτίμησε το «παρών» από το «όχι» της περασμένης εβδομάδας.
Στις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται η Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου, η οποία αυτή τη φορά δήλωσε «παρών» - από το «ναι» στην προηγούμενη ψηφοφορία.
Ομοίως έπραξε και η Νίνα Κασιμάτη, ενώ η Αλεξάνδρα Τσανάκα από απούσα, επέλεξε τον δρόμο της καταψήφισης.

πηγη:www.agrotypos.gr