Η έλλειψη ρευστότητας πνίγει και τους κτηνοτρόφους που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ζωοτροφές και φάρμακα

1/7/2015

Η έλλειψη ρευστότητας πνίγει και τους κτηνοτρόφους που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ζωοτροφές και φάρμακα Σοβαρά προβλήματα ρευστότητας δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι εισαγωγείς ζωικών προϊόντων αλλά και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι από το κλείσιμο των τραπεζών. Δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ζωοτροφές για να ταΐσουν τα ζώα τους ούτε κτηνιατρικά φάρμακα.
Επίσης πρόβλημα θα δημιουργηθεί και με την παραγωγή ζωοτροφών, αφού οι υπόλοιπες πρώτες ύλες για την παραγωγή τους είναι εισαγόμενες. Όμως αν παραμείνουν για πολλές ημέρες κλειστές οι τράπεζες, τότε φοβούνται ότι η μείωση της κατανάλωσης θα είναι τόσο μεγάλη, που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα ακόμη και στην απορρόφηση της παραγωγής τους.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ελευθέριος Γίτσας, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) και μέλος του ΣΕΚ, οι συναλλαγές στην Περιφέρεια έχουν κυριολεκτικά «παγώσει». Οι έμποροι και οι μεταποιητές δεν αγοράζουν προϊόντα, αφού δεν διαθέτουν χρήματα. Οι παραγωγοί δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Κάθε 15 ημέρες περίπου οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αγοράσουν ζωοτροφές. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές, τότε σύντομα δεν θα έχουν χρήματα για να μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές και να ταΐσουν τα ζώα τους.

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κεφαλάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, επισημαίνει ότι «κανένας προμηθευτής κτηνιατρικών φαρμάκων και ζωοτροφών δεν παραδίνει το προϊόν τους αν δεν πάρει χρήματα μετρητοίς. Επειδή οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν λογαριασμούς i-bank ή winbank δεν μπορούν να αγοράσουν τίποτα, με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα εφοδιασμού. Αν δεν ανοίξει το τραπεζικό σύστημα σύντομα υπάρχει πρόβλημα με την εγχώρια παραγωγή γάλακτος. Όσον αφορά τις πωλήσεις γάλακτος ακόμη δεν έχει φανεί κάποιο πρόβλημα, αφού τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης. Οι επιχειρήσεις έχουν κάποια αποθέματα. Όμως αν παραμείνουν οι τράπεζες για περισσότερες ημέρες κλειστές, τότε μπορεί να μειωθεί σε τέτοιο βαθμό η κατανάλωση που αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα».

«Εκτός των δημητριακών όλες οι άλλες πρώτες ύλες για την παραγωγή ζωοτροφών είναι εισαγόμενες και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Μπούρας, πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος. Και προσθέτει: «το ίδιο ισχύει και με τα κτηνιατρικά φάρμακα. Οι προμηθευτές με το δίκιο τους ζητάνε να πληρωθούν άμεσα. Όσον αφορά τα προβλήματα στις εισαγωγές και την αύξηση της ζήτησης, μπορεί να οδηγήσει σε μια αύξηση των τιμών παραγωγού αλλά θα είναι πολύ μικρής διάρκειας, αφού στη συνέχεια δεν θα υπάρχει παραγωγή».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

πηγη: www.agrotypos.gr