Πιέζει η… Δρακουλέσκου σε άμεση νομοθέτηση μέτρων για τους αγρότες

27/07/2015

Τη νέα απεσταλμένη του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου αποκαλούν Δρακουλέσκου λόγω της άκαμπτης διαπραγματευτικής της στάσης.Πανάγος Γιάννης  
Στις εκκρεμότητες που έχουν απομείνει για την επιτάχυνση της συμφωνίας με τους δανειστές και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης (3ο Μνημόνιο) περιλαμβάνεται το «αγροτικό πακέτο», παρά την προσωρινή αναχαίτιση του ζητήματος στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Τη νέα απεσταλμένη του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου αποκαλούν Δρακουλέσκου λόγω της άκαμπτης διαπραγματευτικής της στάσης.

Οι πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των θεσμών και ειδικά τη νέα απεσταλμένη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου (Δρακουλέσκου την αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης, λόγω της άκαμπτης διαπραγματευτικής της στάσης στην περίπτωση της Κύπρου απ’ όπου προέρχεται) να θέτει εξ αρχής θέμα άμεσης προώθησης στη Βουλή και 3ου πακέτου προαπαιτούμενων, στο οποίο θα περιληφθούν θέματα που αφορούν τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και το αγροτικό.
Το γεγονός ότι η Ρουμάνα εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ έρχεται με άγριες διαθέσεις κυρίως για τα θέματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, θέτοντας εξ αρχής θέμα μεγαλύτερης ευελιξίας στις προσλήψεις και στις απολύσεις και διατήρηση των μισθών στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, ενδέχεται να φέρει σε δεύτερη μοίρα τη συζήτηση για τη φορολογία των αγροτών, όπως και την υπόθεση του ΟΓΑ, πράγμα που δεν θα είναι προς όφελος των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου.
Σημειωτέον ότι από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, που η υπόθεση των αγροτών έμεινε πίσω από τα άλλα προαπαιτούμενα, καλλιεργείται η εντύπωση ότι η ψήφιση των σχετικών διατάξεων θα μετατεθεί για το φθινόπωρο και θα είναι πολύ πιο light (ελαφριές) απ’ ότι αρχικά είχε δρομολογηθεί.
Σημειώνεται ότι από το περασμένο Σάββατο η Agrenda κατέγραψε ενδελεχώς τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο και όχι μόνο στους κόλπους της κυβέρνησης, προκειμένου να αμβλυνθούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις και να υπάρξουν «αντίβαρα» στα υπό συζήτηση φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα των αγροτών.
Στο δημοσίευμά της με τίτλο «Το αίσθημα αυτοσυντήρησης των βουλευτών της επαρχίας φρέναρε το αγροτικό πακέτο» η Agrenda έγραφε τα εξής:
Εκτός φορολογίας εισοδήµατος των αγροτών αναµένεται να τεθούν τα «µεροκάµατα» που κάνουν οι αρχηγοί των εκµεταλλεύσεων και τα µέλη των οικογενειών τους, σύµφωνα µε τις τελευταίες σκέψεις στα κοµµατικά επιτελεία που στηρίζουν την κυβένηση.
Την ίδια στιγµή, οι πληροφορίες θέλουν τους ιθύνοντες να βρίσκουν λύση και στο θέµα των εισφορών του ΟΓΑ. Επ’ αυτού η πρόταση είναι να αυξάνεται το ύψος των εισφορών ανάλογα µε το µέγεθος της εκµετάλλευσης και τις ανθρωποώρες που απαιτούνται για την υποστήριξή της. Αυτό σηµαίνει ότι στις εισφορές θα συνυπολογίζονται τόσο η απασχόληση των ιδιοκτητών των εκµεταλλεύσεων, όσο και τα µεροκάµατα των αγρεργατων. Η εξειδίκευση των µέτρων αναµένεται αρχές Σεπτεµβρίου.
Όπως φάνηκε στη διάρκεια της εβδοµάδας, περισσότερο µε το ένστικτο αυτοσυντήρησης των βουλευτών και κυρίως όσων εκλέγονται στην επαρχία και λιγότερο µε την ανάγκη προστασίας των επαγγελµατιών του αγροτικού χώρου, έχει να κάνει η αναβολή κατάθεσης την περασµένη Τετάρτη στη Βουλή του επίµαχου πακέτου µέτρων για τη φορολογία και το ασφαλιστικό των αγροτών.
Η ζωηρή αντίδραση µέρους της κοινοβουλευτικής οµάδας της Νέας ∆ηµοκρατίας αρχικά και οι φωνές ανησυχίας απ’ όλο το πολιτικό φάσµα στη συνέχεια, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να το αποσύρει προσωρινά από το τραπέζι των συζητήσεων.  Ο τρόπος ήταν για µια ακόµη άκοµψος, καθώς το πρωί της ∆ευτέρας ο καθ’ ύλην αρµόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου υποστήριζε πως ενδέχεται οι αποφάσεις να µετατεθούν για τις αρχές Αυγούστου και το µεσηµέρι η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Γεροβασίλη ανακοίνωνε ότι το «πακέτο» δεν είναι στα προαπαιτούµενα της συµφωνίας µε τους δανειστές και µπορεί να περάσει από τη Βουλή µέχρι το φθινόπωρο.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιµήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλησε αρχικά να… ποτίσει το φαρµάκι άρον – άρον και µε τις πλάτες των φιλοευρωπαϊκών κοµµάτων της αντιπολίτευσης και µόνο όταν είδε ότι τα πράγµατα ζορίζουν, επέλεξε να… πατήσει φρένο, µεταθέτοντας τις οριστικές αποφάσεις σε εν ευθέτω χρόνω.
Μια κάπως πιο ζωηρή στάση αυτή τη φορά από την πλευρά της ΠΑΣΕΓΕΣ είχε να κάνει περισσότερο µε την ανάγκη της ίδιας της οργάνωσης να πείσει για την ύπαρξή της.Οι παλιές καραβάνες της Μεσογείων είδαν τη φουρτούνα που έρχεται περισσότερο σαν δική τους «σανίδα σωτηρίας» για την επάνοδο της χρεοκοπηµένης οργάνωσης στα δηµόσια πράγµατα και λιγότερο σαν ευκαιρία συνεισφοράς στην αντιµετώπιση των δυσκολιών του αγροτικού κόσµου.  Άλλωστε, οι µόνη επαφή που µπόρεσαν να αναπτύξουν ήταν αυτή που είχαν µε την νεοεκλεγείσα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η οποία και έγινε κοινωνός των απόψεων της Συνοµοσπονδίας. Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, όλα δείχνουν ότι η χρονική µετάθεση των αποφάσεων και η εξάντληση της σταδιακής εφαρµογής του πακέτου δεν θα λύσουν κανένα πρόβληµα. Η δυσκολία κατανόησης της πραγµατικής κατάστασης της ελληνικής γεωργίας και η αδυναµία οργάνωσης συστηµατικής προσπάθειας σχεδιασµού των πολιτικών και αναζήτησης ισοδύναµων ή αντίβαρων µέτρων δεν αφήνουν περιθώριο για προσδοκία αξιόπιστων και µακροπρόθεσµων λύσεων.

Τα μασάει για τα προαπαιτούμενα η Κομισιόν
Eν τω μεταξύ, τη θέση ότι οι επαφές μεταξύ των κλιμακίων των ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει στην Αθήνα διατύπωσε η εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Mina Andreeva.
Όπως υποστήριξε, γίνεται πρόοδος βήμα προς βήμα για την κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου προγράμματος της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την έλευση των κλιμακίων στην Αθήνα η εκπρόσωπος της Κομισιόν αποκάλυψε πως τα κλιμάκια των θεσμών «ήδη μιλούν με τις ελληνικές αρχές», ενώ ερωτηθείσα να διευκρινίσει τι εννοεί ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει ήδη από σήμερα Δευτέρα.
Η Andreeva ανέφερε πως όλοι οι επικεφαλής των θεσμών θα είναι ως την Τετάρτη στην Αθήνα, κρατώντας μια μικρή επιφύλαξη για την εκπρόσωπο του ΔΝΤ.
Σε ερώτηση για το εάν θα απαιτηθεί μια τρίτη δέσμη μέτρων προκειμένου να προχωρήσει η Ελλάδα στη συνομολόγηση του νέου δανείου από τον ESM η εκπρόσωπος της Κομισιόν επικαλέστηκε το κείμενο της Συνόδου Κορυφής του ευρώ, το οποίο έκανε αναφορά μόνον στα προαπαιτούμενα της 16ης και 22ας Ιουλίου.  
Ωστόσο, υποστήριξε ότι θα απαιτηθεί να θεσμοθετηθούν κάποιες μεταρρυθμίσεις πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον ESM.

πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.