Γαλλία: Αποκλεισμένα τα σύνορα της χώρας από χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους που εμποδίζουν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων

 28/7/2015

Γαλλία: Αποκλεισμένα τα σύνορα της χώρας από χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους που εμποδίζουν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων Νέες διαδηλώσεις πραγματοποίησαν χθες Δευτέρα (27/7/2015), οι αγρότες στην Γαλλία στήνοντας οδοφράγματα και εμποδίζοντας τη διέλευση φορτηγών από τη Γερμανία, την Ισπανία και τις άλλες γειτονικές χώρες.
Οι αγρότες πραγματοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες κινητοποιήσεις με στόχο να καταγγείλουν μεταξύ άλλων τις «στρεβλώσεις του ανταγωνισμού» που ευνοούν, σύμφωνα με τους ίδιους, τους συναδέλφους τους από άλλες χώρες όπου το κόστος παραγωγής είναι μικρότερο. Οι Γάλλοι αγρότες μιλούν για «στρεβλώσεις του ανταγωνισμού», σε μια ΕΕ όπου «υπάρχει η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, χωρίς όμως παράλληλα να υπάρχουν στις χώρες - μέλη οι ίδιοι κανόνες στις αμοιβές, στις κοινωνικές παροχές ή ακόμα και στην προστασία του περιβάλλοντος».
Όπως υποστηρίζουν, για παράδειγμά τα χοιρινά από τα γερμανικά σφαγεία είναι πιο φθηνά μιας και το ωρομίσθιο εκεί είναι γύρω στα τρία ευρώ την στιγμή που στη χώρα τους είναι στα 5 ευρώ. Ο κλάδος των βοοειδών, χοιρινών και γάλακτος στη Γαλλία έχει μπει σε κρίση εξαιτίας της στασιμότητας της διεθνούς ζήτησης, που συνδέεται ιδίως με το ρωσικό εμπάργκο των τροφίμων, τη μείωση της ζήτησης της Κίνας, καθώς και του ανταγωνισμού από άλλες χώρες της ΕΕ. Παράλληλα γίνονται εισαγωγές φτηνών οπωροκηπευτικών (κυρίως από Μαρόκο), μέσω των ισπανικών συνόρων, καθιστώντας τη γαλλική ντομάτα απαγορευτική για το καλάθι της νοικοκυράς.

Μικροκαλλιεργητές και μικροκτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι οδεύουν «προς αργό θάνατο» και ρίχνουν τα βάρη στους πολιτικούς και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία, όπως υποστηρίζουν, με στόχο το όραμα των μεγάλων εξαγωγών σε αγορές τρίτων χωρών, σαν αυτή της Κίνας ή ακόμα και της Αμερικής, έχουν ρίξει το βάρος στην αύξηση του όγκου παραγωγής (κατάργηση ποσοστώσεων γάλακτος και ζάχαρης), με συνέπεια την κάθετη πτώση των τιμών παραγωγού.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στην πόλη Καέν, της βορειοδυτικής Γαλλίας, σε μια διαδήλωση κτηνοτρόφων για τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο κρέας. Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Γεωργίας, Στεφάν Λε Φολ, που παραδέχτηκε ότι το 10% των κτηνοτρόφων της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μάλιστα υποσχέθηκε να μειώσει τις εισφορές και τους φόρους των αγροτικών επιχειρήσεων, ενώ ανακοίνωσε «πακέτο μέτρων», ύψους 600 εκατ. ευρώ, με φοροαπαλλαγές και καθυστερημένες πληρωμές. Παράλληλα, προβλέπει εγγυήσεις δανείων για τους παραγωγούς 500 εκατ. ευρώ, μέσω της δημόσιας τράπεζας επενδύσεων, µε σκοπό να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε να αυξηθούν οι τιμές για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. Αυτό όμως δεν έφερε αποτέλεσμα, αφού ακολούθησαν επιθέσεις Γάλλων αγροτών σε φορτηγά ψυγεία με κρέας από την Ισπανία στα σύνορα των δύο χωρών, κάτι που ανάγκασε την ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (UPA) να καταδικάσει τις επιθέσεις και να ζητήσει από την κυβέρνηση να μεσολαβήσει για να σταματήσουν.

Οι κινητοποιήσεις χθες ήταν ιδιαίτερα δυναμικές στην Αλσατία (ανατολικά), όπου σύμφωνα με το πανίσχυρο συνδικάτο FNSEA, αγρότες εμπόδισαν την είσοδο σε «φορτηγά με ξένες πινακίδες» έχοντας καταλάβει θέσεις σε έξι σημεία διέλευσης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Οι διαδηλωτές στράφηκαν εναντίον των φορτηγών που έφθαναν από τη Γερμανία, τα οποία μετέφεραν αγροτικά προϊόντα ή γεωργικές πρώτες ύλες.

Φορτηγά που μετέφεραν τυρί από τη Σλοβακία, κρέας ή φρούτα και λαχανικά, αναγκάστηκαν επίσης να κάνουν στροφή 180 μοιρών. «Εμποδίσαμε περίπου 200 έως 300 φορτηγά, που μετέφεραν προϊόντα τα οποία οδηγούν σε στρεβλώσεις ανταγωνισμού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο περιφερειακός επικεφαλής της FNSEA, Φρανκ Σαντέρ, που επιβεβαίωσε ότι περισσότεροι από 1.000 κτηνοτρόφοι και γεωργοί βρίσκονται στα οδοφράγματα. «Οι αρχές οφείλουν να βρουν «συγκεκριμένες λύσεις», προκειμένου να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα με τους αγρότες των γειτονικών χωρών», είπε ο ίδιος καταγγέλλοντας το μεγαλύτερο εργατικό κόστος στη Γαλλία.

Στο δυτικό τμήμα της χώρας, που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση, πολλές εκατοντάδες αγρότες, από τη Βρετάνη και τη Νορμανδία, απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους έναν αυτοκινητόδρομο, που συνδέει το Παρίσι με τη Βρετάνη, «παραλύοντας» την κυκλοφορία γύρω από το Λαβάλ, όπου εδρεύει ο όμιλος Lactalis, ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως στο τομέα του γάλακτος. Άλλες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν με στόχαστρο τα σούπερ μάρκετ, ιδίως στο Σεν Ζιρόν (νοτιοδυτικά), μεταξύ της Τουλούζης και των συνόρων με την Ισπανία, όπου οι διαδηλωτές κατέσχεσαν 300 κιλά κρέατος για να τα διανείμουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, σύμφωνα με την FNSEA.

Στο μεταξύ η ομοσπονδία της βιομηχανίας γάλακτος της Γερμανίας MIV έστειλε χτες μια επιστολή, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου κατήγγειλε ορισμένα από τα μέτρα που λήφθηκαν στη Γαλλία την προηγούμενη εβδομάδα με στόχο την στήριξη της βιομηχανίας γάλακτος, ιδίως την προτίμηση σε εθνικό επίπεδο του γαλλικού γάλακτος. Ο γενικός διευθυντής της MIV, Έκαρντ Χέουζερ, χαρακτήρισε «απαράδεκτα» ορισμένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, την Παρασκευή, από τον υπουργό Γεωργίας της Γαλλίας, Στεφάν Λε Φολ. Η MIV εξέφρασε τη δυσφορία της επίσης για τους αποκλεισμούς των δρόμων στη γαλλογερμανική μεθόριο των φορτηγών που προέρχονται από τη Γερμανία.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr