Γ.Δημόκας (γεωπόνος/μελετητής): Να δοθεί ετήσια παράταση για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης

 5/8/2015

Γ.Δημόκας (γεωπόνος/μελετητής): Να δοθεί ετήσια παράταση για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης Τα επιχειρήματά του σχετικά με το γεγονός ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση στην ολοκλήρωση υλοποίησης των επενδύσεων του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» (Σχέδια Βελτίωσης) πέραν της 31/12/2015,
καταθέτει με άρθρο του στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γεώργιος Χρ. Δημόκας, γεωπόνος Μελετητής από τον Βόλο και Καθηγητής Εφαρμογών στα Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Δημόκας, μετά την επιβολή του capital control στις τράπεζες «διαταράχθηκε το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών και των δομών του ΥΠΑΠΕΝ. Πολλοί επενδυτές μέσα στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας φοβούνται για τη μη καταβολή της συμμετοχής του Δημοσίου και για το λόγο αυτό δεν προχωρούν στην πραγματοποίηση δαπανών προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εγκεκριμένες επενδύσεις των αναπτυξιακών τους προγραμμάτων».

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του κ. Δημόκα στον ΑγροΤύπο:

Η οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχει περιέλθει η χώρα τους τελευταίους μήνες συμπαρασύρει και την ορθή υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων, όπως του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το ΥΠΑΠΕΝ δύναται να προβάλει ορθά την κρισιμότητα της κατάστασης στους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας παράταση του χρόνου υλοποίησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων για τους παρακάτω λόγους:
Ο έλεγχος κεφαλαίων του τραπεζικού συστήματος οδήγησε σύμφωνα, με το Σύνδεσμο Εισαγωγέων Ελλάδος στην αδυναμία εισαγωγής αγαθών και εξοπλισμού που είχαν προγραμματιστεί στις επενδύσεις φυσικών προσώπων. Μέχρι και σήμερα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα και οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν προκειμένου να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους.
Παράλληλα ο έλεγχος κεφαλαίων του τραπεζικού συστήματος και η αδυναμία χρήσης από πλευράς των επενδυτών του συστήματος e-banking των τραπεζών, οδηγεί σε αδυναμία πληρωμής του επενδυτικού εξοπλισμού με άμεση συνέπεια την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση υλοποίησης.
Το ΥΠΑΠΕΝ δεν πραγματοποίησε καμία μερική ή ολική πληρωμή επενδύσεων του Μέτρου 121 από τα τέλη του προηγούμενου έτους (2014), καθώς τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της χώρας για πληρωμές μισθών, συντάξεων κ.λ.π.. Άμεση συνέπεια, σειρά επενδυτών να αναμένουν το ποσοστό της Δημόσιας Δαπάνης προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση του συνόλου των επενδύσεων.
Διαταράχθηκε το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών και των δομών του ΥΠΑΠΕΝ. Πολλοί επενδυτές μέσα στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας φοβούνται για τη μη καταβολή της συμμετοχής του Δημοσίου και για το λόγο αυτό δεν προχωρούν στην πραγματοποίηση δαπανών προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εγκεκριμένες επενδύσεις των αναπτυξιακών τους προγραμμάτων.
Η ετήσια παράταση από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελάφρυνση του ελέγχου των κεφαλαίων καθώς και η δημόσια τοποθέτηση από μέρους του ΥΠΑΠΕΝ για τη διασφάλιση της όλης διαδικασίας, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και αγοράς, με συνέπεια την ορθή ολοκλήρωση του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίσει τους πόρους που προορίζονταν για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών επιχειρήσεων της χώρας.
Pr. Dr. MSc. Γεώργιος Χρ. Δημόκας
Γεωπόνος Μελετητής, Βόλος
Καθηγητής Εφαρμογών
Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου


πηγη:www.agrotypos.gr