Πολλές δαπάνες και λίγα παραστατικά φέρνουν εργόσημο και τραπεζικοί έλεγχοι

 05/08/2015 


Περίπου είκοσι µήνες πριν, ξεκινήσαµε να γράφουµε και να ενηµερώνουµε γενικότερα για το πόσο αναγκαίο είναι να γίνει το αυτονόητο: Για ό,τι πληρώνεις να ζητάς και να λαµβάνεις παραστατικά.
Βέβαια το θέµα αυτό δεν είναι καινούργιο για κανέναν. Το γεγονός όµως ότι όλα τα προηγούµενα χρόνια η φορολόγηση των αγροτών γινόταν µε τον αντικειµενικό τρόπο, είχε αποδείξει ότι τα παραστατικά δεν χρειαζόταν στην ουσία πουθενά. ∆εν έπαιζαν κανέναν απολύτως ρόλο στον προσδιορισµό του καθαρού κέρδους.

Από την 01.01.14 όπως όλοι γνωρίζουν αυτό άλλαξε. Όλοι; Μάλλον όχι. ∆υστυχώς πολλοί οι οποίοι έχουν αγροτικό εισόδηµα, είτε είναι αγρότες µε βιβλία είτε όχι, δεν έλαβαν και τόσο σοβαρά τις ενηµερώσεις αυτές µε αποτέλεσµα, αυτό το διάστηµα που γίνονται οι φορολογικές δηλώσεις και να παθαίνουν σοκ από τα αποτελέσµατα των εκκαθαριστικών.
Το µεγαλύτερο πρόβληµα όλων όµως είναι τα εργόσηµα. Πρόβληµα για το οποίο δυστυχώς δεν έχει ευθύνη ο παραγωγός και θα πρέπει να ληφθεί µια γενικότερη µέριµνα για την αντιµετώπισή του.
Πιπεριές, καπνός, ελιές, φράουλες, αµπέλια, µήλα, ροδάκινα κ.λπ., είναι µερικές από τις πολλές καλλιέργειες, οι οποίες σε καθηµερινή βάση, πρωί – απόγευµα, για µεγάλο χρονικό διάστηµα απαιτούν πολλά εργατικά χέρια.
Σύµφωνα, λοιπόν, από τα προβλεπόµενα από τις κείµενες φορολογικές διατάξεις, για να αναγνωριστούν φορολογικά τα µεροκάµατα που πληρώνει ένας παραγωγός, θα πρέπει η πληρωµή τους να γίνεται µε το γνωστό από την εγκύκλιο 9/11 του ΟΓΑ ως εργόσηµο.
Π.χ. έστω ένας παραγωγός, ότι πρέπει να πληρώσει σε εργάτη, µεροκάµατα αξίας 1.000 ευρώ.
Πηγαίνει στο ταχυδροµείο ή στην τράπεζα, καταθέτει το ποσό των 1.000 ευρώ και παραλαµβάνει δύο αποκόµµατα. Το ένα το κρατάει ο ίδιος και αποτελεί το παραστατικό δαπάνης. Το δεύτερο απόκοµµα το δίνει στον εργάτη, ο οποίος στη συνέχεια, προσκοµίζοντας το την τράπεζα ή το ταχυδροµείο, εισπράττει την αµοιβή του, από την οποία του παρακρατείται το 10% ως ασφαλιστική εισφορά. Αυτά γίνονταν µέχρι τώρα και είναι τα απλά.
Ας πάµε όµως στην πράξη και µε τα νέα δεδοµένα που έχουν διαµορφωθεί πλέον: Το capital control, που εφαρµόστηκε από το τέλος Ιουνίου και στην ουσία ισχύει µέχρι σήµερα (και δεν γνωρίζουµε για πόσο καιρό ακόµη), δηµιούργησε τεράστια προβλήµατα στους αγρότες (και όχι µόνο).
Οι καλλιέργειες είναι στο φόρτε τους, απαιτούνται µια σειρά από επίπονες και συνεχείς εργασίες και βέβαια, οι αγρότες χρειάζονται τα εργατικά χέρια και οι εργάτες γης χρειάζονται τα χρήµατα τους. Και τα θέλουν στη «ρόδα». Αλλιώς δεν µπαίνουν στο χωράφι. Έλληνες εργάτες γης δεν υπάρχουν. Το γιατί δεν είναι της παρούσης να το αναλύσουµε, απλά δεν υπάρχουν.
Με αποτέλεσµα όλα τα χωράφια να είναι γεµάτα από αλλοδαπούς εργάτες γης. Το µεγάλο πρόβληµα έχει να κάνει µε την αδυναµία πληρωµής του εργόσηµου, εξαιτίας της έλλειψης νόµιµων δικαιολογητικών παραµονής στη χώρα.
Μπροστά στο πρόβληµα να χαθεί η σοδειά του, ο παραγωγός αναγκάζεται και πληρώνει στη «ρόδα», µε αποτέλεσµα για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έξοδα, να µην υπάρχει ούτε ένα παραστατικό.
Έτσι έχουµε το παράδοξο, να εµφανίζονται απίστευτα µεγάλα καθαρά κέρδη από τον λογιστικό προσδιορισµό έσοδα – έξοδα και κατ’ επέκταση µεγάλα ποσά φόρου προς καταβολή.
Έλα όµως που τα καθαρά αυτά κέρδη δεν είναι πραγµατικά. Γιατί τα εργόσηµα που έχουν πληρωθεί εκτός τράπεζας µε τα γνωστά προβλήµατα του τελευταίου µήνα, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης νόµιµων δικαιολογητικών παραµονής, δεν εµφανίζονται πουθενά.
Οι αγρότες είναι σε απόγνωση µε το θέµα αυτό. Είναι το µεγαλύτερο πρόβληµα που έχει προκύψει στον προσδιορισµό των καθαρών κερδών, γιατί τα εργόσηµα είναι το µεγαλύτερο κόστος σε µια παραγωγή που απαιτεί για τη συλλογή της εργατικά χέρια.
Και πρέπει να βρεθεί άµεσα λύση γι’ αυτό.
Γιατί αν θέλει το κράτος να είναι δίκαιο, θα πρέπει να φορολογεί στο καθαρό προσδιορισθέν κέρδος. Όχι στο υπερβάλλον κέρδος που δηµιουργήθηκε λόγω ανυπαρξίας παραστατικών, τα οποία θέλουµε αλλά δεν µπορούµε να τα έχουµε.
Ας δουν πρώτα αν οι επιδοτήσεις πηγαίνουν σε πραγµατικούς αγρότες και µετά να βάλουν φόρο
∆ηλώσεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών: Αγρότες: «Η ελληνική πρόταση προς τους θεσµούς για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 26% όπως και η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες θα προχωρήσουν κανονικά». Καλό θα ήταν να ψάξουν πρώτα αν όλες οι επιδοτήσεις πηγαίνουν στους πραγµατικούς αγρότες και µετά να δουν
τον συντελεστή φορολογίας. 
Αντιπρόταση προς τους θεσµούς: Πηγαίνετε να κάτσετε 2 ωρίτσες στον «επιστροφό» από αυγουστιάτικο βαµβάκι (ούτε αυλακιά πιο µέσα) και µέχρι που απαλλάσσετε τελείως τους αγρότες από τη φορολόγηση.
Γιώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου

πηγη:www.agronews.gr