15/09/2015
Στα 2,3 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν οι απολαβές της Ελλάδας από το πακέτο στήριξης των 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα. Αυτό προκύπτει από τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις 15 Σεπτεμβρίου.
Ο
υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Δημήτρης
Μελάς (αριστερά) μαζί με τον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν (δεξιά).
Προβλέπονται επίσης και άλλα μέτρα όπως το νέο σχήμα στήριξης μέσω ιδιωτικής αποθεματοποίησης για τα γαλακτοκομικά και το χοιρινό κρέας.
«Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, αποφασιστικό και ισχυρό πακέτο στήριξης. Πρόκειται για μια σημαντική δήλωση υποστήριξης από την Κομισιόν για την ευρωπαϊκή γεωργία. Αντικατοπτρίζει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο το σχόλιο του Προέδρου Γιούνκερ στα πλαίσια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης την περασμένη εβδομάδα, όταν ο ίδιος περιέγραψε τον εαυτό του ως «ένθερμο υποστηρικτής της ΚΑΠ», ανέφερε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.
Μερικά βασικά σημεία από τις διευκρινίσεις που έκανε ο Χόγκαν στην ομιλία του για το πακέτο στήριξης της Κομισιόν:
- Κριτήρια κατανομής του πακέτου ενίσχυσης ανά κράτος μέλος: Το μεγαλύτερο μέρος από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 80% θα δοθεί στα κράτη μέλη με βάση την τελευταία χρονιά των ποσοστώσεων στο γάλα και 20% με βάση το πόσο μεγάλος ήταν ο αντίκτυπος από την πτώση των τιμών στο χοιρινό, από το ρωσικό εμπάργκο, τις πολύ χαμηλές τιμές στο γάλα και τη ξηρασία του καλοκαιριού.
- Προκαταβολή τσεκ: Όσον αφορά την καταβολή από 16 Οκτωβρίου στους αγρότες της προκαταβολής του 70% της άμεσης ενίσχυσης, ο Χόγκαν τονίζει ότι «θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικοί έλεγχοι αλλά δεν χρειάζεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι επιτόπιοι έλεγχοι». Ωστόσο, δεν ξέρουμε αν αρκεί αυτή η δυνατότητα για να απελευθερωθεί η χορήγηση των προκαταβολών και στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές αρχές δηλώνουν ότι θα είναι έτοιμες για να αξιοποιήσουν την απόφαση της Κομισιόν το 3ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
- Κρατικές ενισχύσεις: Δυνατότητα στα κράτη μέλη για μέγιστη ευελιξία στην παροχή στοχευμένης κρατικής βοήθειας προς αγρότες και κτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της αγοράς από τη μείωση των τιμών σε γαλακτοκομικά και χοιρινό κρέας και όσους έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταθέσουν σχετικούς φακέλους στην Κομισιόν. Ο Επίτροπος Γεωργίας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι γνωρίζει ότι αρκετά κράτη μέλη έχουν καταφύγει στην επιλογή των de minimis και για το λόγο αυτό υπάρχει μικρό περιθώριο ελιγμών για παροχή περαιτέρω νόμιμων κρατικών ενισχύσεων προς τους γεωργούς.
- Μέτρο ιδιωτικής αποθεματοποίησης (PSA) για σκόνη γάλακτος και τυρί: Θα αυξηθεί το ποσοστό ενίσχυσης για την αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος πάνω από 100% και θα επεκταθεί η περίοδος αποθήκευσης για 1 χρόνο. Μέσω αυτής της προσέγγισης η Κομισιόν προσπαθεί να σταθεροποιήσει τις αγορές με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, κάνοντας πιο ελκυστικό το μέτρο και κρατώντας εκτός της αγοράς το προϊόν για αρκετό διάστημα ώστε να ανακάμψουν οι τιμές. Όσον αφορά το τυρί στα πλαίσια του PSA, θα αποθηκευτούν 100.000 τόνοι αναλόγως και της παραγωγής των κρατών μελών. Επίσης, οποιεσδήποτε διανομές που δεν θα χρησιμοποιηθούν θα αναδιανεμηθούν στα κράτη μέλη μετά από 3 μήνες σε αυτά τα κράτη μέλη που θα θέλουν να κάνουν μεγαλύτερη χρήση του μέτρου.
- Μέτρο ιδιωτικής αποθεματοποίησης (PSA) για το χοιρινό κρέας: Θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει και το λαρδί.
- Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου: Η Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου θα επικεντρωθεί σε ειδικά θέματα που επηρεάζουν τους αγρότες. Όπως για παράδειγμα, πιστώσεις προς τους αγρότες και μέσα αντιστάθμισης χρηματοοικονομικών κινδύνων (μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για τα αγροτικά προϊόντα.
- Προσφυγική κρίση: Η Κομισιόν θα διασφαλίσει περίπου 30 εκατ. ευρώ για τη διανομή ευρωπαϊκού γάλακτος στους πρόσφυγες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης σε τρόφιμα.
Δείτε εδώ τα λεφτά που αντιστοιχούν σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.
Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Χόγκαν (στα αγγλικά).
πηγη:www.agronews.gr