Στήριξη 3.668 τόνων ελληνικών ροδάκινων λόγω εμπάργκο

 29/09/2015

Μόλις για 3.668 τόνους ροδάκινων και νεκταρινιών στηρίχθηκαν οι Έλληνες παραγωγοί στο πλαίσιο του καθεστώτος στήριξης της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη λόγω ρωσικού εμπράγκο,
ενημερώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ είχε ζητήσει με ερώτηση που κατέθεσε να ενημερωθεί για το πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην άμεση ανάγκη να δοθεί γενναία έκτακτη ενίσχυση στους ροδακινοπαραγωγούς, δεδομένου ότι συνεχίζεται το εμπάργκο στις εξαγωγές προς τη Ρωσία και η επιβάρυνση των μικρομεσαίων αγροτών.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξηγεί ότι το καθεστώς στήριξης παρατάθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια συμπεριλαμβάνονται στα επιλέξιμα προς στήριξη προϊόντα και ότι ενώ στο πλαίσιο του συγκεκριμένου καθεστώτος, η μέγιστη ποσότητα στήριξης για ροδάκινα και τα νεκταρίνια ανέρχεται στους 20.900 τόνους, ενώ πέρυσι η απορρόφηση από την Ελλάδα ανήλθε συνολικά σε 3.668 τόνους. 
Αναλυτικά η απάντηση Χόγκαν έχει ως εξής: 
Το καθεστώς στήριξης για την άμβλυνση των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών παρατάθηκε στις 7 Αυγούστου 2015. Καλύπτει την περίοδο από τις 8 Αυγούστου 2015 έως τις 30 Ιουνίου 2016. Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια έχουν συμπεριληφθεί ως επιλέξιμα προϊόντα.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου καθεστώτος, μπορεί να χορηγηθεί στήριξη για μέγιστη ποσότητα προϊόντων, η οποία κατανέμεται ανά ομάδα και βασίζεται στο επίπεδο των εξαγωγών προς τη Ρωσία κατά τα τρία έτη που προηγούνται της απαγόρευσης. Οι ποσότητες για την Ελλάδα ανέρχονται σε 20.900 τόνους για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια· 7.950 τόνους για τα πορτοκάλια, τις κλημεντίνες, τα μανταρίνια και τα λεμόνια· 1.350 τόνους για τις ντομάτες, τα καρότα, τις γλυκοπιπεριές, τα αγγούρια και τα αγγουράκια· 16.300 τόνους για τα δαμάσκηνα, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια, και 2.500 τόνους για τα μήλα και τα αχλάδια. 
Επιπλέον, συμπληρωματική ποσότητα 3.000 τόνων διατίθεται σε παραγωγούς σε όλα τα κράτη μέλη για ένα ή περισσότερα προϊόντα που καλύπτονται από τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1031/2014.
Στο πλαίσιο του καθεστώτος που εγκρίθηκε πέρυσι για την παροχή έκτακτης στήριξης στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών, η απορρόφηση από την Ελλάδα ανήλθε συνολικά σε 3.668 τόνους. 
Αναλυτικά η Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-011921/2015  προς την Επιτροπή έχει ως εξής:
Θέμα: Διαρκής επιβάρυνση των ροδακινοπαραγωγών από τις κυρώσεις της ΕΕ
Για ακόμα μία χρονιά οι ροδακινοπαραγωγοί στην Ελλάδα βλέπουν τη σοδειά τους να μένει στο χωράφι ή να πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, τη στιγμή που τα ροδάκινα πωλούνται 7-8 φορές πιο ακριβά στους εργαζόμενους καταναλωτές. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες όταν τα ροδάκινα προορίζονται για μεταποίηση ή χυμοποίηση.
Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί από το εμπάργκο των εξαγωγών της ΕΕ και των κυβερνήσεών της προς τη Ρωσία, ως συνέπεια των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, έπειτα από την παρέμβαση των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και τη στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων.
Είναι γνωστό ότι η Ρωσία αποτελεί σημαντικό αποδέκτη της φρουτοπαραγωγής της χώρας μας μετά την απώλεια των αγορών των χωρών της ΕΕ, συνέπεια και των εφαρμοζόμενων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Στις αρνητικές εξελίξεις για τους ροδακινοπαραγωγούς έρχονται να προστεθούν τα μέτρα ενίσχυσης της άγριας φοροληστείας των αγροτών που προβλέπει η νέα συμφωνία-μνημόνιο της ελληνικής κυβέρνησης με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Ερωτάται η Επιτροπή: 
–  Πώς τοποθετείται στην άμεση ανάγκη να δοθεί γενναία έκτακτη ενίσχυση στους ροδακινοπαραγωγούς, πολλαπλάσια από το ελάχιστο ποσό των 30 εκατ. ευρώ που δόθηκε πέρυσι, δεδομένου ότι συνεχίζεται το εμπάργκο στις εξαγωγές προς τη Ρωσία και η επιβάρυνση των μικρομεσαίων αγροτών;
Σωτήριος Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ  
 
 
πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.