Απλήρωτα ποσά άνω των 550 εκατ. ευρώ περιμένουν τον νέο υπουργό Γεωργίας

22/09/2015

Οι τελευταίες πληροφορίες από το Μαξίμου τοποθετούν στην πλατεία Βάθη τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου.Πανάγος Γιάννης 
Αυτόνομη λειτουργία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή αποσύνδεση από τη Βιομηχανία και το Περιβάλλον (υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης), επανεξέταση του μοντέλου πληρωμής των κοινοτικών ενισχύσεων και ανάθεση της ευθύνης του στον Ευβοιώτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, είναι οι τελευταίες προσεγγίσεις του Μεγάρου Μαξίμου για το συγκεκριμένο χώρο ευθύνης.
Οι τελευταίες πληροφορίες από το Μαξίμου τοποθετούν στην πλατεία Βάθη τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου.
Άλλωστε, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν είναι και πολλοί αυτού που κόπτονται να αναλάβουν το συγκεκριμένο υπουργείο. Οι τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων (εκτιμάται ότι οι παλιές υποχρεώσεις έναντι των αγροτών ξεπερνούν τα 550 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι απαιτήσεις του 2015), η αναρχία στη δομή και οργάνωση του αγροτικού χώρου και η χιονοστιβάδα των δεσμεύσεων για τη φορολογία και το ασφαλιστικό των αγροτών που έχουν αναληφθεί με το τρίτο μνημόνιο, καθιστούν το συγκεκριμένο υπουργείο ωρολογιακή βόμβα, η οποία είναι πολύ πιθανό να εκραγεί στη διάρκεια του χειμώνα.
Οι πληροφορίες θέλουν τον υπηρεσιακό υπουργό Δημήτρη Μελά να έχει αγανακτήσει με τα «σκουπίδια» που βρίσκει αυτές τις μέρες κάτω από το χαλί και να απορεί με τον τρόπο που οι τελευταίες διοικήσεις έχουν διαχειρισθεί τα θέματα της κεντρικής υπηρεσίας, του ΟΠΕΚΕΠΕ και των διαχειριστικών αρχών.
Την ίδια στιγμή, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου και η ομάδα του Μαξίμου δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη διαχείριση της κατάστασης, τουλάχιστον με βάση την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος της 20ης Σεπτεμβρίου. Θεωρούν ότι το 34% που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα στις αγροτικές περιοχές είναι πολύ με βάση το 35,46% σε ολόκληρη την επικράτεια, ξεχνούν όμως ότι η αγροτική ψήφος στις εκλογές του Ιανουαρίου έφθανε στο δυσθεώρητο ποσοστό του 39,8%, δηλαδή σχεδόν 6 μονάδες παραπάνω.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο έχει ασχοληθεί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκεται αντιμέτωπος με το δίλλημα ποιος θα του κάνει τη δουλειά χωρίς εσωκομματική γκρίνια και τριβή και όχι ποιος θα μπορέσει να φέρει εις πέρας την ανασυγκρότηση και πραγματική ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.   

πηγη:www.agronews.gr